Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Bencés akusztik

Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor SopronSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron a térképen

Kihagyhatatlan 2022. júliusban, gyerekekkel járt ittÉrtékelt: 2022. augusztus 16.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Az érdekes hely története sok évszázadra nyúlik vissza. A Sopron környékére a 11. században betelepült bajor földművelők körében élt a Szent Wolfgang (Szent Farkas) kultusz, melyhez kapcsolódóan a mai Kolostor-hegyen zarándokhely alakult ki. A pálosok a 15. század végén érkeztek meg ide, akik rendházat és mellette álló templomot emeltek. A török időkben elhagyott és romba dőlt régi épület helyén a 17 . században épült újjá immár barok stílusban a kolostor, egy emeletes, zárt kerengős formában, ahogy tulajdonképpen most is látható.
A pálos rend feloszlatását követően számos funkciót betöltött az épület, bányászlakásként, helyőrségi kórházként, raktárként is funkcionált.
1892-ben a sarutlan karmelita rend apácái vették birtokba a rendházat, akik 1950-ig élték itt puritán, szigorú rend szerinti, világtól elzárt életüket. Bár 1991-ben a karmeliták visszakapták a a korábban államosított egyházi épületet, de anyagiak hiányában eladták azt egy műgyűjtő üzletembernek. 2011 óta a kolostor fő funkciója szálloda, meditációs és elvonulási központ.
Bár mi kényelmesen, autóval jöttünk fel egészen a bejáratig, a faluból 82 fokos barokk lépcső vezet fel a templom bejáratáig.
Érdekesség, hogy a templomban látható a világ egyetlen templomfalra festett Sztálin-képe. Mihály arkangyal által legyőzött gonoszként jelenik meg a diktátor. A karzat falán látható freskó 1950-ben készült. Ebben az évben kellett elhagyniuk a nővéreknek a kolostort a sztálini diktatúra miatt.
Szintén érdekesség, hogy egy komoly barlangrendszer húzódik meg a hegy gyomrában, a templom alatt, amelyet a pálosok beavatási szertartásokra is használtak, de borospince is volt benne.
Egy csodálatos élményben volt részünk, ugyanis bencés szerzetesek éppen hangfelvételt készítettek a templomban ottjártunkkor, így páratlan akusztikában és megkapó körülmények között hallgathattunk az egyházi dalokat.
A kolostor a szobák kivételével látogatható, a belső udvart és a kerengőt is szépen felújították, az emeleten könyvtár van. Igazából a tradíció és a jelenkor békés kompozíciója valósult itt meg. A kolostor legszebb része a régi ebédlő, amely jelenleg is étteremként funkcionál.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (22)
Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - EgyébSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - EgyébSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - EgyébSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - EgyébSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - EgyébSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - EgyébSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - EgyébSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - EgyébSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - EgyébSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - EgyébSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - EgyébSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - EgyébSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - EgyébSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - EgyébSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - EgyébSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - EgyébSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - EgyébSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - EgyébSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - EgyébSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - EgyébSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - EgyébSopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor Sopron - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Civitas Hotel Sopron - Napi ár reggelivel
Napi ár reggelivel
2025.01.03-ig
Civitas Hotel Sopron
31.114 Ft / 2 fő / éj-től reggelivel
Ensana Thermal Sárvár - Wellness élmények előfoglalással
Wellness élmények előfoglalással
2024.11.01-ig
Ensana Thermal Sárvár
75.600 Ft / 2 fő / 2 éj-től bőv. félpanzióval
Hotel Írottkő K?szeg - Senior pihenés az Alpok lábánál
Senior pihenés az Alpok lábánál
2024.12.24-ig
Hotel Írottkő K?szeg
69.000 Ft / 2 fő / 3 éj-től félpanzióval