Még nincs helyezése városi Egyéb látványosság közül
Izgalmas gondolkodásra ad okot ez az emlékmű Mikófalván, megmozgatja az agyat. Szép színes, de olyan komolytalan, bazári színei vannak, messziről odavonzza a szemet, aztán, ha nem vagy lusta, odamész, megnézed. Hát mi ez? Korona, Hit, Remény, Szeretet. . . mindenféle egymásnak ellentmondó dolog. Háború itt, háború ott. . .
meglepő, hogy milyen sok azonos nevű élt és halt a településen, az első világháborúban is, meg a másodikban is. Ez a két világégés Kelemenéknél és Kovácséknál is azonos volt a családirtással. Az özvegyeik, árvák biztosan hálás horthysták azóta is. A másik figyelemrevaló a huszár, aki megalapította az amerikai lovasságot. A leghívebb magyarok, akik mindhalálig hazafiak, azok a charlestoni csatában vesztik életüket vagy a Don-kanyarnál, mert annyira nagyon magyarok, hogy idegen földben szeretnek hősiesen nyugodni. Na, ezt így így ízlelgesd, miközben tanulod a magyar történelmet, vagy Mikófalva történetét. Hát akkor ezek a dolgok itt vagy a Hit, vagy a Remény, vagy a Szeretet, kinek-kinek tetszése szerint.