Németbányai Római katolikus templom Németbánya bemutatkozása
A templom az iskola helyén épült Maria Todte (sz. Wenzel Mária) saját tőkéjének és adományoknak köszönhetően, a helyi lakosság összefogásával. A templomot 1998-ban avatta és szentelte fel Dr. Szendi József veszprémi érsek és Mail József pápai apát.
Németbányára nem csak azért érdemes ellátogatni, mert van az a bizonyos tüneményes kis erdő kápolnája, de a katolikus templomért is, ami itt éppenséggel kápolna-rangban van. És, hogy még nagyobb legyen az élmény, mindkét kápolna nyitva is van, vár téged. De hát itt normális emberek élnek! Nem lopnak, nem tesznek tönkre, becsület van és tisztesség.
Én is inkább megdupláztam a nyitott kasszában lévő összeget, semmint elvettem volna belőle. Szóval ez a világ normális rendje, állapota. Amúgy gyönyörű ez a kis csendes, néptelen falu, meg amikor a templomaiban bolyongsz, csak magad vagy a te isteneddel. Nem máséval, nem a politikai bizniszvallásokkal, csak egyszerűen a meztelen istennel. Érdekes nézegetni a német emlékeket, meg azt, hogy ők hogyan élték, élik meg a sorsukat, mint lakták be ezt a helyet, hogyan lett hálátlan a történelem velük szemben, és ők erre hogyan reagáltak. Mindenképpen szép, szakrális élmény, ajánlott kirándulási célpont rendes embereknek, de már ismerlek, úgysem fogsz elmenni ide sem.