Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Izgalmas kirándulások a járművek történelmében

Az országban több olyan múzeumot is felkereshettek, ahol a közúti közlekedés történetét, annak tárgyi emlékeit örökítik meg. Összegyűjtöttünk nektek pár különleges múzeumot a témában, amiket érdemes lehet felkeresni.

 

Kocsik, hintók és lovak kora

Kocs község nem messze fekszik az M1-es autópályától, Tata környékén keressétek. Maga a szó, hogy „kocsi”, innen ered. A település büszke is a magyar eredetre, múzeummal emlékezik meg róla. Tudod, hogy mi a különbség a szekér, a kocsi és a hintó között? Nem? Na, akkor irány a Kocsi Múzeum

Persze kocsikat és szekereket nem csak itt láthattok, nagyszerű program a mátészalkai Szatmári Múzeumban tett séta is, ahol az udvaron körben a tetők alatt csodás kiállítás keretében lehet megismerkedni ezekkel a ma már nem annyira használt utazó vagy szállítóeszközökkel. Persze, ne feledkezzünk meg a parádfürdői Cifra Istállóról és Kocsimúzeumról sem, igazi élmény a környék is, meg a kiállítás maga a Mártában. Ha a Balaton zalai végén keresnél hasonló szépségeket, akkor a keszthelyi Festetics-kastély parkjában található Hintómúzeum kínál neked való tárházat.

Izgalmas kirándulások a járművek történelmében - Kocsi Múzeum (Kocs)/ Fotó: ittjartam.huIzgalmas kirándulások a járművek történelmében - Kocsi Múzeum (Kocs)/ Fotó: ittjartam.hu

Izgalmas kirándulások a járművek történelmében - Hintómúzeum (Keszthely)/ Fotó: ittjartam.huIzgalmas kirándulások a járművek történelmében - Hintómúzeum (Keszthely)/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Kétkerekűek, már lovak nélkül

Balassagyarmaton van az 1. Kerékpármúzeum, amit a megyeháza épületében az emeleten találsz meg. Hihetetlen mennyiségű kétkerekű járgány található itt, a hatalmas első kerekű velocipédektől a játékokon át a sportkerékpárokig. Érdekesség, hogy ugyanebben a városban akad egy nagyon izgalmas motorkerékpár múzeum is, egy magánygyűjtemény, amely a Pannónia motorok történetét tárja elénk gyönyörűen karbantartott gépekkel. 

Izgalmas kirándulások a járművek történelmében - 1. Kerékpármúzeum (Balassagyarmat)/ Fotó: ittjartam.huIzgalmas kirándulások a járművek történelmében - 1. Kerékpármúzeum (Balassagyarmat)/ Fotó: ittjartam.hu

Szállástippek Balassagyarmaton és környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Irány Pest megye! – Szuper hétvégi programok, látnivalók és kirándulóhelyek Budapest környékén
Javában benne vagyunk a nyárban, és ilyenkor még szívesebben mozdulunk ki a négy fal közül. Budapest határain túl, de még a megyehatáron belül számtalan olyan látnivaló akad, ami kellemes időtöltést biztosít ezekben a meleg napokban. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat, és ígérjük; egyikkel sem lehet mellélőni!

 

 

 

Motorizált négykerekűek kora

Az autózás magyar hőskora Csonka János nevéhez fűződik. Múzeuma és autói Budapesten, a Bartók Béla úton találhatók, szombati nyitvatartási renddel. A régi autók egy nagyobb, látványos gyűjteménye Kiskőrös határában van, az úgynevezett Old Car Múzeum, ínyenc rajongóknak ajánlott hely! Nem is olyan régen nyílt meg a Cadillac Múzeum Törökbálinton, egy sportruházati bolt részeként, legendás autók sorakoznak a kiállításon. De ha sok különleges csodát szeretne együtt látni az érdeklődő, akkor Dörgicsén kell meglátogatnia a Kaáli Autós Múzeumot. Elképesztő ritkaságok, igazi technikaitörténeti kuriózumokat láthatsz, ha időben regisztrálsz magadnak egy helyet az interneten.

Izgalmas kirándulások a járművek történelmében - Csonka János Emlékmúzeum (Budapest)/ Fotó: ittjartam.huIzgalmas kirándulások a járművek történelmében - Csonka János Emlékmúzeum (Budapest)/ Fotó: ittjartam.hu

Izgalmas kirándulások a járművek történelmében - Kaáli Autó-Motor Múzeum (Dörgicse)/ Fotó: ittjartam.huIzgalmas kirándulások a járművek történelmében - Kaáli Autó-Motor Múzeum (Dörgicse)/ Fotó: ittjartam.hu

 

De ez még nem minden, a felsorolásban sem a hajók, sem a repülőgépek nem fértek bele a járművek közül, így is nagyon sok különleges helyet kínálunk meglátogatása az ország sok pontján. Te hányat ismertél eddig?

Szerző: az ittjartam.hu Gyémántfokozatú top értkelője, Ugor

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Kirándulóhelyek, fürdők, kalandparkok és történelmi emlékhelyek sorából választhatunk, ha a Kis-Balaton felfedezése mellett tesszük le voksunkat. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a látnivalókat, amiket semmiképpen nem hagyhatunk ki a magyar tenger nyugati vidékének megismerése közben, ráadásul a család legfiatalabb tagjától a legidősebbig mindenki talál magának való programot.
Összeszedtük nektek, hogy milyen lesz a 2023. szeptember első napján induló tanév menetrendje. Idén a megszokottnál tovább tart majd a tanév, viszont az évközi szünetek is hosszabbak lesznek cserébe. A legfontosabb dátumokat megtaláljátok cikkünkben.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.
Egyedülálló kastély Dégen lélegzetelállító környezetben: ez a Festetics-kastélypark
A Balaton délkeleti csücskétől csupán 30 kilométerre, a Fejér megyei Dégen valódi mesebirodalomba csöppenhetünk, ugyanis a Festetics családnak a község felvirágoztatása mellett országunk egyik legszebb rezidenciáját is köszönhetjük. A kastélypark kiállításai, belső terei és monumentális – Magyarországon a legnagyobb – angolparkja egész napra szuper programlehetőséget kínál gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, idén tehát mindenképpen tervezzétek be úti céljaitok közé.