Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

KÜLÖNLEGES LÁTNIVALÓ: A RABBIHÁZ

Rabbiház MádRabbiház Mád a térképen

Érdekes 2023. októberben, a párjával járt ittÉrtékelt: 2024. január 24.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Tavaly októberben több napot töltöttünk a Tokaj-vidéken. Mádon szálltunk meg, amely nemcsak a borvidék egyik fontos központja, de a hajdan itt élt zsidóság jeles emlékhelyeinek is otthont ad.
Az 1700-as évek második felében Lengyelországból nagyszámú zsidó népesség érkezett és telepedett meg a vidéken. Érkezésüket, ittlétüket jól fogadták a bortermelők, és hozzájuk fűzött reményeiket a zsidók be is igazolták: a nemzetközi borkereskedelembe bekapcsolódva hamarosan keresett magyar exportcikké tették a tokaji borokat. Gazdasági szerepüknek köszönhetően a mádi zsidó közösség olyannyira megerősödött, hogy saját hitközségük és zsinagógájuk lett, és iskolát is építettek. Ma Mádon a település leghíresebb műemlékei, emlékhelyei ezek az épületek.
A település központjától nem messze egy nagy telken áll egymás mellett a pompásan felújított Zsinagóga és a Rabbiház. A látogatást a Rabbiházban célszerű kezdeni - ajánlják az útmutatók -, amely szállás, látogatóközpont és múzeum is egyben. Az egykori rabbilakás és vallási főiskola szép barokk épület, de szellemisége is fontos örökség, hiszen messze földön híres rabbik működtek itt. A helytörténeti irodalomban az épületet nemcsak a nagy tudású rabbik egykori lakóhelyeként, hanem mint a zsidó vallásos tanulmányok, a jesiva színhelyeként emlegetik.
A második világháború során után Mád elhurcolt zsidó lakosságának 90%-a elpusztult: 1944-ben az addig 350 fős közösségből mindössze negyvenen maradtak, de később az utolsó zsidó család is elköltözött. A rabbiház elvesztette eredeti szerepét, komfort nélküli lakásokat alakítottak ki benne, melyeket a 2000-es évek elejéig használtak, ekkor végre megindulhatott az épület rekonstrukciója.
A Csodarabbik útja elnevezésű projekt részeként teljesen megújult Mádi Rabbiházat 2016 nyarán adták át. Egyrészt visszaállították az eredeti funkciókat (immár vallástól függetlenül) a zarándokok fogadására alkalmas módon, másrészt kiállítások helyszíneként a nagy múltú épület egyszerre válik ismét a tudás házává.
Nincs személyes kötődésünk a zsidósághoz, a legősibb egyistenhívő valláshoz, mégis nagyon vonz bennünket ez a gazdag múltú kultúra. Igyekeztünk hát amennyire egy első látogatáson lehetséges, megismerkedni a helyi zsidó családok kiállítótérben szemléletesen bemutatott történetével, Tokaj-Hegyalján élt életével. A kiállítás során valósággal megelevenedik Északkelet-Magyarország egykor pezsgő zsidó élete.
A zarándokház különleges helyszíne az autentikusan berendezett rabbiszoba, amelyben mintegy ötszáz, a zsidó vallási élethez kapcsolódó könyvet találhatunk, amelyek számunkra szépségüknél fogva voltak megkapóak. De a hétköznapi, illetve a liturgikus tárgyak is új ismereteket adtak.
A Rabbiházban van egy hölgy, aki készségesen segít eligazodni a kiállított tárgyak, magyarázatok között, és ugyanő jött át velünk a zsinagógába, ahol szakavatott vezetést tartott nekünk. Mindenképpen javasolt azonban, hogy a nyitvatartási időt előre ellenőrizzük, különösen a turista főszezonon kívüli időszakokban.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (9)
Rabbiház Mád - EgyébRabbiház Mád - EgyébRabbiház Mád - EgyébRabbiház Mád - EgyébRabbiház Mád - EgyébRabbiház Mád - EgyébRabbiház Mád - EgyébRabbiház Mád - EgyébRabbiház Mád - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Geréby Kúria Lajosmizse - Napi árak
Napi árak
2025.07.31-ig
Geréby Kúria Lajosmizse
32.900 Ft / 2 fő / éj-től reggelivel
Hotel Imperial Gyógyszálló Kiskőrös - Kikapcsolódás Kiskőrösön korlátlan gyógyfürdőzéssel, félpanziós ellátással
Kikapcsolódás Kiskőrösön korlátlan gyógyfürdőzéssel, félpanziós ellátással
2024.12.24-ig
Hotel Imperial Gyógyszálló Kiskőrös
69.900 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Aquarell Cegléd - Legjobb ár
Legjobb ár
2024.12.22-ig
Hotel Aquarell Cegléd
89.610 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval