Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

DAISUKE CAFÉ & WINE - etikus kávézó nyílt Óbudán

2022.05.27 | 4 perc

Etikus, és fenntartható módon beszerzett kávékülönlegességeket kínál Budapest legújabb specialty kávézója Óbudán, a Daisuke Café & Wine, amelynek megnyitóján Litkai Gergely humorista, a fenntarthatóság elkötelezett híve is részt vett.

 

Új specialty kávéző nyílt Budapesten - Daisuke Café & Wine (Fotó: Rácz Tamás)Új specialty kávéző nyílt Budapesten - Daisuke Café & Wine (Fotó: Rácz Tamás)

 

A Daisuke márkát Szelei Szabolcs és Daisuke Tanaka alapította azzal a céllal, hogy Latin-Amerika legjobb minőségű speciality kávéit etikus és fenntartható módon termessze, majd hozza el Magyarországra.

Minden farmerüket személyesen ismerik, törődnek velük és munkásaikkal is, akik tisztességes bért kapnak, ezáltal méltó munkakörülmények között dolgozhatnak. A programban résztvevő - többek között kolumbiai, panamai, el salvadori, nicaraguai - ültetvényeknek komoly szabályokat kell betartaniuk, a gyermekmunka ezeken a farmokon ismeretlen fogalom, cserében a legjobb, fenntartható módon termelt kávébabokat adják a hazai közönségnek. 

„Hiszünk abban, hogy akit ismerünk, azt nem akarjuk kizsákmányolni. Igazságos kereskedelmen alapuló rendszerünkkel a termelőt és a vásárlót is szolgáljuk. Közösséget építünk olyan emberek számára, akiknek a minőség és a termék mögött húzódó misszió, a „purpose” is fontos. Ahogy azt egyik farmerünk, Fernando Lima mondja: a kávé egyesíti a világot” - mondta el Szelei Szabolcs cégvezető.

Szelei Szabolcs cégvezető az új specialty kávézó megnyitóján - Daisuke Café & Wine (Fotó: Rácz Tamás)Szelei Szabolcs cégvezető az új specialty kávézó megnyitóján - Daisuke Café & Wine (Fotó: Rácz Tamás)

Új specialty kávéző nyílt Budapesten - Daisuke Café & Wine (Fotó: Rácz Tamás)Új specialty kávéző nyílt Budapesten - Daisuke Café & Wine (Fotó: Rácz Tamás)

 

A megnyitón Litkai Gergely is részt vett, a fenntarthatóságot rendkívül fontosnak tartó humorista elmondta, hogy a kávétermesztésben nemcsak a természet, hanem a munkaerő kizsákmányolása is rendkívül szomorú, a kényszermunkának, a modernkori rabszolgaságnak számos áldozata van a farmokon. „Erre jó megoldás a Daisuké-nál is alkalmazott közvetlen kapcsolat a termelővel, a hosszútávú, kiszámítható együttműködés, a magasabb felvásárlási árak és a gyermekmunka helyett a munkások gyermekeinek oktatás, a róluk való gondoskodás” – mondta el Litkai Gergő.

Litkai Gergő humorista is részt vett a megnyitón - Daisuke Café & Wine (Fotó: Rácz Tamás)Litkai Gergő humorista is részt vett a megnyitón - Daisuke Café & Wine (Fotó: Rácz Tamás)

 

A Daisuke japánul hidat jelent, a most megnyílt Daisuke Café & Wine pedig céljának tekinti, hogy kapcsolatot építsen a speciality-rajongók és a kávéjukat esetleg habosan, tejjel vagy cukorral fogyasztók között. Ahogy az üzlet nevéből is kiderül, a Csemete utcában kézműves borok és egészséges ételek is várják a betérőket. 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Újhullámos specialty kávézók Budapesten, ha gourmet kávéra vágytok!
A specialty kávék világa megosztó: egyesek rajonganak a világos pörkölésű kávébabokból készített, enyhén gyümölcsös kávékért, mások teljesen hitetlenkedve tekintenek a sorra nyíló kávézók népszerűségére. Egy biztos, Budapest bővelkedik belőlük, mutatunk is egy gyűjtést!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Legjobb pörkölőgépek, kézműves kávék, speciális ízjegyek. Budapesten túl a vidéki városok is bővelkednek specialty kávézókban, ahol megtaláljátok a kimagasló minőségű kávékülönlegességeket. Bemutatunk 15 vidéki specialty kávézót, ahol a mennyei kávé garantáltan szebbé varázsolja a napotokat!
A jó idő beköszöntével számos olyan programra nyílik lehetőség, melyet az év többi részében nélkülöznünk kell. Az egyik ilyen a bográcsozás, mely tipikus nyári tevékenység, és szerencsére több olyan szállás közül is válogathatunk vidéken, ahol elkészíthetünk egy isteni marhapörköltet vagy lecsót a szabadban.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Ikonikus irodalmi kávéházak Budapest szívében
2022.02.25 | 7 perc | Gasztronómia
Haladjatok végig a magyar irodalom vezéregyéniségeinek lábnyomain, melyek Budapest legkedveltebb művészkávézóiba vezetnek! Kövessétek Kosztolányi Dezsőt vagy Ady Endrét és merüljetek el a kulturális pezsgésben egy kitűnő fekete társaságában!
Újhullámos specialty kávézók Budapesten, ha gourmet kávéra vágytok!
2022.01.20 | 7 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
A specialty kávék világa megosztó: egyesek rajonganak a világos pörkölésű kávébabokból készített, enyhén gyümölcsös kávékért, mások teljesen hitetlenkedve tekintenek a sorra nyíló kávézók népszerűségére. Egy biztos, Budapest bővelkedik belőlük, mutatunk is egy gyűjtést!
5 specialty kávézó Budapesten, ahol igazán ráhangolódhatsz az őszre
2023.10.18 | 6 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
A specialty kávé készítése már-már művészi magasságokba emelkedett, hiszen olyan apróságoknak tűnő részletekre is figyelni kell a munkafolyamat közben, hogy milyen vizet vagy tejet használjanak a tökéletes végeredményhez. Budapesten számos hasonló helyet találhatunk, úgyhogy ezek közül kiválasztottuk azt az 5 fővárosi kávézót, ahova mindenképpen érdemes idén ősszel ellátogatnunk az utánozhatatlan kávézás élményéért.
Igyatok egy jó kávét, bármerre is jártok - 15 újhullámos specialty kávézó vidéken
2022.05.27 | 11 perc | Gasztronómia
Legjobb pörkölőgépek, kézműves kávék, speciális ízjegyek. Budapesten túl a vidéki városok is bővelkednek specialty kávézókban, ahol megtaláljátok a kimagasló minőségű kávékülönlegességeket. Bemutatunk 15 vidéki specialty kávézót, ahol a mennyei kávé garantáltan szebbé varázsolja a napotokat!
15 budapesti helyszín, ahol mennyei jegeskávék társaságában hűsölhetsz
2023.08.29 | 9 perc | Gasztronómia
A kávékedvelők nyáron sem maradnak szezonális ízélmények nélkül: hangulatosabbnál hangulatosabb helyeken kóstolhatnak jeges változatokat. A klasszikus ice lattétól a kesernyés espresso tonicon át a szinte desszertnek minősülő affogato-ig – számtalan variációt megkóstolhatunk, amikor a napsütésben úszó kávészünetünket élvezzük. Álmodozz, beszélgess, frissülj fel te is egy hívogató, jéggel megbolondított fekete mellett!
Gyakran ismételt kérdések - mit tudhatsz meg ebből a cikkből?
Mi a fő célja a Daisuke Café & Wine-nak Óbudán?
Etikus és fenntartható módon szerzett kávébabokat kínál, közvetlen kapcsolatot ápol a termelőkkel, biztosítva a tisztességes béreket és a méltó munkakörülményeket, valamint a gyermekmunka kizárását.
Hogyan gondoskodnak a termelőkről és a dolgozókról?
Minden farmerrel személyes kapcsolatot tartanak fenn, hosszú távú és kiszámítható együttműködéseket alakítanak ki, a dolgozók gyermekeinek oktatását támogatják, és a róluk való gondoskodást előtérbe helyezik.
Mely országokból származnak a kávébabok, és milyen szabályokat követnek a farmokon?
A kávé Latin-Amerikából érkezik (kolumbiai, panamai, el salvadori és nicaraguai ültetvények), és a farmokon szigorú szabályokat tartanak be, a gyermekmunka pedig ismeretlen fogalom.
Mit jelent a Daisuke név és mi a célja a vállalkozásnak?
A Daisuke japánul hidat jelent; célja a specialty kávé iránt érdeklődők és a kávéjukat habosan, tejjel vagy cukorral fogyasztók közötti kapcsolat megteremtése, miközben a helyen kézműves borok és egészséges ételek is elérhetők.
Milyen kiegészítő kínálat várható, és ki vett részt a megnyitón?
A kávézókínálathoz kézműves borok és egészséges ételek is tartoznak, a megnyitón részt vett Litkai Gergely humorista, aki a fenntarthatóság fontosságát hangsúlyozta.
Legnépszerűbb cikkek
Érdekes cikkeink
Nyerj wellness hétvégét!
Wellness Hotel Szindbád
A nyeremény értéke:
87600 Ft