Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Falusi Majálisra invitál a Sóstói Múzeumfalu

2024.04.25 | 4 perc

Töltsétek a május 1-jét a Sóstói Múzeumfaluban, ahol többek között szuper családi programokkal, traktoros felvonulással, táncházzal és kosaras körhintával várnak.

 

Május elsején 10 órakor nyitja kapuit a Sóstói Múzeumfalu

A régi időkben a májusfa, a zöld ág a természet megújulásának szimbóluma, a legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék is. A májusfák beszerzése, feldíszítése mindenhol a legények feladata volt. Éjszaka vágták ki a fát az erdőn, és május 1-jére virradóra, többnyire titokban állították fel a helyi szokásnak megfelelően a lányos házak elé. A zöldellő, virágzó ág világosan kifejezte a falu közössége számára a lány és a legény közötti kapcsolat mélységét, szándékaik komolyságát.

 

Falusi majális - Sóstói Múzeumfalu (Nyíregyháza)Falusi majális - Sóstói Múzeumfalu (Nyíregyháza)

 

PROGRAMOK

Követve a hagyományokat, májusfaállításra várják a látogatókat 11.30 órakor a Jánkmajtisi portán, ahol a megyeszerte ismert szokást a Kismargaréta és Margaréta Táncegyüttesek elevenítik fel, és éltetik tovább a szokás jellegzetes mozzanatait.
Az esemény vendége a faluközpont színpadán 10.30 és 13.30 órakor a Batyu Színház, ahol több mese is megelevenedik majd.
11.00 órakor új állandó kiállítás nyílik a kállósemjéni portán, „Nagy az öble, vékony a dongája…” címmel.
12.00 órakor traktoros felvonulással veszi kezdetét a nyíregyházi Kelet Brass Band zenekar koncertje.

Lesz még táncház és a faluközpont programjainak sorát a Vásárhelyi László Református Alapfokú Művészeti Iskola népzene tanszakos növendékeinek és tanárainak koncertje zárja.  A Méhecske JátékTér a barabási iskolaudvaron fogadja a játszani vágyókat és nem messze onnan, a csarodai parókián, tanítónőnk irányításával óránként népiskolai tanítási órán vehetnek részt kicsik és nagyok.  A látogatók a Mézes Műhelyben mézeskalácsot díszíthetnek, kipróbálhatják a hagyományos szövést, a kocsmaudvaron pedig, felidézve a 80-as évek hangulatát virslit, sült kolbászt és házi kenyeret kóstolhatnak.

Természetesen forog a kosaras körhinta is, kóstolhattok gyógyteát a Temetőcsősz udvarán, és egész nap lovaskocsikázhattok is. Mindezek mellett izgalmas térképes felfedező játékkal és kézműves foglalkozásokkal is készülnek a szervezők.  A Csíkos táska, tele bagázsnyik kiállítást kurátori tárlatvezetéssel ajánlják az érdeklődők figyelmébe.  Mónika néni, Éva néni és Iduska néni, vagyis a salánki ”Opel gruppa” a ’90-es évek piaci hangulatát idézi meg a látogatófogadó-épület előtt.

ÁRAK
A felnőttek 2000 Ft/fő, a nyugdíjasok és diákok 1000 Ft/fő áron válthatnak jegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év fölött a belépés ingyenes.

 

Nyitókép: Sóstói Falumúzeum Facebook oldala (március 15-i családi nap)

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás miatt, a kirándulók biztonsága érdekében lezárták a Rám-szakadékot.
A geológiai kutatások szerint a Pilis fénykorában a többezer méteres magasságot is elérhette, mára azonban alig haladja meg a 700 métert. Ez azonban nem rossz hír számunkra, hanem éppen ellenkezőleg, hiszen még egy órát sem kell utaznunk a fővárosból ahhoz, hogy változatos túraútvonalakat próbáljunk ki, a hegység hangulatos településeinek felfedezése pedig csak hab lesz a tortán.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Utazik a család! - 10 gyerekbarát wellness hotel Magyarországon
Nem számít, hogy nagy vagy kis családdal vágtok neki a nyaralásnak, ha megtaláljátok a számotokra legjobb gyermekbarát szállodát! A vakáció ugyanis csak akkor lesz pihentető, ha a legkisebbek is jól érzik magukat. A cikkünkben bemutatkozó 10 mesebeli wellness hotelt a családok igényeire szabták!
Ötletek belföldi nyaraláshoz - 10 szálloda közvetlen átjárással a fürdőbe
Szuper belföldi családi nyaralás vár rátok, ha olyan szállodát választotok az ide vakáció helyszínéül, ahonnan közvetlen átjárással megközelíthető az éményfürdő. Az elsőosztályú kulináris élmények és szórakozási lehetőségek mellett ezernyi közös élményt szerezhettek az alábbi 10 hazai hotelben. Hozzátok ki a maximumot az idei nyaralásból!