Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Napsütötte Toszkána a hazai dűlőkön ‒ Kirándulj borozgatás közben!

Takaros rendben ültetett szőlősorok hullámzanak a szemed előtt Magyarország legszebb borvidékein, amit por fedte ösvények szeletelnek fel. Ezek a kiváló helyek időnként megnyitják kapuikat az utazók előtt, így betekintést nyerhetsz hazánk ragyogó pincesétáiba és dűlőtúráiba, méghozzá felejthetetlen módon! Cikkünkben ráadásul hasznos tippeket is adunk, amiket jobb elkerülni egy borkóstoló alkalmával…

22 csodálatos borvidék áll a rendelkezésedre, ha szeretnél új élményeket gyűjteni a természetben. Sétálj, lovas kocsizz, biciklizz vagy terepjárózz a szabad ég alatt és fedezd fel ezeket a mesés tájakat, ahol útközben ‒ borozgatás mellett ‒ ismerheted meg a mennyei italokhoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat!

 

Villányi borvidék

Ízgazdag és telt (főként) vörösborokkal találkozhatsz a legdélebbre fekvő borvidékünkön, a Villányi borvidéken. Az üdítően friss borok mellé klassz dűlőtúrák is dukálnak, amiknek szervezetten vagy egyénileg is nekivághatsz. Ha csak egyet lehetne mondani, akkor mi Günzer Tamás Pincészetének Ördögárok-túráját javasolnánk, ahol nyitott szőlészeti kocsin, borozgatás közben tapasztathatod meg az emelkedett, villányi életérzést.

Borpincék, borházak, éttermek Villányban>>

Ha magad mennél csupán, akkor a Csillagvölgy-dűlő bekötő útjától indul egy nagyjából 7,5 km-es túra, mely a Polgár Pincészetnél végződik. A legszebb szakasz a Kőkeresztnél vár, ahonnan a legendás Ördögárok-dűlő teljes szépségében mutatja meg magát.

Villány látnivalóit se hagyd ki, ha ott jársz! Irány az Ammonitesz Tanösvény, a Templom-hegy és kilátója, vagy a híres villányi pincesor - nézd meg a többi látnivalót is Villányban>>

Villányi borvidékVillányi borvidék

 

 

 

 

Etyeki borvidék

A híres Törley-pezsgő neve mára eggyé forrt az Etyek-Budai borvidékkel, ahol a pezsgő alapborát termelték és termelik meg napjainkban is. A vidék komoly szőlőtermesztési hagyományokkal rendelkezik, ami állítólag már az Árpád-házi királyok korában is nagy jelentőséggel bírt. Ha arra jársz, ne utasíts vissza egy finom chardonnay-t vagy Irsai Olivért se!

Éttermek, borkóstolási lehetőségek Etyeken>>

A mennyei ízeket rejtő Rókusfalvy Birtokon a présházban vagy a szőlőben is barangolhatsz egyet, amit 4 vagy 6 fogásos borkóstoló egészít ki, de a vendéglátók szódával és omlós pogácsával is kedveskednek a szuper idegenvezetés mellé. A nagyjából kétórás túrán rácsodálkozhatsz a gyönyörű kilátásra, megismerheted a borászat történetét és akár az egész birtokot felfedezheted.

A kóstoló előtt vagy után pedig járd be Etyek látnivalóit, pl. a Meseerdőt, a Körpincét, vagy a Kálvária-dombot - nézd meg, mit érdemes még felkeresni>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 vidéki borhotel, ahol sem az italra, sem a szállásra nem lesz panasz
Magyarország borai messze földön híresek, és nem véletlenül! Ebben a cikkben összegyűjtöttünk 5 olyan hotelt, ahol az elsőosztályú nedűk iszogatása közben teljesen elengedhetjük magunkat, mert a nap végén a kényelmes szállás is garantált.

 

 

Tokaji borvidék

Pompás furmintok, sárgamuskotályok, hárslevelűk sorakoznak a Tokaji borvidéken, ahol Magyarország legmagasabb cukor-, alkohol-, illetve savtartalmú borait hörpintheted fel. Tokaj helyett azonban most egy másik településen, Abaújszántón mutatunk egy szuper lehetőséget, ha zamatos borok mellett kirándulnál a jó levegőn.

