Még nincs helyezése városi Egyéb látványosság közül
Kategória Egyéb látványosság
Evangélikus harangtorony Zsebeháza bemutatkozása
Az Evangélikus harangtorony érdekessége, hogy jóval korábban épült, mint a település ma álló evangélikus temploma. A harangtoronyban két harang található.
Sohasem voltam még Zsebeházán, most is csak úgy átmentem (volna) rajta, ha már erre vezet az út, aztán ez a harangtorony lestoppolt az út mellet, olyan kis kompakt, összeszedett, jól karban tartott benyomást keltett. Megálltam, megvizsgáltam, ajtaja zárva, én meg nem törtem fel fényes nappal a falu közepén nyilván, mert nem is lett volna semmi értelme.
A falu torony nélküli evangélikus imaháza jóval később, 1951-ben épült meg. A Kossuth Lajos utca 52. szám alatt magányosan álló falazott harangtorony viszont sokkal idősebb: a források szerint 1847-ben állították. Talán az a különlegessége, hogy a 19. század közepén történt építésekor a harangjait a helyi evangélikusok és katolikusok közösen használták. A toronyban lakó két harangot (a 230 kg-os nagyharangot és a 100 kg-os kisharangot) a híres soproni Seltenhofer Frigyes Fiai harangöntő gyár készítette 1927-ben.