Lelőtt brit katonai gép emlékműve Mezőcsokonya bemutatkozása
Az emlékmű az 1944. júliusában Mezőcsokonya és Hetes határában a német Luftwaffe által lelőtt britt RAF repülőgép szerencsétlenül járt 8 fős legénységének állít emléket.
Kétszer is elsuhantam mellette, a szemem sarkából láttam is a repülőgépet, aztán persze csak megálltam és megnéztem közelebbről, hogy mi is ez? Azt hiszem, felkavaró dolog. 8 fiatal, akik úgynevezett titkos küldetésben vettek részt, itt halt meg, ezeken a földeken.
1944 júniusában ellenségek voltak Magyarország szemszögéből, éppen négy titkosügynököt juttattak el a Bakonyba, és a jugoszláv partizánoknak vittek segítséget. Azután lelőtte őket egy német vadászgép. Ha magyar vadászgép lövi le őket, ifjú vitéz Kutyamacskaházy Gerzson, akkor ő egy hős, nemzeti talapzatot neki? De a rosszat nem mi tettük, vagyis ki tudja már, hogy mikor mi a rossz vagy a jó? Szóval, ma úgy mondjuk az ünnepi beszédekben, hogy ifjú hősük voltak ezek, akik hitet, erőt adtak, példát mutattak a szabadságból, és nem pedig kutyafejű gyaur ellenség. . . A falu lakossága eltemette szépen a gaz ellenségeket vagyis hős fiatalokat, azután később exhumálták őket, maradványaik ma Solymáron vannak, a brit katonai temetőben. Minden kirándulás dobhat valami újat, érdekeset, elgondolkodtatót. . . csak nyitott szemmel kell járni.