Nem könnyű észrevenni, pedig nem is kicsi ez az emlékmű, de valahogy megbújik a hatalmas református templom bejárata mellett. Kijőve az épületből azonban elindultunk, hogy a kertben körbesétáljuk, és akkor mégiscsak megláttuk az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékművét. És így már elkezdtük tanulmányozni. A forradalom 50.
évfordulóján, 2006. október 20-án avatták fel Györfi Sándor karcagi szobrászművész alkotását. A korabeli beszámolók szerint hálaadó istentiszteletet követően történt az avatás a templomnál, amikor is református egyházi vezetők mondtak beszédet a forradalom lángját ábrázoló mű előtt, merthogy a Kunhegyesi Református Egyházközség és a helyi adakozó polgárok állíttatták. Őszintén szólva, mi egy kicsit bumfordinak láttuk ezt az alkotást, ahol magas kőtömb tetején lobog a bronzból formált láng, amely egyes leírások szerint a szabadságharcra utal. Mi viszont maradnánk a forradalom lángja értelmezésnél. Azért is, mert itt ezt a fémből lévő lángot nézve az igazi jutott eszünkbe, amely Budapesten az Országgyűlés épülete előtt, a Kossuth Lajos téren őrizte a forradalom emlékét, mígnem kitelepítették onnan. De ez már egy másik, nagyon másik történet. . . Kunhegyesen, úgy tudni, nem voltak harcok 1956-ban, itt csak néhány szobrot rongáltak meg. Mégis fontosnak tartották a félévszázados megemlékezést egy szobrászati művel. És ez az igazán fontos!