2025. áprilisban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2025. május 1.Ajánlom a helyet másoknak is!
Van egy tekintélyes, szép kastély Zichyújfalun, rossz érzés volt, hogy még eddig nem fedeztem fel magamnak. Ezen változtatni kell, irány hát Zichyújfalu. Nem túl nagy település, könnyű megtalálni a kastélyt is, egy látszólag szép, parkosított tér mögött áll. Áll, de kissé talán roskadozik is. Romantikus műemlék Fejér megyében, ahol amúgy szép számmal találhatók kastélyok. Ilyen is, olyan is. Nem lehet mindegyiket egyforma intenzitással gondozni. Ez egy kicsit mostohább sorson van, mint sok más társa. Gróf Zichy Nepomuk János (nem a nepomuki Szent János!) építtette az 1980-as években, egy korábbi, kisebb kastély helyett, mellé, így ez lett a nagykastély, a kicsi meg az intéző háza lett, ahogy sok más helyen is. Azután jött a világháború, meg a magyar kastélyok ismert sorsa. Ez az épület nem került be még a magyar kastélyprogramba, pedig pályáztak már rá többször. Persze azt sem tudjuk, hogy mi a jó abban, ha bekerül, mert akkor rendbehozzák sokmilliárdért, aztán nem tudnak vele mit kezdeni, mert ki tartsa fenn és miből, és aztán valami főrabló megkapja...Szóval most ez itt áll, meg én is itt álltam előtte, de ha már ot vagyok, csak bemegyek egy kicsit bolyongani, az önkormányzat fészkel itt az egyik szárnyában, belül ez a rész nem romos, kicsit settenkedtem a folyosókon, aztán kijött egy hölgy egy irodából, kit keres, mit keres, mondtam, aztán jól el is beszélgettünk a házról, a környékről. De a ház ilyen vagy olyan értelemben az utolsó éveit éli.
Fényképek (15)
Még több kép (5 db)