Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Az ország egyik legszebb 1848-49-es emlékműve

Damjanich-emlékmű SzolnokDamjanich-emlékmű Szolnok a térképen

Kihagyhatatlan 2022. júliusban, a párjával járt ittÉrtékelt: 2022. július 22.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A Damjanich-emlékmű minden bizonnyal Szolnok legismertebb közterületi szobrászati alkotása, látványos megjelenésénél és a Damjanich János szabadságharcos honvédtábornok iránti itteni mély, történelmi tiszteletnél fogva. Ez utóbbit igazolja, hogy anno hosszantartó közadakozásból jöhetett létre az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő személyiségét megörökítő impozáns emlékmű.
Radnay Béla szobrász-tanár 1912-ben készült több alakos szoborkompozíciója az 1849. március 5-ei szolnoki csatának állít emléket, azt a jelenetet megformázva, amikor a tábornok vörös sipkásai élén bevonult Szolnokra. A diadalív felső részén a Kossuth Lajostól kapott katonai kitüntetés látható, amelyet Damjanich a Szolnokon aratott győzelemmel érdemelt ki. Szolnokot 1849. március 5-én Damjanich csapatai visszafoglalták, ezzel vette kezdetét a tavaszi hadjárat.
A carrarai fehérmárványból készült négyalakos szoboremlékmű felállítása óta, vagyis éppen 110 éve változatlan helyen, elmozdítás, máshová költöztetés nélkül áll a Szolnoki Művésztelep szomszédságában, a Tisza és a Zagyva találkozásánál. Több mint egy századon át nagyszerű rálátás nyílott a szoborra, amióta azonban felépült 2020 májusa óta a használatba még nem vett Várkapu látogatóközpont, azóta Damjanich és emberei gazos háttérbe szorultak. A Várkapu és az emlékhely még meg sem épült, el nem készült kapcsolt részeinek átadása után nyilván a műemlékszobor környékét is méltóképpen felújítják majd.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (6)
Damjanich-emlékmű Szolnok - EgyébDamjanich-emlékmű Szolnok - EgyébDamjanich-emlékmű Szolnok - EgyébDamjanich-emlékmű Szolnok - EgyébDamjanich-emlékmű Szolnok - EgyébDamjanich-emlékmű Szolnok - Egyéb

Damjanich-emlékmű további értékelései

2022.11.24egyedül
Érdekes
Persze, hogy az ember elvergődik a híres-nevezetes Damjanich-emlékműhöz, melyhez itt kaptam a meglátogatás ihletét. Na, ez most nem is olyan egyszerű. Nem egy központi parkban, hanem a hídon túl, már a prérik felé vezető út mentén áll, jelenleg kissé... hmm... méltatlan körülmények között,...
Népszerű szállások a környéken
Garden Hotel Szolnok - Napi árak reggelivel
Napi árak reggelivel
2025.01.06-ig
Garden Hotel Szolnok
55.900 Ft / 2 fő / éj-től büféreggelivel
Hotel Aquarell Cegléd - Legjobb ár
Legjobb ár
2024.12.22-ig
Hotel Aquarell Cegléd
89.610 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Bordűr Wellness Hotel és Szőnyegmúzeum Békésszentandrás - Napi árak félpanzióval
Napi árak félpanzióval
2025.01.02-ig
Bordűr Wellness Hotel és Szőnyegmúzeum Békésszentandrás
74.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval