Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Irodalmi séta 2. - Mikszáth nyomában Mohorán

Mauks Ilona Emlékkiállítás MohoraMauks Ilona Emlékkiállítás Mohora a térképen

Érdekes 2019. novemberben, csoporttal járt ittÉrtékelt: 2019. november 19.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A mohorai születésű Mauks Ilona Mikszáth életen át tartó szerelme, kétszer is elvett egyetlen felesége, gyermekeinek anyja volt. Művelt, irodalmi érdeklődésű, szellemes lány. A szülői házban nagy társasági élet folyt, szívesen látták vendégül a kor divatos íróit és a papa kispénzű ügyvédbojtárjait egyaránt.

Egy kicsit zavarban vagyok a ház bemutatásánál. Az Emlékház a Mauks család kúriája volt. Nehéz elképzelni, hogy a tekintélyes főszolgabíró és módos famíliája ebben a mai szemmel nézve átlagos falusi háznak tűnő „kúriában” élte mozgalmas életét, tartott nagy vendégségeket. Bár az is igaz, hogy az épületnek csak két, egybe nyíló helyiségében gyűjtötték össze a látnivalókat. Így a kiállítás elég zsúfolt, ha ha egy buszra való kirándulócsoport egyszerre benyomul a házba, megmozdulni sem lehet, nehéz a gazdag, és elolvasni érdemes anyaghoz hozzáférni.

Az egyik helyiségben láthatunk egy ülőgarnitúrát és néhány képet, ami anno a berendezéshez tartozott. A falakon fotók, rajzok és feljegyzések a család életéből. A fontos szereplők közül persze nem maradhat ki Mikszáth Kálmán sem, aki vendégként, udvarlóként, majd családtagként sokat és szívesen időzött e házban. A legenda szerint a kertben lévő, ma már Mikszáth-emlékfának nevezett, hatalmas vadgesztenyefa alatt üldögélve írta a Különös házasság néhány fejezetét és A lohinai fű című elbeszélést.

A kertben Mauks Ilona és Mikszáth Kálmán mellszobrát láthatjuk.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (7)
Mauks Ilona Emlékkiállítás Mohora - Mauks Ilona Emlékkiállítás Mohora - Mauks Ilona Emlékkiállítás Mohora - Mauks Ilona Emlékkiállítás Mohora - Mauks Ilona Emlékkiállítás Mohora - Mauks Ilona Emlékkiállítás Mohora - Mauks Ilona Emlékkiállítás Mohora -
Népszerű szállások a környéken
Főnix Wellness Resort Nógrádgárdony - Napi árak reggelis ellátással
Napi árak reggelis ellátással
2024.06.01-ig
Főnix Wellness Resort Nógrádgárdony
35.900 Ft / 2 fő / éj-től reggelivel
Hotel Visegrád - Tavaszi kedvezményes ajánlat
Tavaszi kedvezményes ajánlat
2024.06.15-ig
Hotel Visegrád
96.048 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Bellevue Esztergom - Tavaszi előfoglalási akció
Tavaszi előfoglalási akció
2024.06.16-ig
Hotel Bellevue Esztergom
70.467 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval