Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

AZ EMLÉKEZÉS BÉKÉS SZIGETE

Hősök ligete VecsésHősök ligete Vecsés a térképen

Kihagyhatatlan 2022. szeptemberben, a párjával járt ittÉrtékelt: 2022. október 11.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A Hősök ligete a város legrégebbi parkja, amelyet az idén újítottak fel, így ma már egy nagyon is rendezett, ápolt kis zöld sziget ez a Fő út mellett, a hajdan kocsmadombnak nevezett enyhe emelkedésű szögletben. A köznapi elnevezést magyarázó épület, a régen Cifra csárda optikailag is jó lehatárolja a helyet, még inkább meghitté téve a parkot.
A liget három emlékműnek is helyet ad:
- Mivel korábban ez a rész számított a falu központjának, itt áll 1922 óta az I. világháborúban elesett vecsésiek előtt tisztelgő Hősi emlékmű. Szinte minden településen található ilyen háborús emlékmű, többnyire meglehetősen jellegtelen műkőoszlopok. Ez azonban szobrászati értékkel bír, ezért is úgy tartják számon, mint Vecsés első köztéri szobrát. Alkotója domborművet faragott rá, megmintázva a jelenetet, amint a háborúba induló katona a családjától búcsúzik.
- A Róder Imre emlékoszlop, az 1937-ben felállított második itteni köztéri alkotás is jóval igényesebb megjelenésű a szokásosnál. A Vecsési Hitelszövetkezet alapítójának emlékét őrző bronz dombormű ugyanannak a Branczeiz János szobrászművésznek az alkotása, aki a világháborús emlékművet is készítette.
- Legmegrázóbb viszont a legújabb itt elhelyezett műalkotás, a 2019-ben felavatott Málenkij robot című szoborcsoport. Nem tudok róla, hogy bárhol másutt az országban lenne olyan köztéri műalkotás, amely a II. világháború végén Szovjetunióba kényszermunkára hurcolt embereknek állítana emléket. Vecsésről 1945 januárjában több mint 300 civilt vittek el kényszermunkára, zömmel sváb/német nemzetiségieket. Az
Oláh Katalin Kinga által süttői mészkőből faragott alkotáson kis batyujukat vivő civileket terel a fegyverét rájuk szegező szovjet katona. Szívfájdító!
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (9)
Hősök ligete Vecsés - EgyébHősök ligete Vecsés - EgyébHősök ligete Vecsés - EgyébHősök ligete Vecsés - EgyébHősök ligete Vecsés - EgyébHősök ligete Vecsés - EgyébHősök ligete Vecsés - EgyébHősök ligete Vecsés - EgyébHősök ligete Vecsés - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Airport Hotel Budapest Vecsés - Két ünnep között
Két ünnep között
12.26-30.
Airport Hotel Budapest Vecsés
Kérd ajánlatunkat!
Hotel Visegrád - Wellness kikapcsolódás
Wellness kikapcsolódás
2024.12.22-ig
Hotel Visegrád
99.360 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Bellevue Esztergom - Tavaszi előfoglalási akció
Tavaszi előfoglalási akció
2024.06.16-ig
Hotel Bellevue Esztergom
70.467 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval