Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Smaragdként ragyogó tengerszemek - Aggtelek és a Bódva-völgy legjobb túrái

A természet határtalan kreativitásáról tesz tanúbizonyságot a föld gyomrában húzódó, cseppkövekekkel teletűzdelt Baradla-barlang, mely talán a leghíresebb látnivalója az Aggteleki Nemzeti Parknak. Megéri azonban kirándulásra indulni a felszín felett is, mert az UNESCO világörökségi listáján szereplő karsztvidéktől kelet felé tekintve, egy újabb izgalmas kirándulóhely: a Bódva folyó völgye mutatja magát.

 

Jósvafő tengerszemhez vezető Fürkész-tanösvénye

Egy igazi mesefalu a vadregényes Észak-Magyarországon rejtőző Jósvafő, mely hegyvidéki hangulattal, pajkos patakokkal és kristálytiszta tengerszemével teszi emlékezetessé a kirándulásotokat. A pöttöm település legkedveltebb túraútvonala a 20 állomásból álló Fürkész-tanösvény, mely nem messze a Baradla-barlang jósvafői bejáratától, a Tengerszem Szállónál veszi kezdetét. Bár az útvonal meglehetősen rövid, nagyságrendileg 3 km-es, de a megállóknál található látnivalók és az izgalmas feladatok nagyon élvezetessé teszik a sétát, ami így gyerekekkel is könnyedén teljesíthető. Az erdők által közrefogott területen lévő sziklás zúgókat, bájos tisztást és a smaragdként csillogó Jósvafői Tengerszemet sosem felejtitek el! Járjatok nyitott szemmel, mert kisasszony szitakötővel, foltos szalamandrával, hegyi billegetővel vagy a környék többi lakójával is találkozhattok!

Aggtelek és a Bódva-völgy legjobb túrái - Jósvafői TengerszemAggtelek és a Bódva-völgy legjobb túrái - Jósvafői Tengerszem

 

 

Martonyi csodája a Háromhegyi Pálos templom és kolostorrom

Magányos, közel 700 éves középkori épületet rejt az elvarázsolt hatást keltő Háromhegyi Pálos templom és kolostorrom, melyet a martonyi Szár-hegy erdei őriznek. A pálosok gótikus emléke 1550 tájékán néptelenedett el – feltételezhetően a törökökkel vívott háború miatt. A meglehetősen szép állapotban fennmaradt templom és kolostorromhoz egy közepesen nehéz, gyalogos körtúrát követve juthattok el. A Mile-hegyre felkapaszkodva a jellegzetes Esztramos-hegyet, majd később a Rakaca-víztározó kék tükrét is megpillanthatjátok a nagyjából 5 órás túra során.

Kétnapos program esetén az Esztramos-hegy csodálatos látnivalóját, a 700 méter hosszú Rákóczi-barlangot is hódítsátok meg, ahol vaslétrákon át haladva ismerhetitek meg a Bódva völgyének különleges természeti kincsét.

Aggtelek és a Bódva-völgy legjobb túrái - Háromhegyi Pálos templom- és kolostorromAggtelek és a Bódva-völgy legjobb túrái - Háromhegyi Pálos templom- és kolostorrom

Aggtelek és a Bódva-völgy legjobb túrái - Háromhegyi Pálos templom- és kolostorromAggtelek és a Bódva-völgy legjobb túrái - Háromhegyi Pálos templom- és kolostorrom

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Utazik a család! - 10 gyerekbarát wellness hotel Magyarországon
Nem számít, hogy nagy vagy kis családdal vágtok neki a nyaralásnak, ha megtaláljátok a számotokra legjobb gyermekbarát szállodát! A vakáció ugyanis csak akkor lesz pihentető, ha a legkisebbek is jól érzik magukat. A cikkünkben bemutatkozó 10 mesebeli wellness hotelt a családok igényeire szabták!

