Ezt azért úgy megkerülgettem egy kicsit, meg bele-belegondoltam. . . 1974. Mi volt akkor? A szocializmus maradványai inkább vaskoslábú munkáscsajok, akik oszloposan, hősiesen állnak, erőtől duzzadva jelentik a rendszer nagy felsőbbrendűségét. Persze inkább az 50-es, 60-as évekből.
Ez meg itt egy 74-es anyaság, hát, lezajlott már a nagy kulturális forradalom világszerte, új korszak van, a nő teljesen fesztelenül, lazán, fegyelmezetlenül ül, semmi éteri boldogság az arcon, talán csak néz, hogy aztán most már majd mi lesz, merrefelé gurul tovább a város meg a történelem, a gyerek meg szintén, valami megszeppent fazon, hogy aztán most majd mi lesz az ő generációjával? Hát ülünk itt egy kisvárosban, apa talán az iparban dolgozik, de az is lehet, hogy valami adminisztratív munkatárs, anyu inkább ilyen, de mindenesetre hangulatfokozó köztéri elem, hivatkozási pont a városban.