Rákóczi nyomai

Rákóczi-emlékpark, Rákóczi fája ParádRákóczi-emlékpark, Rákóczi fája Parád a térképen

Érdekes 2025. júliusban, a párjával járt ittÉrtékelt: 2025. július 16.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Szóval van ez az emlékpark, meg az emlékfa, viszonylag közel egymáshoz, az emléktábla egy nagyobb, rendezetlen parknak látszó zöld térség szélén, azaz a települést átszelő 24-es főút mentén, a fa meg 100 méterrel az út túloldalán, és úgy látom, kissé tisztázatlan, hogy akkor ez itt most Parád vagy Parádfürdő... De semmi gond, lényeg, hogy a két dolog fogalmilag, tartalmilag összetartozik, az emlékpark az emlékfa miatt van itt, meg a legenda miatt, hogy Rákóczi egykor ide kötötte ki a lovát. Olyan, hogy valami főős főhős valami fához kötötte volna a lovát, több is van az országban mert jól hangzik. De például Máriára vagy Jézusra nem emlékszem, ők nem kötötték ki sehová a lovukat, úgy látszik. Szubjektív: én például sok évig elég sokat lovagoltam erdőn és mezőn, de fához kikötni lovat? Szóval, hogyan? Van egy vastagtörzsű fa és kicsatolod a csatokat és csóró lovat fejjel odaszíjazod a fához? Vagy hogy? Gondolatmenet bezárva... Szóval ez egy hatalmas kocsányos tölgy, Azt írják, hogy fénykorában kerülete 9 és fél, magassága meg 21 méter volt. Sajnos úgy nem láttam, csak így, holtan. Lenyűgöző méretei vannak, úgy látszik, egy évvel ezelőtt tetőt, védelmet is kapott, és belenézhetsz a fába, olyan a törzse belül, mint egy nagy barlang. Nekem tetszett, jó kirándulási helyszín, csak érdemes egy pillantást vetni rá, ha az ember errefelé jár.
Fényképek (13)
Rákóczi-emlékpark, Rákóczi fája Parád - Külső képRákóczi-emlékpark, Rákóczi fája Parád - EgyébRákóczi-emlékpark, Rákóczi fája Parád - Külső képRákóczi-emlékpark, Rákóczi fája Parád - EgyébRákóczi-emlékpark, Rákóczi fája Parád - EgyébRákóczi-emlékpark, Rákóczi fája Parád - EgyébRákóczi-emlékpark, Rákóczi fája Parád - EgyébRákóczi-emlékpark, Rákóczi fája Parád - EgyébRákóczi-emlékpark, Rákóczi fája Parád - Külső képRákóczi-emlékpark, Rákóczi fája Parád - EgyébRákóczi-emlékpark, Rákóczi fája Parád - EgyébRákóczi-emlékpark, Rákóczi fája Parád - EgyébRákóczi-emlékpark, Rákóczi fája Parád - Külső kép
Erzsébet Park Hotel Parádfürdő - Nyugdíjas pihenés
Erzsébet Park Hotel Parádfürdő