Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

DAISUKE CAFÉ & WINE - etikus kávézó nyílt Óbudán

2022.05.27 | 4 perc

Etikus, és fenntartható módon beszerzett kávékülönlegességeket kínál Budapest legújabb specialty kávézója Óbudán, a Daisuke Café & Wine, amelynek megnyitóján Litkai Gergely humorista, a fenntarthatóság elkötelezett híve is részt vett.

 

Új specialty kávéző nyílt Budapesten - Daisuke Café & Wine (Fotó: Rácz Tamás)Új specialty kávéző nyílt Budapesten - Daisuke Café & Wine (Fotó: Rácz Tamás)

 

A Daisuke márkát Szelei Szabolcs és Daisuke Tanaka alapította azzal a céllal, hogy Latin-Amerika legjobb minőségű speciality kávéit etikus és fenntartható módon termessze, majd hozza el Magyarországra.

Minden farmerüket személyesen ismerik, törődnek velük és munkásaikkal is, akik tisztességes bért kapnak, ezáltal méltó munkakörülmények között dolgozhatnak. A programban résztvevő - többek között kolumbiai, panamai, el salvadori, nicaraguai - ültetvényeknek komoly szabályokat kell betartaniuk, a gyermekmunka ezeken a farmokon ismeretlen fogalom, cserében a legjobb, fenntartható módon termelt kávébabokat adják a hazai közönségnek. 

„Hiszünk abban, hogy akit ismerünk, azt nem akarjuk kizsákmányolni. Igazságos kereskedelmen alapuló rendszerünkkel a termelőt és a vásárlót is szolgáljuk. Közösséget építünk olyan emberek számára, akiknek a minőség és a termék mögött húzódó misszió, a „purpose” is fontos. Ahogy azt egyik farmerünk, Fernando Lima mondja: a kávé egyesíti a világot” - mondta el Szelei Szabolcs cégvezető.

Szelei Szabolcs cégvezető az új specialty kávézó megnyitóján - Daisuke Café & Wine (Fotó: Rácz Tamás)Szelei Szabolcs cégvezető az új specialty kávézó megnyitóján - Daisuke Café & Wine (Fotó: Rácz Tamás)

Új specialty kávéző nyílt Budapesten - Daisuke Café & Wine (Fotó: Rácz Tamás)Új specialty kávéző nyílt Budapesten - Daisuke Café & Wine (Fotó: Rácz Tamás)

 

A megnyitón Litkai Gergely is részt vett, a fenntarthatóságot rendkívül fontosnak tartó humorista elmondta, hogy a kávétermesztésben nemcsak a természet, hanem a munkaerő kizsákmányolása is rendkívül szomorú, a kényszermunkának, a modernkori rabszolgaságnak számos áldozata van a farmokon. „Erre jó megoldás a Daisuké-nál is alkalmazott közvetlen kapcsolat a termelővel, a hosszútávú, kiszámítható együttműködés, a magasabb felvásárlási árak és a gyermekmunka helyett a munkások gyermekeinek oktatás, a róluk való gondoskodás” – mondta el Litkai Gergő.

Litkai Gergő humorista is részt vett a megnyitón - Daisuke Café & Wine (Fotó: Rácz Tamás)Litkai Gergő humorista is részt vett a megnyitón - Daisuke Café & Wine (Fotó: Rácz Tamás)

 

A Daisuke japánul hidat jelent, a most megnyílt Daisuke Café & Wine pedig céljának tekinti, hogy kapcsolatot építsen a speciality-rajongók és a kávéjukat esetleg habosan, tejjel vagy cukorral fogyasztók között. Ahogy az üzlet nevéből is kiderül, a Csemete utcában kézműves borok és egészséges ételek is várják a betérőket. 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Újhullámos specialty kávézók Budapesten, ha gourmet kávéra vágytok!
A specialty kávék világa megosztó: egyesek rajonganak a világos pörkölésű kávébabokból készített, enyhén gyümölcsös kávékért, mások teljesen hitetlenkedve tekintenek a sorra nyíló kávézók népszerűségére. Egy biztos, Budapest bővelkedik belőlük, mutatunk is egy gyűjtést!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Legjobb pörkölőgépek, kézműves kávék, speciális ízjegyek. Budapesten túl a vidéki városok is bővelkednek specialty kávézókban, ahol megtaláljátok a kimagasló minőségű kávékülönlegességeket. Bemutatunk 15 vidéki specialty kávézót, ahol a mennyei kávé garantáltan szebbé varázsolja a napotokat!
A jó idő beköszöntével számos olyan programra nyílik lehetőség, melyet az év többi részében nélkülöznünk kell. Az egyik ilyen a bográcsozás, mely tipikus nyári tevékenység, és szerencsére több olyan szállás közül is válogathatunk vidéken, ahol elkészíthetünk egy isteni marhapörköltet vagy lecsót a szabadban.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.