Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Magyarország rejtett szépségei: a Móri-árok

Érdemtelenül kevés figyelmet kap Mór és környéke, pedig fantasztikus természeti és kulturális értékekben bővelkedik. Akár a szabadban töltenénk a napot, akár egy múzeumban, itt mindenre lesz lehetőség, ezért elhoztunk nektek hat olyan látnivalót, melyek a család összes tagja számára szórakoztató programot biztosítanak, miközben segítenek igazán megismerni a Móri-árok nem mindennapi csodáit.

 

Lamberg-kastély Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely

A 18. században létrehozott Lamberg udvarházzal a történelem sajnos nem bánt kegyesen, több esetben földrengés sújtotta a századok során, majd végső csapásként szovjet kézbe került. 1978-ban földszintjére művelődési központ, míg emeletére a Radó Antal Könyvtár költözött, mely a mai napig fogadja az olvasókat. A Lamberg-kastély állandó kiállításokkal rendelkező múzeumként is funkcionál, mely végigvezet bennünket a család történetén, valamint a Mórra betelepített svábok mindennapjaival is megismerkedhetünk az alsó szinten kialakított Sváb szobában.

A Móri-árok rejtett szépségei - Lamberg-kastélyA Móri-árok rejtett szépségei - Lamberg-kastély

Szállástippek Mór és környékén>>

 

 

Károlyi-kilátó

A Gaja-patak mentén, az ország egyik legszebb túraútvonalát keresztezve kapott helyet a Magyar Vöröskereszt Egylet elnökéről, Károlyi Gyuláról elnevezett kilátó. A szurdok bejárását követően érdemes a toronyba is felmászni, hiszen lenyűgöző kilátás tárul a szemünk elé, ha szerencsénk van még a Fehérvárcsurgói-víztározó is kibukkanhat a fák közül. Az építmény környéke tűzrakóhelyekkel, pihenőkkel és esőházzal van kiépítve, így rossz idő esetén sem kell visszafordulnunk, akinek pedig még maradt energiája az egész napos kirándulást követően, az kipróbálhatja az erdei tornapályát is.

A Móri-árok rejtett szépségei - Károlyi-kilátóA Móri-árok rejtett szépségei - Károlyi-kilátó

A Móri-árok rejtett szépségei - Károlyi-kilátóA Móri-árok rejtett szépségei - Károlyi-kilátó

 

 

Bodajki Vadászkastély

Két éve nyerte vissza régi fényét a Bodajki Vadászkastély, vagy eredeti nevén a Miska-kastély.  A külső felújítása mellett talán még fontosabb, hogy belső termei is új életre keltek, ugyanis Európa legnagyobb interaktív vadászkiállítása kapott helyet az épületben. A termekben a Föld természeti tájai és élővilága kerül bemutatásra a sarkköröktől Afrikáig, miközben több mint 200 ott élő kis- és nagyvaddal ismerkedhetünk meg közelebbről interaktív eszközök segítségével.   A beltéri sétákat követően irány a kúria kertje, ahol a Bodajk AR szafari applikáció használatával virtuális vadászatra invitálnak a szervezők, melynek során tizenöt őshonos fajra bukkanhatunk a park területén mobilunk segítségével.

A Móri-árok rejtett szépségei - Fotó: Bodajki Vadászkastély honlapjaA Móri-árok rejtett szépségei - Fotó: Bodajki Vadászkastély honlapja

Szállástippek Bodajk környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.

 

 

Csókakői vár

Ha Győr és Székesfehérvár között autózunk, akkor biztosan mindenkinek feltűnik a Vértes déli lejtőjén magasodó csókakői vár látványa. A közelben található végvárak közül ez az egyetlen, amely nem fák közé bújva, hanem a sziklák peremén emlékeztet múltunkra, hiszen építésénél fontos szempont volt, hogy kis alapterületre készüljön a kevés számú várőrség rendelkezésre állása miatt. 2014 tavaszára az impozáns erődítmény teljesen megújult, újjáéledt a kaputoronyhoz vezető felvonóhíd, a várfal, a várkápolna és a török korból ránk maradt barbakán torony is.

A Móri-árok rejtett szépségei - Csókakő váraA Móri-árok rejtett szépségei - Csókakő vára

 

 

Károlyi-kastély

Az 1844-ben épült neoklasszicista rezidencia kezdetben a Károlyi család birtokában állt, azonban 1944-ben, a II. világháború vége felé közeledve a jobb sorsra érdemes birtok az állam kezébe került és hanyatlásnak indult. Az államosítást követően volt üdülő, katonai bázis és gyermekotthon is, helyzete azonban csak a 20. század végén, 1997-ben fordult jobbra teljes renoválását követően. Manapság a kastély egy részében múzeum működik, mely egyrészt a tulajdonos család életét mutatja be, de a korabeli arisztokrácia világába is bepillantást nyerhetünk a kiállított tárgyak segítségével. Ha szép időben érkezünk Fehérvárcsurgóra, akkor semmiképpen ne hagyjuk ki 22 hektáros botanikus kertjét se, mely valódi mesevilágba kalauzol el bennünket százéves őshonos fáival, csónakázótavával és a csillogóan fehér palotával a háttérben.

A Móri-árok rejtett szépségei - fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyA Móri-árok rejtett szépségei - fehérvárcsurgói Károlyi-kastély

 

Szálláslehetőség aKárolyi Kastély Hotelben - foglalj szállást

Főúri kényelem a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély HotelbenFőúri kényelem a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély Hotelben

 

 

Gaja-szurdok

A végére egy szuper kirándulási lehőséget hoztunk: Bodajk és Fehérvárcsurgó között találjuk a Bakony egyik legszebb patakvölgyét, a Gaja-szurdokot. A több szakaszból álló katlan tökéletes túrázásra akár az egészen apróknak is, hiszen a kanyargó patak mellett vezető út ideális kisgyerekes családok számára. Akár babakocsival is jól bejárható, és emellett az infrastruktúra miatt sem kell aggódnunk, ugyanis Csurgótól tíz percre már egy jól kiépített, horgászatra is alkalmas tavat találhatunk, pihenőhelyekkel, büfével és játszótérrel. Annak sincs oka csüggedni, aki nagyobb táv teljesítését tűzte ki célul; továbbhaladva olyan csodákat fedezhetünk fel, mint Ádám és Éva fája, vagy a Varjúvár elhagyatott romjai.

A Móri-árok rejtett szépségei - Gaja-szurdokA Móri-árok rejtett szépségei - Gaja-szurdok

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Repülj te is gondolatban Finnországba a szaunaélmények szárnyán! Élvezd a szaunázás jótékony hatásait az alábbi 8 rönkszaunás szálláshely egyikén!
A 1991 óta működő Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének gondozásában nyílt 3D múzeum hazánkban. A virtuális tárlatnak köszönhetően az egyesület tagjainak életrajzait, relikviáit ismerhetjük meg.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.