Érdekes
2025. májusban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2025. május 5.Ajánlom a helyet másoknak is!
Tulajdonképpen ez egy igazi ritkaság, annyira, hogy tényleg csak egyetlen Szent Kinga templom van Magyarországon, és pont itt. Állítólag a település neve is utal rá, a Küngös a Kunigunda, Kinga ilyen-olyan besenyő változata, mások szerint meg egy lobogóinges férfiszobor volt a temető feleztt, amit a gaz berhidaiak elloptak, de a küngösiek meg visszalopták. Hát ilyen kalandos dolog ez. Hogy IV. Béla lánya mitől lett szent, azt meg ne kérdezzétek, mert próbáltam utánanézni, de nem nagyon mentem semmire. Hát nem szeretett házaséletet élni, van ilyen, aki viszolyog az ellenkező nemmel való hálástól, aztán mégsem lesz szent. Legendák szerint csodákat is tett, de legendák szerint csodákat teszek én is és mindenki más. Ennek a Küngös falunak van vagy 500 lakosa, csak feltornászta magát a 300-ról, így aztán idelett egy templom. Ami ránézésre inkább kápolna, de templomnak épült. Ritkán van benne istentisztelet nagyon, havonta egyszer-kétszer valami haknizó idehirdető körbejár és ide is eljut. A templomtól kb. 2-300 méterre, a temetői parkolóban van egy Szent Kinga szobor, én úgy gondolom, hogy az, nem tudom, hogy került oda és miért, látszólag a dolgoknak semmi közük egymáshoz, de azért valamilyen összefüggés csak van.
Fényképek (20)
Még több kép (10 db)