Főhajtás

Lelőtt brit katonai gép emlékműve MezőcsokonyaLelőtt brit katonai gép emlékműve Mezőcsokonya a térképen

Érdekes 2025. júniusban, a párjával járt ittÉrtékelt: 2025. július 2.
Kétszer is elsuhantam mellette, a szemem sarkából láttam is a repülőgépet, aztán persze csak megálltam és megnéztem közelebbről, hogy mi is ez? Azt hiszem, felkavaró dolog. 8 fiatal, akik úgynevezett titkos küldetésben vettek részt, itt halt meg, ezeken a földeken. 1944 júniusában ellenségek voltak Magyarország szemszögéből, éppen négy titkosügynököt juttattak el a Bakonyba, és a jugoszláv partizánoknak vittek segítséget. Azután lelőtte őket egy német vadászgép. Ha magyar vadászgép lövi le őket, ifjú vitéz Kutyamacskaházy Gerzson, akkor ő egy hős, nemzeti talapzatot neki? De a rosszat nem mi tettük, vagyis ki tudja már, hogy mikor mi a rossz vagy a jó? Szóval, ma úgy mondjuk az ünnepi beszédekben, hogy ifjú hősük voltak ezek, akik hitet, erőt adtak, példát mutattak a szabadságból, és nem pedig kutyafejű gyaur ellenség... A falu lakossága eltemette szépen a gaz ellenségeket vagyis hős fiatalokat, azután később exhumálták őket, maradványaik ma Solymáron vannak, a brit katonai temetőben. Minden kirándulás dobhat valami újat, érdekeset, elgondolkodtatót... csak nyitott szemmel kell járni.
Fényképek (6)
Lelőtt brit katonai gép emlékműve Mezőcsokonya - EgyébLelőtt brit katonai gép emlékműve Mezőcsokonya - EgyébLelőtt brit katonai gép emlékműve Mezőcsokonya - EgyébLelőtt brit katonai gép emlékműve Mezőcsokonya - Külső képLelőtt brit katonai gép emlékműve Mezőcsokonya - EgyébLelőtt brit katonai gép emlékműve Mezőcsokonya - Külső kép
Somogy Kertje Üdülőfalu és Étterem Bonnya - Nyár Somogyban
Somogy Kertje Üdülőfalu és Étterem Bonnya