Még nincs helyezése városi Egyéb látványosság közül
Kategória Egyéb látványosság
Kisfaludy-emlékmű Tét bemutatkozása
A téti Kisfaludy-emlékmű a híres reformkori költő, drámaíró és festő, Kisfaludy Károly szülőházának helyén áll. Az emlékmű nemcsak Kisfaludy Károly (1788 - 1830) születési helyét jelöli meg, hanem a feliratán a költő életműve mellett a reformkori irodalmi életben betöltött központi szerepére, valamint legismertebb verssoraira is emlékeztet.
Téten mászkáltam éppen, aztán csak feltűnt ez az emlékmű az út mentén, odamentem hát tiszteletemet leróni. Ez a ház, ami mögötte áll már nyilván nem az a ház, ahol a reformkor egyik legnagyobb alakja, a drámaíró és költő Kisfaludy Károly 1788-ban megszületett.
Itt állt egy köznemesi kúria, a család népes volt, a kis Károly nyolcadik gyerekként született, de édesanyja, Boldizsár Anna másnap belehalt a szülésbe. Az apa a kis jövevényt hibáztatta ezért, talán utálta is eléggé, Károlyt a nála 10 évvel idősebb nővére, Teréz nevelte fel. Hát így ácsorogj itt az út mentén, ha megnézed ezt a helyet.