Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kiemelkedő étterem Sarudon

Sulyom Tájétterem SarudSulyom Tájétterem Sarud a térképen

Kiváló 2022. augusztusban, családjával járt ittÉrtékelt: 2023. március 16.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A sulyom termése ínségeledel volt a török időkben, ették nyersen, sütve, főzve, de még lisztként is. Hosszú ideig senki nem fogyasztotta, míg Szabó István életre nem hívta az Egy csepp Tisza tó termékcsaládot. Neki köszönhetően kóstolhatunk sulyom-töltelékű csokoládét, sulyompárlatot és sulyommal érlelt sört is.
A sulyommal ma is többnyire csak azok kötnek közelebbi ismeretséget, akik szeretnek alaposan tájékozódni nyaralásuk úticéljáról. Ami azért is célszerű, mert jelen esetben igen kellemetlen élmény lehet, ha a sulyommal nem a csoki révén találkozunk először, hanem a strandon, mégpedig úgy, hogy belelépünk. A megszáradt, megkeményedett sulyomtermés olyan alattomos turistacsapda, mint Horvátországban a tengeri sün. Ezzel együtt a sulyom a Tisza-tó egyfajta védjegye, jelvénye, majdhogynem címere.
Szinte természetes, hogy a környék legismertebb, a Dining Guide kalauzban is említett étterme Sulyom névre hallgat. A hely honlapján Komjáthy Andrea ügyvezető és Kücsön Gyula ötletgazda köszönti a látogatót. A jól szerkesztett, informatív honlapról megtudhatjuk, hogy céljuk a helyi gazdák támogatása, a legjobb beszállítók felkutatása, a háztáji gazdálkodás népszerűsítése, többek között példamutatással is.
Maga az étterem kívülről-belülről egyaránt remekmű, sikerült egy olyan helyet létrehozni, ahova a vendég szívesen lép be és ahol szívesen időzik. A háttérben egy zenei rádió szól, saját zene-válogatás helyhez illőbb lenne. Megnyerő, hogy játszóházat is működtetnek, az éttermet pedig felnőtt-megőrzőnek nevezik. A slow food-filozófia követőiként a felnőtteknek is biztosítanak társasjátékokat a várakozás idejére. Rokonszenves megoldás az is, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy szervizdíj nincs, a borravalóval a vendég a kollegák munkáját jutalmazza, aminek elfogadását nem tiltják.
Az étlap egy-két nemzetközi klasszikust leszámítva a magyar konyha hagyományos fogásait kínálja, jellemzően némi csavarral. Mint az étlapról megtudhatjuk, a berendezés, a konyhatechnológia és az ételválaszték egyaránt Komjáthy Andrea és Berecz Ádám séf közös alkotása.
Közel negyven minőségi magyar bort kínálnak, főként a közel eső egri borvidékről, ezek zömét decire is kimérik. Az import töményitalok nagyobb része is prémium tétel, a pálinkák két élvonalbeli termelőtől érkeznek, a békéscsabai Árpád és a györkönyi Márton és lányai főzdétől.
A szűk, mindössze öt tételes sörválaszték a Beertailor Porter kivételével nagyipari, pedig egy sulyomtartalmú sör elférne az italválasztékban, hogy ne szóljunk a tiszalöki, vagy debreceni Brewing Vibes főzde söreiről. Aki volánnál ül, remek kézműves szörpöket vagy sarudi tisztított vizet ihat.
Fogadófalatként ízletes körözöttet kaptunk, jobbacska, készen vett kenyérrel.
A haltepertő túlsült, de nem vált élvezhetetlenné, ízletes, jól elkészített, vibráló salátát adnak mellé.
A halászlé durvára passzírozott, korrekt, nem átütő.
A görög-dinnye gazpacho telitalálat: szezonális, kreatív, izgalmas, fantáziadús fogás, a legjobb átiratok egyike.
A kacsacomb ízletes, a rizottó karakteresen vargányás, kissé túlkészült, de élvezetes.
A vegán kenegetők tálja (padlizsánkrém, humusz, vörös lencsekrém, zakuszka) korrekt munka, akárcsak a friss ízhatású halakból készült bőrén sült süllő és a túrós csuszás kecsegepaprikás.
Kiemelkedően jó volt a Cézár saláta, a bőrén, egyben sült, optimálisan hőkezelt, kívül kellemesen pörzses, belül szaftos csirkemellet szeletekre vágták, úgy tálalták az ügyesen dresszingelt saláta mellé, ami, talán mondanom sem kell, az eredeti receptnek megfelelően római salátából készült és nem jégsalátából, mint annyi helyen.
Kifejezetten értékeltük, hogy minőségi helyi alapanyagokból kiindulva poroszlói sajt és sarudi sonka - új értelmet adtak a Cordon bleu-nek, amit szarvasgombás burgonyapürével és házi csalamádéval tálaltak.
A panna cotta-ban egy cseppet vissza lehetett volna venni a zselatint, viszont így is, ahogy volt, a műfaj felső szegmensébe tartozott, nem utolsósorban a kiváló maracuja coulis-nak s a friss gyümölcsöknek köszönhetően.
A túrógombócot nem véletlenül választották az ország egyik legjobbjának, ízre, állagra, tálalásra egyaránt pazarnak bizonyult. Záróakkordként sulyommal készült csokoládét kaptunk a ház ajándékaként.
A kisebb hibák ellenére családi nyaralásunk egyik fénypontja volt a Sulyom étteremben elköltött vacsora, amiben az átlag feletti konyha mellett nagy szerepet játszott az otthonosságérzés és a rendkívül kedves kiszolgálás is.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Ételek / Italok:Kiváló
Kiszolgálás:Kiváló
Hangulat:Kiváló
Ár / érték arány:Átlagos
Tisztaság:Kiváló
Fényképek (43)
Sulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - EgyébSulyom Tájétterem Sarud - Egyéb

Sulyom Tájétterem további értékelései

2024.04.14a párjával
Kiváló
Tisza-tókerülő kerékpáros túrán voltunk. És úgy gondoltuk mivel a 33-as út mellett hirdette magát az étterem nagy plakáton hogy betérünk. Nagyon szép tiszta színvonalas hely. Aránylag kedves pincérek kicsit nehézkesen indult de utána felpörgött 8-10 percet vártunk az étlapra.Szerintem pedig nem...
2023.11.23a párjával
Kiváló
Sarud központjában található ez a kívülről is különleges étterem. Biztos ami biztos, előre asztalt foglaltam. A pincér kedvesen fogadott minket és a helyünkre kísért. A szörp gazdagon volt gyümölccsel. Meglepetésünkre a pincér hamarosan kis libás előétellel tért vissza, a ház ajándéka volt. A...
Népszerű szállások a környéken
Fűzfa Hotel és Pihenőpark Poroszló - Legjobb ár reggelivel
Legjobb ár reggelivel
2024.12.01-ig
Fűzfa Hotel és Pihenőpark Poroszló
96.000 Ft / 2 fő / 2 éj-től reggelivel
Szent István Hotel Eger - Tavaszváró ajánlat - extra kedvezménnyel
Tavaszváró ajánlat - extra kedvezménnyel
2024.06.16-ig
Szent István Hotel Eger
63.742 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hunguest Saliris Egerszalók - Napi ár
Napi ár
2024.12.24-ig
Hunguest Saliris Egerszalók
60.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval