1945 után ez a szó - Gömör - szinte teljesen eltűnt a magyar nyelv szókészletéből. A háború után nevelkedett generációk már nem is nagyon tudták, mit takar ez a kifejezés. Amikor hosszú évekig tartó előkészületek után végre megnyílott a Gömöri Múzeum, a mai Magyarország területén már csak a miskolci Gömöri pályaudvar és egy apró település, Gömörszőlős őrizte ezt a nevet.
Nyitva tartás:H-P 8. 00-16. 00, Szo 10. 00-14. 00Előzetes bejelentés alapján eltérő időpontban is fogadunk látogatókat. KiállításokDél-Gömör örökségeA Gömör-Szepesi érchegység és a Bükk hegység között elterülő Gömör vármegye déli folyóvölgyeiben a magyarság a kora Árpád-korban telepedett meg. A 14-15 században északon megnőtt a szlovák népesség aránya, a bányavárosokba pedig a nagyszámú német lakosság költözött. A huszita háborúk, a török hódoltság, a Thököly- és Rákóczi szabadságharc küzdelmei visszavetették a terület fejlődését. A megrázkódtatásokat a vármegye a 18. század közepe táján kezdi kiheverni, leginkább a bányaművesség és a vasdolgozás fejlődik. Putnok és a Serényi családA putnoki uradalom házasság révén lett a családé. Báró Orlay Borbála 1670-1674 között ment férjhez gróf Serényi Andráshoz, s általa minden Orlay vagyon a Serényiekre szállott. Fiuk, az 1685-ben született Farkas évtizedeken keresztül Gömör megye főispánjaként tevékenykedett, bár nem Putnokon, még csak nem is Gömörben, hanem a zábláti kastélyában élt.
Persze, ha Putnokon mászkálsz, nyilván elmész a Gömöri múzeumba, hiszen a múzeum azért van, hogy megnézd. Milyen sivár élet egy múzeumban ücsörögni, mint dolgozó, ha nem jön soha látogató? Na látod. Néha nem tudom, hogy örülnek nekem vagy sem, hogy jé, itt egy ilyen betévedt, de sokszor van olyan érzésem, hogy rajtam kívül nem jár oda senki.
A hölgy, aki fogadott, kissé restelkedve elmondta, hogy az állandó kiállítás anyagát jelenleg részben lefedi egy időszaki festménybemutató, egy ózdi festőnő képei, megnéztem párat, hát, nem kellett volna lefedni az eredeti látnivalót. A recepción ki van írva, hogy van ugyan valami fotójegy vagy videojegy itt, de tőlem nem kérte ezt senki, így aztán csináltam pár képet nektek, hogy ti is lássátok, székhezkötöttek. Az első termek és képek a település meghatározó földbirtokos családjának, a Serényi családnak állítanak emléket. Továbbsétálva a különféle mesterségekhez fűződő tárgyakat, belsőket láthatunk, amolyan kis jópofán, kis házacskáknak kialakítva a tárlórészeket. Szerintem megér ez egy nézelődést, bár túl sokat ne várjatok tőle. Ezt inkább nagyobb, ismertebb, gazdagabb múzeumok ismeretében mondom, de azért ismerjük el a kisváros erőfeszítéseit is!