Számtalan települést feltúrtam már haranglábak, harangtornyok után, ugyebár vannak jellegzetes típusok, az Őrségben, Zalában a szoknyás, náddal borított, fából készült, más helyeken meg a torony maga, mintha egy templomból csak ez készült volna el. Aztán meg vannak külön a katolikusok, reformátusok, evangélikusok. . .
vajon milyen abszolút hallás kell ahhoz, hogy valaki kihallja, hogy most éppen milyen felekezet szól? Na, de kóborlás közen ráakadtam egy ilyenre is, mint amit itt láttok, olyan, mint egy kis kápolna, nem? Szabadon van, nincs bezárva, ott a kötél, meghúzhatod, de azért persze nem húztam meg, a lakosság a beépült reflexei miatt azonnal "itt vannak a törökök! " felkiáltással bemenekült volna a nádasba. De ez a harangtorony szép jellegzetessége lehet a településnek, a kastélyon kívül, persze. . .