36. helyezett városi Egyéb látványosság közül
Kategória Egyéb látványosság
Kuruc-dombi egykori szélmalom Sopron bemutatkozása
Sopron Kuruc-domb városrészén áll az 1841-ben épített szélmalom torzója. A malomból később kaszárnya lett, mivel nem tudott gazdaságosan működni. A kaszárnya a soproniaktól a Mennyország Kaszárnya nevet kapta, mert olan magasan volt, hogy akár a mennyben is lehetett volna. A két világháború között a hajléktalanok menedéke lett.
Számos alkalommal jártam már Sopronban, ennek ellenére e a Kuruc-dombi szélmalomról eddig még nem is hallottam. Idén is annak köszönhető, hogy a mostani soproni szállásunk viszonylagos közelségében volt ez az érdekes látnivaló. A Kuruc-domb Sopron keleti külvárosi részén található.
Az eredeti szélmalom 1841-ben épült itt a dombon, de már csak a tornya maradt fenn, amelynek cukorsüveg alakja van. Még érdekesebb, hogy a malom bezárását követően a tornyot körbeépítették először egy kaszárnyának, majd később bérlakásokként használták. Gyakorlatilag manapság is bérlakások, szegényes küllemű, de mégis különleges hangulatot árasztó rozoga lakások találhatóak itt, amelyekben jelenleg is laknak, nyilván nem a felső tízezer tagjai. A torony nem látogatható, de körbejárható. A dombtetőről pedig remek panoráma nyílik a városra. Visszafelé a szállásunkhoz útközben egy másik szélmalmot is láttam, beépítve egy földszintes épülethez, nem tudom, ez csak dekoráció, vagy szintén egy korábbi valódi malom maradványa?