Kistarcsára a hírnevessé vált Bazsalikom Pizzéria miatt mentünk, de ha már ott jártunk, egy kicsit körbenéztünk, hátha akad még valami látnivaló. Őszintén szólva nem sok minden, de találtuk itt ezt a szobrot. A Csigaháznál kis teret, pihenőparkot alakítottak ki, Imre álló alakja előtt a többféle színű díszköveket szép karika formába rakták, közepén 4 liliomos címerrel.
Imre herceg élete nem volt hosszú, szerintem több a legenda körülötte, mint a valós tett, az minden esetre bizonyos, hogy Szent István államalapító királyunk és Bajor Gizella egyetlen olyan gyermeke volt, aki megélte a felnőttkort. Eredeti neve egyébként Henrik volt, Gizella bátyja, II. Henrik német császár után. Az egyik legenda szerint Imre herceg tisztaságot fogadott, amit a házasságban is megőrzött, ezért nem született gyereke. Hogy ez miért és kinek volt jó döntés, azt nem tudom, minden esetre a trónöröklés szempontjából biztosan nem. A liliom Szent Imre herceg elsődleges jelképe, amely a tisztaságot, az erényt és a szüzességet szimbolizálja. Valószínűleg ezért került a díszkőre is a 4 liliom, de a hercegi öltözetben álló szoboralak is egy szál liliomot tart a kezében. A szobor 1938-ban készült, Sidló Ferenc alkotása, amelyet a kistarcsai római katolikus egyházközösség emelt Szent István halálának (1038) ezredik évfordulóján. Erre a helyre 2013-ban került, a megújult kis térre. A szobor szomszédságában látható 1956-os kopjafa emlékoszlop, Magyari Béla űrhajós emlékfája, Holokauszt emlékfal.