Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Bolondvárnak csak a bolondok nevezik

Taródi Vár SopronTaródi Vár Sopron a térképen

Érdekes 2022. augusztusban, gyerekekkel járt ittÉrtékelt: 2022. november 27.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Az elmúlt 30 évben több alkalommal is jártunk már Sopronban, de erről a várról az elmúlt években nem hallottam sosem. Aztán most valahogy ráakadtunk. A térképen rákerestem, hogy milyen várak, kastélyok vannak itt a környéken, így dobta fel a keresés, és az újdonság erejével hatott.
A Felső-Lővérekben található várat Bolondvárnak is nevezik, hiszen egy megszállott magánember - Taródi István - keze munkájának köszönhető, aki 1959-től 2021-ig, haláláig folyamatosan építette, bővítette a várat. Eredetileg gyümölcsöskert volt itt, a környező telkeken szép családi házak, zöldövezet húzódik.
Először egy favár készült, majd megkezdte a kővár építését, a somoskői vár szolgált állítólag mintaként, de igazából egy eklektikus, mindenféle stílusirányzatot ötvöző vár épült fel itt, pontosabban nem is készült el teljesen. Az építő családjával maga is itt élt a várban, bár azt nem tudom, hogy a felesége és a gyermekei mit szólhattak ehhez az életformához.
Jelenleg a várépítő Taródi István gyermekei, valamint azok leszármazottai kezelik a várat. Belépő váltásával látogatható. Parkolni a közeli erdőszéli parkolóban tudtunk.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (39)
Taródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - EgyébTaródi Vár Sopron - Egyéb

Taródi Vár további értékelései

2023.10.12barátokkal
Érdekes
Régi öntartozásomat törlesztettem azzal, hogy tegnapelőtt meglátogattam a Taródi várat. Tudjuk, hogy vannak az országban magánvárépítők, talán ilyen a Bory vár is, Székesfehérvár határában, de az egy művész és építész lelkével átitatott profizmus a szerelemért, meg aztán ott van Csere János...
Népszerű szállások a környéken
Civitas Hotel Sopron - Napi ár reggelivel
Napi ár reggelivel
2025.01.03-ig
Civitas Hotel Sopron
31.114 Ft / 2 fő / éj-től reggelivel
Ensana Thermal Sárvár - Wellness élmények előfoglalással
Wellness élmények előfoglalással
2024.11.01-ig
Ensana Thermal Sárvár
75.600 Ft / 2 fő / 2 éj-től bőv. félpanzióval
Hunguest Bük Bük, Bükfürd? - Senior ajánlat all inclusive ellátással
Senior ajánlat all inclusive ellátással
05.01-31.
Hunguest Bük Bük, Bükfürd?
132.260 Ft / 2 fő / 2 éj-től all inclusive ellátással