Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Bor és szőlő hazája

Borgazdasági Múzeum TolcsvaBorgazdasági Múzeum Tolcsva a térképen

Kihagyhatatlan 2019. augusztusban, gyerekekkel járt ittÉrtékelt: 2019. augusztus 29.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Tolcsva község központjában, a Constantin-házban található a 2007-ben nyitott múzeum. A témaválasztás nem véletlen, Tokaj-Hegyalja térségben a bortermelés évszázados hagyományokkal büszkélkedhet.

A ház története is izgalmas, a görög eredetű, köznemesi rangot kapott Fogarasi Constantin-család szőlészettel és borászattal, valamint borkereskedéssel foglalkozott, a törökkel vívott csaták és megszállás után költözött a család Fogarasról Tokaj-Hegyaljára a 18. század elején. A család egyik ága 1820-ban már ebben a házban élt, egészen 1964-ig, a Kádár-korszakban ugyanis kitelepítették őket.
A rendszerváltozás éveit követően a család visszakapta az épületet, de azt nemes szívvel felajánlották a falu számára, így létesült benne a múzeum.

A földszinten a környékbeli szőlőtermesztésnél és borkészítésnél használt korhű eszközök és kiállítási tárgyak láthatóak, a kertben számos szőlőprés sorakozik, amelyek jelenleg is használhatóak. A helyi lakosok felajánlásaiból, gyűjtéseiből folyamatosan bővül a kiállítás.
Az emeleti kiállító termek a teraszról érhetőek el, itt időszakos helytörténeti és kortárs művészeti kiállítások kapnak helyet. Ottjártunkkor két izgalmas képzőművész, Orosz István és Szurcsik József képeit láttuk.
Néhány régi fekete-fehér fotón a Constantin-ház és a család története villant fel.

A kertben kihelyezett székeken lehet piknikezni, bort kóstolni is.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (16)
Borgazdasági Múzeum Tolcsva - Borgazdasági Múzeum Tolcsva - Borgazdasági Múzeum Tolcsva - Borgazdasági Múzeum Tolcsva - Borgazdasági Múzeum Tolcsva - Borgazdasági Múzeum Tolcsva - Borgazdasági Múzeum Tolcsva - Borgazdasági Múzeum Tolcsva - Borgazdasági Múzeum Tolcsva - Borgazdasági Múzeum Tolcsva - Borgazdasági Múzeum Tolcsva - Borgazdasági Múzeum Tolcsva - Borgazdasági Múzeum Tolcsva - Borgazdasági Múzeum Tolcsva - Borgazdasági Múzeum Tolcsva - Borgazdasági Múzeum Tolcsva -
Népszerű szállások a környéken
Cziróka Vendégház Tolcsva - Napi árak
Napi árak
2025.03.03-ig
Cziróka Vendégház Tolcsva
22.000 Ft / 2 fő / éj-től ellátás nélkül
Kőkapu Vadászkastély Nagyhuta - Napi árak félpanziós ellátással
Napi árak félpanziós ellátással
2024.12.20-ig
Kőkapu Vadászkastély Nagyhuta
58.900 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Hotel Hunor Sátoraljaújhely - Napi árak
Napi árak
2024.12.29-ig
Hotel Hunor Sátoraljaújhely
41.000 Ft / 2 fő / éj-től reggelivel