A Palkó birtokon rövid, 2 órás vezetett túrán járhatod be szőlősorokat a történelmi Kassaváros dűlőben, amit 6 tételes borkóstolóval és egy hangulatos piknikezéssel dobhatsz fel. A fűben borozgatva isteni sonkákat, sajtokat majszolhatsz, miközben a természet megnyugtató közelségét élvezed.

Tokaj és környéke igazi kincseket rejt - irány a Szerelmi pincesor, a Lepke- és Ásványkiállítás, a TV-torony, vagy Boldogkő vára, de a tarcali Áldó Krisztus szobor és a Szent Teréz-kápolna. Ha bírod még szusszal, itt van még több látnivaló>>

Tokaji borvidékTokaji borvidék

 

 

 

Egri borvidék

Aki járt már az egri borvidéken, az egészen biztosan megízlelhette a környék egyik legismertebb borát, a testes egri bikavért. Az Egri-Bükkalja déli lankáin már közel 1000 éve gyakorolják a szőlő- és borkészítés tudományát, ami sok jóval kecsegteti a borkalandra vágyókat.

Csöppenj idilli környezetbe az Almagyar Érseki Szőlőbirtokon, mely a történelmi emlékekben dúskáló Egertől alig 5 km-re terül el! A 3,5 hektáros birtokon egy fantasztikus világban kötsz majd ki, ahol panorámás borteraszt és borkempinget hoztak létre. Szezononként viszont extrém programon, egy zseniális, terepjárós dűlőtúrán is körbenézhetsz a Pajdos tetőn vagy a Síkhegyen. Természetesen borozgatással egybekötve.

Tipp! Irány az egri Szépasszonyvölgy, ami közel 200 pincéjével Eger legnagyobb borospince területe. Kóstold meg az Egri Bikavért és Leánykát, vagy akár a Kékfrankost is.

Gasztrohelyek, éttermek és borbárok Egerben>>

Egri borvidékEgri borvidék

 

 

 

 

Hasznos tippek, ha borkóstolóra indulnál

- Az egyik aranyszabály, hogy üres hassal, éhgyomorral ne tedd próbára a borkóstoló képességed, mert így hamar véget érhet a program. A kellemes kortyolgatások mellé fogyassz vizet és némi sós falatot, hogy minél több különlegességet megízlelhess!
- Kóstolás közben figyelj a borra, és arra, hogy milyen emlékeket ébreszt benned a kezedben lévő ital! A kísérő borásztól pedig sok érdekes információt zsebelhetsz be a borokkal kapcsolatban.
- Az ízek és az illatok együtt képeznek egy szerves egészet, így a teljes élmény kedvéért ne viselj túl erős parfümöt, mert az elnyomhatja a bor illatát!
- Ha pincetúrán is részt veszel, akkor jegyezd meg jól, hogy nem ildomos kopogtatni a borász hordóit. Ez ugyanis áttételesen annyit tesz: megvizsgálod, mennyi folyadék van odabent, vagyis kíváncsi vagy rá, milyen a pince hozama, a tulajdonos anyagi helyzete.
- Végül egy gyakran ismételt kérdés: „Illik-e kiönteni vagy kiköpni azt a bort, ami nem ízlik?” A válasz egyszerű: igen. Ez nem tiszteletlenség – főleg egy többtételes borkóstoló estén.

 

Szállástippek borbarátoknak>>

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Október 18-án ünnepeljük a magyar regényírás napját, ugyanis 1740-ben ezen a napon született Dugonics András, a magyar matematikai műnyelv megalkotója és a hazai regényírás forradalmasítója. Ebből az alkalomból csokorba szedtünk 14 irodalmi kalandozást, amelyek tökéletes kikapcsolódást nyújtanak még a borongósabb őszi napokon is. Fedezd fel te is a magyar írók, költők múltidéző emlékházait, emlékhelyeit!
Napestig lehetne sorolni a Dél-Dunántúl csodálatos látnivalóit, melyek között történelmi várak, vadregényes erdők, izgága vízesések, varázslatos fürdők is akadnak. Fedezd fel a kincsekben gazdag Baranya, Somogy és Tolna vármegyéket, ahol mesés szálláshelyeken kapcsolódhatsz ki!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!