Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Szépséges, de most nagyon szúnyogos!

Tiszaigari Arborétum TiszaigarTiszaigari Arborétum Tiszaigar a térképen

Érdekes 2023. júliusban, a párjával járt ittÉrtékelt: 2023. július 19.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Már régen terveztük, hogy útban a Tisza-tó felé megnézzük Tiszaigar arborétumát. Most Kunmadaras felújított református templomának megtekintéséhez kapcsoltuk ezt a programot (arról külön írtam).
Bejutni ugyan nem volt könnyű, mert mint Magyarországon rendesen, a belépőjegy-automata itt sem működött rendesen! Némi telefonálgatás után engedélyt kaptunk arra, hogy a forgókapu alatt bebújva jussunk be a területre. Mondjuk, a mi korunkban már ez a bujkálás sem kifejezetten könnyű mutatvány...
Sétáltunk befelé a hársfák alatt, amikor megláttuk, hogy tőlünk nem messze egy szépséges búbos banka is sétálgat, keresgélte az ennivalót. Nem is nagyon ijedt meg tőlünk. Mi viszont, főképpen a párom, igencsak megijedt a szúnyoghadtól, amely rátámadt, amint beértünk az igazi erdőbe. Sajnos, szúnyogriasztó nem volt nálunk, így ő inkább lemondott a továbbiakról. Nem igazán ideális hát meleg nyárban menni ilyen helyre, mert ahol nincs lomb, ott süt a Nap, ahol meg a hűvös erdőbe értünk, jönnek a vérszívók.
De mert engem nem szerettek a kis vámpírok, én tovább barangoltam a szinte haraphatóan friss levegőben, a mélységes csendben, a meglepően nagy területű és főképpen meglepően sűrű, dús öreg erdőben, elgyönyörködtem a mocsárciprus galériában és a többi szépségben. 1867-ben sétakertnek indult a park telepítése, majd a többszöri bővítés, állománygazdagítás nyomán elérte az arborétum minősítést és a természetvédelmi területté nyilvánítást. Szerintem a látnivalók és az utak hossza alapján nem is elég az ajánlott 1-1,5 órát itt tölteni.
A közel 20 hektáros park kezelője a közelség ellenére sem a Hortobágyi Nemzeti Park, hanem a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Amennyire látogatóként meg tudjuk ítélni, a NEFAG mintaszerű gazdája az arborétumnak, fejleszti, bővíti a növényállományt, makulátlan tisztaságot, rendet tartanak itt, az utak és az épületek tökéletesen karbantartva.
Jövünk hát még máskor is ide, lehet, hogy valamely szakmai programjukra, mert azt is gyakran rendeznek a közönségnek.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (12)
Tiszaigari Arborétum Tiszaigar - EgyébTiszaigari Arborétum Tiszaigar - EgyébTiszaigari Arborétum Tiszaigar - EgyébTiszaigari Arborétum Tiszaigar - EgyébTiszaigari Arborétum Tiszaigar - EgyébTiszaigari Arborétum Tiszaigar - EgyébTiszaigari Arborétum Tiszaigar - EgyébTiszaigari Arborétum Tiszaigar - EgyébTiszaigari Arborétum Tiszaigar - EgyébTiszaigari Arborétum Tiszaigar - EgyébTiszaigari Arborétum Tiszaigar - EgyébTiszaigari Arborétum Tiszaigar - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Tisza Balneum Hotel Tiszafüred - Nyárindító wellness pihenés
Nyárindító wellness pihenés
05.31-06.21.
Tisza Balneum Hotel Tiszafüred
54.800 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Szent István Hotel Eger - Tavaszváró ajánlat - extra kedvezménnyel
Tavaszváró ajánlat - extra kedvezménnyel
2024.06.16-ig
Szent István Hotel Eger
63.742 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hunguest Saliris Egerszalók - Napi ár
Napi ár
2024.12.24-ig
Hunguest Saliris Egerszalók
62.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval