Petőfi Sándor Emlékméhes Kölesd - Borjád bemutatkozása
A borjádi Petőfi Sándor Emlékméhes egy 19. század első felében épült, nádtetős, téglalap alaprajzú népi műemlék épület, amely az egykori Sass-kúriához tartozott. A méhes egyik hosszanti oldala háromnegyed részben nyitott, ahol több sorban helyezkedtek el a méhkasok, bejárata a nyugati oldalon található, a másik végében pedig egy kis ablakos szoba van.
Petőfi Sándor 1845 szeptember 26. és október 7. között itt írta több ismert versét, például „A négy ökrös szekér”, „A Magyar nemes” és „Gyermekkori Barátnémhoz” című műveit.
A méhes 2009-ben felújításra került, és ma Petőfi-kiállítás működik benne, amely a költő borjádi tartózkodásait idézi fel.
A helyszín Borjádon, a Petőfi utca 36. szám alatt található, és a méhes a költő barátja, Sass István családjának birtokán állt
Azt hiszem, az ittjartam oldalnak az a rendeltetésszerű, igazi haszna, hogy ha valaki felfedez valamit, felhívja rá mások figyelmét, mások meg megköszönik és elmennek oda. Milyen ritkán fordul ez elő. . . Akkor először is megköszönném Csujó kollégának az ajánlást, igen, elmentem Borjádra, ami nem Kölesd, hanem Borjád, és meg is találtam a Sass kúria mögött a kertben a méhes emlékét.
Már nem igazi méhes, de a hely szelleme ittragadt. Nagy vándor volt ez a Petőfi Sándor viszonylag rövid életében, de nagyon sokszor nagyon inspiráló helyekre jutott el, amik nélkül nyilván a költészetének kincsestára sem lenne ennyire gazdag. Én itt csak megpihentem, élő emberrel az egész faluban nem találkoztam, és élő méhecskével sem. Csak lemész a kertbe, amit madárdal leng körül, gazdag színek varázsolnak a fák között, már csak ezért is. . . aztán ott lehet ülni, elmélkedni. . . Nagy kujonnak képzelem Petőfit, ami egy nagyon egészséges tulajdonság, azoknak mindig lelkük is van, akik az élet összes szépségét együtt látják és élvezik, hmm, lehetett valami köze ennek a Sass-lányokhoz? Remélem, igen. Hát, azok a versek, amik talán idekötödnek, fel is idéződnek itt, ahogy elüldögélsz a helyen. . . Ajánlanám én is a helyet tovább, de csak azoknak, akiknek csápjai is vannak erre. Ide csak magányosan, csendben szabad jönni, mint egy templomba.
Kihagyhatatlan 2024. március 24.csoporttal járt itt
A Borjádi Emlékméhes egy kis hátsó építmény volt a Sass kúria mögött. Életrajzi kötődése is van, mégpedig az hogy Petőfi ott aludt, amikor meglátogatta Sass Istvánt. A nyitott részben a méhészet eszközeinek bemutatója volt látható, amely a 2023-as felújítás során minimálisra csökkent.
Jelenleg a Sass családról és Petőfiről láthatunk képeket, kaphatunk információkat. Az irodalomtörténet úgy tartja számon, hogy a költő a Sass-fivérek - István és Károly - illetve húguk, Erzsike társaságában tette meg az utat Uzd és Borjád között a Pesthy család négyökrös fogatán. 1845 szeptember 26. október 7. között itt írta Petőfi Sándor A négy ökrös szekér, A Magyar nemes, Gyermekkori Barátnémhoz, A költő s a szőlővessző, Hegyen ülök, Szerelem átka című verseit. A méhes előtti szobron A költő s a szőlővessző" című versből olvashatunk egy részletet.