Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A legszebb 7+1 tanösvény Budapest környékén

Kalandos, gyermekbarát, látnivalókban gazdag, panorámás vagy épp ritkábban látogatott tanösvényt keresel Budapesten és környékén? Akkor ez a lista most neked szól! Összedugtuk a fejünket és összegyűjtöttük az ittjartam.hu kedvenc helyeit… a tiéd rajta van?

 

Madárlátta tanösvény (Dunakeszi)

A Dunakanyar varázslatos élővilágába pillanthatsz bele a dunakeszi Madárlátta tanösvényen, melynek bejárása körülbelül 1 órát vesz igénybe. Az útvonalat igényes rajzokkal díszített táblák szegélyezik, melyek interaktív feladatokkal vonnak be a természet titkaiba. A gyerkőcök kedvence a madaras tematikájú játszóvár lesz, de mindenképp hallgassátok meg a mobiltelefonokról megszólaltatható madárhangokat is! Szállástippek Dunakeszi környékén>>

A legszebb 7+1 tanösvény Budapesten és környékén - Fotó: Madárlátta tanösvény, DunakesziA legszebb 7+1 tanösvény Budapesten és környékén - Fotó: Madárlátta tanösvény, Dunakeszi

 

 

Jági-tanösvény (Pilisszentiván)

Budapest szívéből nagyjából fél órát kell csak kocsikázni, ha szeretnéd felkutatni a pilisszentiváni, 4,3 km hosszan kanyargó Jági-tanösvényt. A kellemes erdei séta alkalmával megcsodálhatod a hárshegyi homokkőt, a békáktól hangos Jógi-tavat, a hangulatos akácost. A menetelés során szépséges hegycsúcsokat is számlálhatsz és felsejlik a fák között kibukkanó Ördög-torony távoli képe is. A túra legkalandosabb része azonban az Aranyhegyi-patakon való átkelés lesz, melyen fahíd ível keresztül. Szállástippek Pilisszentiván környékén>>

A legszebb 7+1 tanösvény Budapesten és környékén - Fotó: Jági tanösvény, Balasi AnikóA legszebb 7+1 tanösvény Budapesten és környékén - Fotó: Jági tanösvény, Balasi Anikó

 

 

Tükörben az élővilág Tanösvény (Budapest)

A budai Ferenc-hegyen a kisgyermekesek is megtalálják a számításaikat a Mimó és Csipek meseösvénynek köszönhetően. A mesehősök nyomában haladva a család együtt, játékos módon fedezheti fel a helyi flórát és faunát. A főként bölcsiseknek és ovisoknak szóló „Érzékek ösvénye” 400 méter hosszú, és akár babakocsival is egyszerűen teljesíthető. Ezt egészíti ki a 300 méter hosszú „Tükörben az élővilág” ösvény.

 

Tavaszi hérics tanösvény (Törökbálint)

Törökbálinton, az Anna-hegyen építették ki a Tavaszi Hérics tanösvényt, mely érdekes növények, gombák egész tárházát tárja fel előtted. Útközben madármegfigyelő védelméből kémlelheted a környéket – és garantáltan lesz látnivaló, mivel nagyjából 700 énekesmadár szokott áttelelni itt. Azért nemcsak a természetjárás kerül előtérbe a kirándulás során, hanem a testmozgás is, mert akinek kedve van, az teljesítheti az erdei tornapálya kihívásait is. Ha pedig már eddig eljöttél, hódítsd meg az acélszerkezetes Anna-hegyi kilátót is!

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.

 

Tétényi-fennsík tanösvény (Budapest)

A természet valósággal életre kel a budapesti Tétényi-fennsík tanösvényen, ahol a szél játékosan belekap az árvalányhajak végtelen tengerébe. Ezen a különleges vidéken garantáltan nem fogsz turistatömegbe botlani, így zavartalanul elmerülhetsz a táj szépségében, valamint a gazdag növény- és rovarcsaládok megismerésében. A 3 km-es tanösvényen barangolva egész különleges látnivalók is akadnak. Szemrevételezheted az egykori lövészárkokat és a tájból kiemelkedő, 42 méteres magas, futurisztikus hatást keltő víztornyot is. Nézd meg a Diósd határában hátrahagyott, hajdani kőbányát is!

 

Taksony Tanösvény (Taksony)

Csupán félórányi autózás választ el a Taksony Tanösvénytől, mely a főváros egyik legvadregényesebb kirándulóhelye. A halakban bővelkedő víz csak úgy vonzza magához a szebbnél szebb madarakat, melyeket a hangulatos fahidakon átkelve vagy a kilátóteraszokon ácsorogva is szemmel tarthatsz. A tanösvényen faragott madarakat, látványos információs táblákat is találsz. Ismerd fel a nyomokat és találd meg az állatos kirakó megfelelő sorrendjét! Szállástippek Taksony környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.

 

Teknős Tanösvény (Dunakeszi)

Misztikus, mesebeli túrasövény szalad végig Dunakeszi egyik áruházának közvetlen szomszédságában, mely elkalauzol a lápvidékek rejtett kozmoszába. Kövesd a 7 állomással büszkélkedő Teknős Tanösvény nyomvonalát, miközben pillangók, szitakötők húznak el a füled mellett! A növénydzsungelen fapallókon keresztül vághatsz át, amit pavilonok, totemek és egy kilátó is színesít. A túra során nem csak sokat tanulhatsz, de próbára teheted az egyensúlyérzéked és a kitartásod is!

 

 

+1: Sas-hegy Tanösvény és Kiállítás (Budapest)

Furcsa érzése lehet az embernek a Sas-hegyi tanösvényen járva, ahol szinte karnyújtásnyira fekszik a pezsgő Budapest, de a hangos zajok mégis távoli morajlásnak hatnak csupán.  A természetvédelmi területen fekvő útvonal alig 850 méteres, így maximum 1 órányi elfoglaltságot ígér, de annál több látnivalóval kecsegtet. Az izgalmas kiállítás megtekintése után túravezetővel felderítheted a dolomit sziklagyepeket, és megcsodálhatod a káprázatos növény- és állatvilág mellett azt a lenyűgöző panorámát, ami a fahidakon haladva eléd tárul. Hidd el: 250 méter magasból nézni a fővárost egészen elképesztő élmény lesz!

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A Tokaji borvidéken termelt szőlők világraszóló hírnevet szereztek a területnek; Tokaj-Hegyalja 2002 óta a világörökség része, ez a világ első zárt borvidéke, ráadásul a környék kulturális és természeti szépségei mellett sem mehetünk el szó nélkül. Akár bortúrára, akár kirándulni érkezünk hát ebbe a régióba, a cikkünkben összegyűjtött négy szállás szuper kiindulópontja lesz barangolásainknak.
Évmilliókkal ezelőtt vad vulkánok tomboltak a Balaton-felvidéken. Később azonban ezek a tűzhányók megszelídültek, ma pedig megkövesedett emlékekként őrködnek a magyar tenger északi oldalán. Összegyűjtöttünk néhány panorámás, balatoni kirándulóhelyet a tavaszi túrákhoz, ami hazánk titokzatos tanúhegyeinél vár rátok!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.