Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Mayer-/Mausz-kápolna, az útszéli gyöngyszem

Mausz-kápolna SzálkaMausz-kápolna Szálka a térképen

Kihagyhatatlan 2023. júniusban, a párjával járt ittÉrtékelt: 2023. július 24.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Ha Szekszárd és Szálka között (vagy fordítva) autózol, készülj a látványra, mert különben vészfékezéssel állsz meg, mint mi is, egy valószínűtlen kis épület mellett, miközben nem tudod eldönteni, ezt a kék gyöngyszemet vagy mögötte a messze nyúló kilátást csodáld.
A kápolna melletti táblát olvasva, majd utólag a neten böngészgetve tudtuk meg, hogy itt, a Görögszó nevű magaslaton 1891-ben emelték a historizáló stílusú kápolnát. Építtetői a szálkai Michael és Anna Mayer voltak, ezért kapta a Mayer-kápolna nevet. Az ükunoka leírásából megtudni, hogy hálából épült a kápolna, mert egy nagy vihar rombolása után ültetett facsemeték itt mind megeredtek.
Van azonban egy másik ismert neve is: a Mausz-kápolna. Ezt a nevet a húsvéti Emmausz-járás szokásáról kapta. Ez a bibliai Emmausz, illetve a valamikori Emmausz-járás nevű népszokás nevét őrzi. Az emmauszi vacsora során két tanítvány felismerte a feltámadt Jézust. Már Emmauszba menet találkoztak a Megváltóval, ám ekkor még nem tudták, ki lépdel mellettük. A helyi hívek hagyományosan húsvéthétfőn ide, a kápolnához sétáltak fel a faluból, hogy megemlékezzenek az emmauszi tanítványok és Jézus útjáról.
A kápolna a 20. század végére romos állapotba került, de szerencsére felújították, akkor nyerte el mai formáját, és 1992 szeptemberében újraszentelték. Most a Tolna megyei értéktár része, sőt, úgy tudni, műemléknek is számít.
Hogy a belsejében milyen értékek maradtak meg, azt sajnos nem tudtuk meg, mert zárva volt az épület. Ehelyett gyönyörködtünk a kilátásban, a szelíd tolnai dombok gazdag szépségében.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (6)
Mausz-kápolna Szálka - EgyébMausz-kápolna Szálka - EgyébMausz-kápolna Szálka - EgyébMausz-kápolna Szálka - EgyébMausz-kápolna Szálka - EgyébMausz-kápolna Szálka - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Tókert Fogadó Nagymányok - Ajándék éjszaka 6=7
Ajándék éjszaka 6=7
2024.08.08-ig
Tókert Fogadó Nagymányok
158.200 Ft / 2 fő / 7 éj-től félpanzióval
Harkányi Psoriasis Centrum Harkány - Senior ajánlat - Rekreáció nyugdíjasoknak
Senior ajánlat - Rekreáció nyugdíjasoknak
2024.12.22-ig
Harkányi Psoriasis Centrum Harkány
117.000 Ft / 2 fő / 3 éj-től félpanzióval
Ambient Hotel Sikonda - Kedvezményes ár félpanzióval
Kedvezményes ár félpanzióval
2024.12.20-ig
Ambient Hotel Sikonda
99.200 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval