Szent-Györgyi Albert emlékhely Terény bemutatkozása
Szent-Györgyi Albert gyerekkorának egy részét (3,5 éves korától 13 éves koráig) a településhez tartozó Kiskérpusztán töltötte. A falu központjában található közpark, ahol 2002-ben avatták fel a tudós mellszobrát, Párkányi Raab Péter szobrászművész alkotását. A Szent-györgyi Albert emlékpark a család egykori 800 hektáros birtokán található.
Bár az eredeti kúriát az 1970-es években lebontották, az egykori uradalmi magtár ma is áll, amelynek falán 1993. óta kótábla őrzi a Nobel-díjas tudós emlékét.
Ha Szent-Györgyi Albert nevét meghallod, mi jut eszedbe? Nyilván a C-vitamin, meg a Nobel díj, nekem meg mindig a Szent-Györgyi-Krebs ciklus főleg, citromsav, glutársav, na, de település? Hát, gondolom, Szeged. Ehhez képest, eltátottam a számat, amikor Terényben meghallottam tegnap, hogy hát abba a teljesen jellegtelen épületbe, ami régen valaha iskola volt, oda járt első osztályba!
Na, de mi van itt Terényben, hogy került ide? Hát a kastély, aminek már szinte nyoma sincs. Kastély? Soha nem jutott eszembe, hogy a nagy tudós valami vidéki nemesi származék volt, pedig de. Érdemes utánanézni. A nagyhírű Lenhossék orvoscsalád leszármazottja anyai ágon, viszont apai ága évszázokra tudja visszavezetni nemességét. Nos, itt is volt egy jelentős birtokuk, és itt is gyerekeskedett kicsit a nagy tudós. Ez az un. emlékhely nem sokat árul el, azt viszont tudhatjuk, ott hallottam, hogy az első szobrot ellopták, nyilván rajongó orvostanhallgatók khmmm. . . Ez egy második szobor, talán sikerül jobban megőrizni. Bár ki tudja. . . az a hely, ahol ez az egész megtalálható, nem a falu közepén van, hanem inkább a kihalónak látszó szélén.