Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

MOST NEM KASTÉLYSZÁLLÓ!

Kastélyszálló Tiszaroff TiszaroffKastélyszálló Tiszaroff Tiszaroff a térképen

2023. szeptemberben, barátokkal járt ittÉrtékelt: 2023. szeptember 25.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A Kulturális Örökség Napjai alkalmából sikerült megnéznünk Tiszaroffon a Borbély Kastélyt és kertjét, mivel évente csak ezen a két napon lehet - akkor is csak vezetéssel! - megtekinteni.
Tiszaroff birtokosai az 1720-as évektől egészen a 2. világháborúig a Borbély család tagjai voltak. A kastélyt 1789-ben építette Borbély Sándor földesúr, klasszicizáló késői barokk (copf) stílusban. Annak ellenére, hogy a kastély műemléki védelem alatt áll, mint építészeti örökségünk egy darabjáról biztosan kevesen hallottak, még a megyében is. Arra viszont többen is emlékezhetnek, hiszen élénk sajtóvisszhangot keltett, amikor 2014-ben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megvásárolta a korábbi években négycsillagos kastélyszállóként működő épületet és a hozzá tartozó kertet, hogy a dolgozói ott pihenhessenek, vagy ott tartsanak szakmai továbbképzéseket.
Tartósan azonban mégsem bizonyult ez a fajta hasznosítás jó ötletnek, vélhetjük, hiszen 2020-ban az MNB átadta használatra a kastélyt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesületnek. Az Egyesület azonban nem használja az épület műemléki védettségű részeit, azokat a helyiségeket, amelyek a tényleges kastélyszállót jelentették. A szerényebb épületszárnyban és az ugyancsak felújított, korszerűsített kiszolgáló épületekben fogad hátrányos helyzetű településeken élő gyerekeket táborozásra, szervez szakmai továbbképzéseket, konferenciákat. Sőt ukrán menekültek is laktak már itt.
A vezetett épületlátogatás során csak az innen-onnan összevásárolt (mert az eredeti bútorzat eltűnt, megsemmisült) antik bútorokkal berendezett műemléki lakosztályokat, és az ezekhez tartozó könyvtárat, szalont stb. látogathattuk meg, de itt fotózni nem szabadott, és mint megtudtuk, ez egybehangzó kérése volt az MNB-nek és az üzemeltető Máltaiaknak.
Körbesétálhattuk viszont vezetőnkkel a kastély 3,5 hektáros, rendezett parkját, láttuk a hatalmas - egyikük több mint 200 éves - kocsányos tölgyfákat.
Ennyi volt, érdekes volt. De Tiszaroffon van más látnivaló is, érdemes hát benézni a faluba is.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (10)
Kastélyszálló Tiszaroff Tiszaroff - EgyébKastélyszálló Tiszaroff Tiszaroff - EgyébKastélyszálló Tiszaroff Tiszaroff - EgyébKastélyszálló Tiszaroff Tiszaroff - EgyébKastélyszálló Tiszaroff Tiszaroff - EgyébKastélyszálló Tiszaroff Tiszaroff - EgyébKastélyszálló Tiszaroff Tiszaroff - EgyébKastélyszálló Tiszaroff Tiszaroff - EgyébKastélyszálló Tiszaroff Tiszaroff - EgyébKastélyszálló Tiszaroff Tiszaroff - Egyéb

Kastélyszálló Tiszaroff további értékelései

2017.03.21családjával
Alkalmunk volt a családommal télen eljutni erre a gyönyörű helyre, már az odavezető út is gyönyörű volt. Négy napot töltöttünk itt, de persze még maradtunk volna, mert itt tényleg ki tudtunk kapcsolódni. A személyzet minden kérésünknek próbált eleget tenni, a helyi jellegű ételek - aminek igazán...
Ezek a szállások is érdekelhetnek
Tisza-tó Apartmanpark Kisköre - Napi árak reggelis ellátással
Napi árak reggelis ellátással
2024.11.16-ig
Tisza-tó Apartmanpark Kisköre
19.000 Ft / 2 fő / éj-től reggelivel
Szent István Hotel Eger - Tavaszváró ajánlat - extra kedvezménnyel
Tavaszváró ajánlat - extra kedvezménnyel
2024.06.16-ig
Szent István Hotel Eger
63.742 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hunguest Saliris Egerszalók - Napi ár
Napi ár
2024.12.24-ig
Hunguest Saliris Egerszalók
60.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval