Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Pincészet a Biblia árnyékában

Vizsolyi Református Pincészet VizsolyVizsolyi Református Pincészet Vizsoly a térképen

Kiváló 2021. augusztusban, gyerekekkel járt ittÉrtékelt: 2022. május 13.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Erdőbényéről utaztunk át Vizsolyra, természetesen a Biblia és az Árpád-kori templom megtekintésére. A látogatóközpontban kaptunk tájékoztatást a pincészetről. Mint megtudtuk, Vizsoly a középkorban fontos borkereskedelmi központ volt, mely szerepe egészen a 19. század végéig tartott. Éppen a templom előtt haladt el a Borút, a Felvidéken át egészen Lengyelországig, itt vitték fel szekereikkel a tokaji borokat is.
A településen mai napig megmaradt az a kiterjedt, szinte az egész falut behálózó pincerendszer (annak fennmaradt részei), amely ekkor épült ki.
A pincészet kötődik Károli Gáspár református lelkipásztorhoz és bibliafordítóhoz is, aki "privátban" jómódú szőlőbirtokos gazda volt, gazdag polgárként szőlői és borászata Tokajban, Göncön és Tarcalon is voltak. A pestisjárványban egy kislányán kívül az egész családja odaveszett, ekkor számolta fel birtokait és borászatát, és a pénz jelentős részét a Biblia kiadásába fektette be.
A Pincészet a Tokaj-Hegyaljai borvidék része, ennek megfelelő szőlő kultúra kapcsolódik hozzá. Ahogy fogalmazták hitvallásukban, a kiváló minőségű szőlő alapanyaghoz teszik hozzá itt a református lelkületet és a több évszázados tradíciókat. Főbb boraik: száraz furmint, édes muskotály, 5 puttonyos aszú, késői szüretelésű Vinum Reformatum , száraz szamorodni, mézbor - a "Napfény íze" mézes furmint.
Nagypapa vásárolt is néhány palackkal, melyek nem is bírták ki hazáig, a kóstolás már a szállásra visszaérkezve, Erdőbényén megkezdődött.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Ételek / Italok:Kiváló
Kiszolgálás:Kiváló
Hangulat:Kiváló
Ár / érték arány:Kiváló
Tisztaság:
Fényképek (5)
Vizsolyi Református Pincészet Vizsoly - EgyébVizsolyi Református Pincészet Vizsoly - EgyébVizsolyi Református Pincészet Vizsoly - EgyébVizsolyi Református Pincészet Vizsoly - EgyébVizsolyi Református Pincészet Vizsoly - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Angyal Villa Rátka - Napi ár reggelivel
Napi ár reggelivel
2024.06.02-ig
Angyal Villa Rátka
39.900 Ft / 2 fő / éj-től reggelivel
Alfa Hotel Miskolctapolca - Pünkösd
Pünkösd
05.17-20.
Alfa Hotel Miskolctapolca
85.600 Ft / 2 fő / 2 éj-től bőv. félpanzióval
Hotel Calimbra Miskolctapolca - Calimbra legkedvezőbb ár félpanzióval
Calimbra legkedvezőbb ár félpanzióval
2025.01.08-ig
Hotel Calimbra Miskolctapolca
88.400 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval