3. helyezett városi Egyéb látványosság közül
Kategória Egyéb látványosság
1956-os emlékmű Putnok bemutatkozása
A krómacélból készült szobrot László Ottó szlovákiai iparművész alkotta az 1956-os forradalom emlékére. Az alkotás egy férfit ábrázol, aki utcakövet dob, kezében lyukas zászlóval, háta mögött szétlőtt házfallal.
Látom a képen, hogy szép, aranyló késődélután jártam errefelé, a Nap már fáradtan lefelé ballagott. A Serényi kastélyhoz akartam felmenni, egy kis magaslaton áll, vele szemben meg a nagy templom. A kettő között meg egy mélyebb park, hát abban dobálózik ez az 56-os emlékbábu. Kicsit olyan nem emberszerű a mozdulata, van benne valami pinokkiós.
Vagy egy kicsit inkább valami más főemlős. Meg hát köveket dobál, nem tudom, tankokra vagy géppisztolyos orosz katonákra, de van benne valami szánalomra méltó esélytelenség. Más fényben ezüst a krómacél, nekem itt inkább olyan arany volt. A háttér meg egy szétlőtt ház. Persze, az igaz, hogy a hősök azok így születnek naggyá, így őrződnek meg, aranyban, ezüstben.