Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Varázslatos kirándulás Budapesttől egy karnyújtásnyira: a Pilis bájos települései

A geológiai kutatások szerint a Pilis fénykorában a többezer méteres magasságot is elérhette, mára azonban alig haladja meg a 700 métert. Ez azonban nem rossz hír számunkra, hanem éppen ellenkezőleg, hiszen még egy órát sem kell utaznunk a fővárosból ahhoz, hogy változatos túraútvonalakat próbáljunk ki, a hegység hangulatos településeinek felfedezése pedig csak hab lesz a tortán.

 

Csobánka 

Nem véletlenül nevezik Csobánkát a Pilis gyöngyszemének, varászlatos kirándulóhelyei évente több ezer túrázót vonzanak a 3500 főt számláló településre. Mielőtt nekivágunk az itt elhaladó Kéktúra 15. szakaszának, ne hagyjuk ki a község legfőbb nevezetességeit: a Szerb ortodox templom és Szent Anna katolikus templom, valamint a Dera-patak partján fekvő Margitligeti-kastély mindenképpen megérdemli, hogy saját szemünkkel is megcsodáljuk. Csobánka centrumából több tanösvény is bejárható felkészültségünknek megfelelően, így bepillantást nyerhetünk a népszerű Mackó-barlangba, vagy felmászhatunk az Oszoly-csúcs már messziről is jól felismerhető fehér szikláira.

A Pilis bájos települései - Fotó: Csobánka község Facebook oldalaA Pilis bájos települései - Fotó: Csobánka község Facebook oldala

Szállástippek Csobánka környékén>>

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A vadregényes Pilis 7 mesés kincse
Látnivalókban és kirándulóhelyekben nincs hiány, ha a Pilisben jártok! Természetvájta barlangokat, széljárta kilátópontokat, gyönyörű patakvölgyet, misztikus sziklákat és zubogó vízesést is rejt ez az izgalmas vidék, ami a főváros közelsége miatt a budapestiek egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Kalandozzatok velünk a most következő csodás túrahelyszínekre!

 

Piliscsaba

A rómaiak az „ad lucum felicem”, azaz a Boldog-liget nevet adták a mai Piliscsabának, az erdős hegyoldallal körülvett város hangulata azonnal magával ragadta őket is. Már a 10-es főútról a szemünk elé tárul Makovecz Imre jellegzetes épületeinek egyike, az úgynevezett Stephaneum; a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egykori kampusza 2020 óta üresen áll, a tervek szerint tudásközpontot alakítanak ki az elhagyatott komplexumban. Ha túrázási tippeket keresnénk a térségben, akkor a 447 méter magas Nagy-Kopasz-hegyet mindenképpen vegyük fel a listánkra, hiszen impozáns lankái mellett a tetején magasodó, dzsenga fajátékra hajazó Dévényi Antal-kilátó tetejéről páratlan körpanoráma tárul elénk egészen a Pilisi- és Budai-hegységig.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tímea (@macskatappancs) által megosztott bejegyzés

Szállástippek Piliscsaba környékén>>

 

 

Kesztölc

Esztergomtól néhány kilométerre fekszik Kesztölc, mely elsősorban az átutazók körében tett szert nagyobb ismertségre. A falu szűk utcáit bejárva hamar a kék útjelzéshez érhetünk, mely az övezet legfigyelemreméltóbb látnivalójához, a Klastrompusztához vezet, az 1250 és 1304 között itt működő pálos szerzetesrend központjának romjait Méri István régész tárta fel 1961-ben. A műemlék megtekintése után egy rövid, másfél kilométeres túrával elérhetünk a nevét sajátos alakja után kapott Kémény-sziklához, melynek meghódítását követően a Pilis nyugati felének egyik legszebb kilátópontján találhatjuk magunkat.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍁🍃Évi🍃🍁 (@kovacsnetorokeva) által megosztott bejegyzés

Szállástippek Kesztölc környékén>>

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.

 

 

Pilisborosjenő 

Akár télen, akár tavasszal megyünk, Pilisborosjenő tökéletes, könnyed, egynapos sétautakat tartogat, melyek még gyerekkel is könnyedén kivitelezhetőek. A község házai között induló csapás az itt haladó Kéktúra vonalára csatlakozik rá, mely fenyvesek és hatalmas kőrengeteg között vezetve kalauzol el bennünket a Teve-szikla fantázianevű sziklaalakzat mellett. Az út csúcspontja kétségkívül az Egri Csillagok című film díszletéül szolgáló egri vár romja lesz, mely sajnos a forgatásokat követően magára maradt és a természet átvette a hatalmat felette. A helyi önkormányzat évek óta dolgozik rendbehozatalán, ennek köszönhetően fontos megállóhelye lett a kirándulóösvényeknek, ahol a legkisebbek is próbára tehetik magukat az erődítmény védőjeként.

A Pilis bájos települései - Teve-sziklaA Pilis bájos települései - Teve-szikla

Szállástippek Pilisborosjenő környékén>>

 

 

Dorog

Dorog a Dunakanyar egyik legfontosabb turisztikai célpontja, Esztergom közelsége már önmagában is egy erős vonzerő. Természetesen szuper kirándulócélpontokat is találhatunk a környéken, azonban érdemes magára a községre is több időt szánni, ugyanis fantasztikus kulturális értékekben bővelkedik. A helyi bányászati élet több száz éves múltra tekint vissza, Bányász Emlékházukban beleáshatjuk magunkat a szakma rejtelmeibe és izgalmas történelmébe. A kálváriadombon bűbájos kerámiaképekkel díszített stációkban gyönyörködhetünk, vagy leróhatjuk kegyeletünket a vízelvezető falba rejtett kegyhelyen a Mária-barlangban.

A Pilis bájos települései - Fotó: Dorog Város Önkormányzatának Facebook oldalaA Pilis bájos települései - Fotó: Dorog Város Önkormányzatának Facebook oldala

Szállástippek Dorog környékén>>

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás miatt, a kirándulók biztonsága érdekében lezárták a Rám-szakadékot.
Süt a nap, csicseregnek a madarak, visszavonhatatlanul itt a tavasz! A sok beltéri programot követően eljött a kirándulások ideje, és ha éppen azon törnétek a fejeteket, hogy merre is induljatok a hétvégén, akkor a legjobb helyen jártok, hiszen mostani cikkünkben a függőhidak, tanösvények és lombkoronasétányok világába kalauzolunk el benneteket.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.