Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Nádtetős pincék sorokban

Ócsa Öreghegyi pincesor ÓcsaÓcsa Öreghegyi pincesor Ócsa a térképen

Érdekes 2022. júliusban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2022. július 18.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A tájház és a premontrei - református - templom meglátogatását követően ha már itt voltam Ócsán, a település másik nevezetességét, az Öreghegyi Pincesort is megnéztem. A teleülés határában található, földúton közelíthető meg. Most éppen nem volt semmilyen rendezvény, így csöndes, kihalt volt a környék. A helytörténeti emlékek szerint a XVII. században már biztosan folyt szőlőművelés itt az Öreghegyen, de az is felmerült, hogy a XIII. században Franciaországból ide érkezett premontrei szerzetesek honosították meg az itteni szőlészetet Ócsán és a környéken.
Az itteni régi pincék nagyon érdekesek, a földre állított nyeregtetők alatt földbe vájt, nádtetős ún. gádortorkú pincék sorakoznak itt, közel 150 darab maradt fenn, vannak köztük 100 évnél idősebbek is. Egy részük teljesen elhagyatott, néhánynak éppen zajlik a felújítása, s vannak olyanok is, amelyekben kis pincészet, borkimérés került kialakításra.
A pincéket löszbe vájták, 4-6 méteres mélységben.
A környék nagyon szép, békés, a pincék közötti lócákon le lehet ülni, megpihenni, körülnézni. A pincéknek egy helyi egyesület viseli gondját illetve ők szervezik az éves eseményeket.
A pincesor előtt egy fakereszt látható.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (21)
Ócsa Öreghegyi pincesor Ócsa - EgyébÓcsa Öreghegyi pincesor Ócsa - EgyébÓcsa Öreghegyi pincesor Ócsa - EgyébÓcsa Öreghegyi pincesor Ócsa - EgyébÓcsa Öreghegyi pincesor Ócsa - EgyébÓcsa Öreghegyi pincesor Ócsa - EgyébÓcsa Öreghegyi pincesor Ócsa - EgyébÓcsa Öreghegyi pincesor Ócsa - EgyébÓcsa Öreghegyi pincesor Ócsa - EgyébÓcsa Öreghegyi pincesor Ócsa - EgyébÓcsa Öreghegyi pincesor Ócsa - EgyébÓcsa Öreghegyi pincesor Ócsa - EgyébÓcsa Öreghegyi pincesor Ócsa - EgyébÓcsa Öreghegyi pincesor Ócsa - EgyébÓcsa Öreghegyi pincesor Ócsa - EgyébÓcsa Öreghegyi pincesor Ócsa - EgyébÓcsa Öreghegyi pincesor Ócsa - EgyébÓcsa Öreghegyi pincesor Ócsa - EgyébÓcsa Öreghegyi pincesor Ócsa - EgyébÓcsa Öreghegyi pincesor Ócsa - EgyébÓcsa Öreghegyi pincesor Ócsa - Egyéb

Ócsa Öreghegyi pincesor további értékelései

2022.04.02gyerekekkel
Érdekes
A város öreg útja felöli irányból könnyen megtalálható. Jobbra kell lefordulni a homokútra, néhány kanyargás után fel is tűnnek a pincék nádfedeles tetejei- Szépen rendezett a környék. Dimbek és dombok szerte. Aki korán vagy este felé néz ki ide még őzet, vaddisznót is láthat.
Népszerű szállások a környéken
Bodrogi Kúria Inárcs - Napi árak félpanziós ellátással
Napi árak félpanziós ellátással
2024.12.20-ig
Bodrogi Kúria Inárcs
39.900 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Hotel Visegrád - Wellness kikapcsolódás
Wellness kikapcsolódás
2024.12.22-ig
Hotel Visegrád
99.360 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Aquarell Cegléd - Legjobb ár
Legjobb ár
2024.12.22-ig
Hotel Aquarell Cegléd
89.610 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval