Nos, Sümegen mászkálva feltűnt a megtört nő szobra a gyerekkel, persze, hogy azonnal felcsapott az érdeklődésem, hogy mi is ez. Nagy bánat az, nagy nyomorúság, nagy valószínűséggel Gulág. háború vagy kuláküldözés. . . aztán közelebbről, és a háta mögé is besétálva persze, hogy háború, és az őszinte arca.
Nem a fickóskodó, lövöldöző csatamén, meg nem a Jézus ölében haldokló szerencsétlen baka, hanem az igazi áldozat, az életben maradt asszony, anya, özvegyasszony az árván maradt gyerekkel. Míg a főrendező a portugáliai Estorilban tengette napjait, ez az asszony itthon roppantt össze. Ő az igazi áldozat. Ő aztán nem csinált semmit, senkit nem bántott, nem ölt. Hátul meg a feliratok még tisztességesek is, az egy dolog, hogy a zsidó áldozatokról is megemlékezik a sümegi alkotás, de még jelentősebb, hogy - kissé nyelvtanilag hibásan - odaírták azt is, hogy a második világháborúban elhunyt idegen nemzetiségű katonákra emlékezve. . . igen, bizony, nem csak a mieink az áldozatok, de mások is, mindenki, aki értelmetlenül áldozta - talán nem is önként - életét ezért a tébolyért. Na és ezért ötöst adtam neki.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 12 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.