 

 

Szekérúton át a Szádvár tanösvényen

A bűbájos szögligeti Szalamandra Háztól vághattok neki annak a 12 állomásos Szádvár tanösvénynek, ami 3 órán át szolgál izgalmas látnivalókkal. A 4,5 kilométeres túrán tölgyesek, bükkösök, források, illetve szurdokvölgy kíséri a lépteiteket, de metszitek majd az egykori szádvári szekérutat is, ahol több évszázaddal ezelőtt képeztek bemélyedést az ott közlekedő szekérkerekek. A turistaút legvonzóbb látványossága azonban az Aggteleki karszt erdei fölé tornyosuló Szádvár, mely a 460 méter magas Várhegyen várja, hogy felfedezzétek. Előtte azonban meg kell küzdeni a több mint 370 foknyi lépcsővel, amik a kőfalak szívéig vezetnek.

Aggtelek és a Bódva-völgy legjobb túrái - SzádvárAggtelek és a Bódva-völgy legjobb túrái - Szádvár

Aggtelek és a Bódva-völgy legjobb túrái - SzádvárAggtelek és a Bódva-völgy legjobb túrái - Szádvár

 

 

Magyarország legmélyebb tava a borsodi tengerszem

Egykor iparterületként tartották számon, ma azonban már Magyarország legkeresettebb nevezetessége lett a Rudabányai bányató, melynek 60 méteres mélységével egyetlen másik hazai tó sem vetekedhet. Az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozó, karsztvízzel telített borsodi tengerszemet meredek sziklafalak kötik gúzsba. Látványa pedig nyomban megigéz mindenkit, aki úgy dönt, hogy benevez az 5 km-es, könnyed sétára, mely során bejárhatja a tavat és annak környékét.

Küzdjétek fel magatokat a tóba nyúló félszigetre, készítsetek képeket a csodálatos fotópontokon és térképezzétek fel a geológiai kincseket bemutató táblákat a kilátó lábánál! Térjetek be a Rudapithecus Látványtárba is, mely Magyarország egyik legértékesebb őslénytani lelőhelye!

Aggtelek és a Bódva-völgy legjobb túrái - Rudabányai bányatóAggtelek és a Bódva-völgy legjobb túrái - Rudabányai bányató

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Így vészeld át a nyár legforróbb napjait - TOP 5 élményfürdő Magyarországon
Kültéri medencék élményelemekkel, csúszdák, vízivilágok a legkisebbeknek, kinti és benti szórakozási lehetőségek az egész családnak - csobbanjatok Magyarország élményfürőiben, és frissüljetek fel a kánikulában. Íme 5 hazai fürdő, ahol még kánikulában is garantáltan kellemes lesz a pihenés.

 

 

Vezetett túra a Baradla-barlang tetején

Az Aggtelekről nyíló, ámulatba ejtő Baradla-barlang belső termeiben hatalmas, mesebeli figurákat formázó sztalaktitok és sztalagmitok mentén tehettek varázslatos túrát, de akár a Hangversenyterem bámulatos akusztikáján is elcsodálkozhattok. Ellenben, ha ezt az útvonalat már kipipáltátok a bakancslistán, akkor ideje egy másik szemszögből: a Baradla-barlang tetejéről megszemlélni a világot.

Az 51 méter magas sziklafalon 2-2,5 km-es szervezett túrákat is tartanak, ahol minden képzeletet felülmúló kilátásban gyönyörködhettek, mely az Aggteleki Nemzeti Park déli vidékére nyit ablakot. Megfigyelhetitek a karros földfelszínt, a legendás ördögszántást, de megmutatják nektek a víznyelők áldozatos munkáját is az Aggteleki-tó segítségével. Ismerjétek meg hazánk leglátványosabb karsztvidékét!

Aggtelek és a Bódva-völgy legjobb túrái - Baradla-barlangAggtelek és a Bódva-völgy legjobb túrái - Baradla-barlang

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Vízmosta szigetek, festői parkerdők, hegyek közé szorult völgyek, valamint a régió legszebb panorámát nyújtó kilátói miatt annyira kedvelt a természetbarátok körében a Dunakanyar. Persze ez csak félig igaz. Hiszen ezeken a Budapesthez közeli kirándulóhelyeken olyan mesés településekkel is találkozhatsz, ahol a kiadós városnézésről sem kell lemondanod.
Április végén indult útnak az Országos Kéktúrán Soós Ferenc kutyájával, Forinttal azzal a céllal, hogy egyben végigjárja az 1172 kilométert. A Balaton-felvidéken a turistamagazin.hu munkatársai is csatlakoztak a kercaszomori pároshoz.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.