Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Az elátkozott balatonedericsi Fekete-kastély

A balatonedericsi Fekete-kastély homályos és rejtélyes múltja miatt egyike a legkülönösebb helyeknek az országban.

balatonederics-fekete-kastely.webpbalatonederics-fekete-kastely.webp

A kastélyt a 18. század végén a nedeczei Nedeczky család építtette, nevét pedig egyesek szerint az épület tetejének egykori fekete színéről, míg mások szerint a feketére festett ajtóiról/ablakairól kapta, az azonban kétségtelen, hogy a neve összhangban van a hely és lakóinak történetével is, hiszen a múltját több rejtélyes haláleset is beárnyékolja.
 
A kastélyt Nedeczky Jenő vette meg pénzügyi problémákkal bajlódó bátyjától, Nedeczky Istvántól, akit 1864-ben fegyveres felkelés előkészítésének vádjával letartóztattak, és halálra ítéltek. Deák Ferenc közbenjárására (unokaöccse volt Deáknak) az ítéletet mérsékelték, végül az 1867-es kiegyezéskor amnesztiával szabadulhatott.

Nedeczky Jenő 1880 körül kezdte építtetni, így készülve az 1881-es házasságára. Az első haláleset nem sokkal ezután történt. 1881. február 26-án egybekelt a nála 18 évvel fiatalabb Nedeczky Emmával, aki az unokahúga volt (bátyja egyik lánya), de sajnos Emma tüdősorvadás miatt, 1883-ban, 25 évesen elhunyt.

Az első gyilkosság 1912 nyarán történt, amikor is egy edericsi gulyás féltékenységből megölte kedvesét, a kastély szakácsnőjét.
A harmadik haláleset öngyilkosság volt: Nedeczky Jenő 1914 tavaszán, a 74. születésnapján önkezével vetett véget az életének.

balatonederics-fekete-kastely-nedeczky_fiuk.webpbalatonederics-fekete-kastely-nedeczky_fiuk.webp
(balra: Nedeczky István, jobbra: Nedeczky Jenő)

1928-ban Vág Jenő pesti ügyvéd és felesége költözött ide. Amikor az ügyvéd rajtakapta nejét egy másik férfival, öngyilkos lett. A nő új párja egy kútfúró volt, akit szintén megcsalt, ő is öngyilkosságot követett el.
Az özvegy következő vőlegénye Kaály Nagy Adorján, aki alföldi földbirtokosnak és tengerésztisztnek adta ki magát A férfi már ismert volt a rendőrség előtt, tizenháromszoros bigámia vádjával körözték. Miután a férfi felélte a nő vagyonának felét, meglépett. 
Az özvegy a kastélyt egy nyugalmazott miniszteri főtanácsosnak adta el, aki a II. világháborúban román feleségével élt itt. Kettős hírszerző volt, látszólag a németeknek dolgozott, de valójában a szovjetek és angolok hírszerzője volt. Erről valószínűleg tudomást szereztek a németek, mivel a front átvonulása előtti napokban, 1945 februárjában öngyilkos lett.

Azóta többször váltott tulajdonost, egy darabig üdülőként is üzemelt, ma már azonban elhagyatottan áll.


Forrás: Wikipédia, Balatoni Romok Blog
 
 
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Összeszedtük nektek, mikor és milyen hosszú hétvégék és ünnepek lesznek 2021-ben, hogy már jó előre tervezhessetek, akár egy belföldi wellness hétvégét a családdal, barátokkal.
Gőzerővel szervezed a családi nyaralást, de még nem tudod, mire figyelj, hova foglalj, és hol foglalj igazán jó családbarát helyet? Van néhány ötletünk, amivel segíthetünk neked megszervezni a család tökéletes utazását.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Hazánk legszebb barlangjai
Nyáron általában több időnk van felfedezőutakra indulni, de a nagy kánikulában sokszor nehéz rávenni magunkat, hogy kimerészkedjünk a hűvös lakásból. Irány a föld alá, lássuk Magyarország legérdekesebb barlangjait!
4 kihagyhatatlan kilátópont, ahonnan álomszép panorámát láthatsz
Mesés panoráma vár rád, ha megfogadod legfrissebb úti tippünket, ugyanis ezúttal a Dunántúl legszebb kilátópontjaihoz kalauzolunk el. Gyönyörködj a környezetben a Balaton-felvidék vagy a Mecsek vadregényes vidékén!
3 vízi sport lehetőség a vízibiciklin túl
Összegyűjtöttünk 3 olyan lehetőséget a Balatonnál, melyet érdemes lehet kipróbálni a vízibicikli mellett.
Szuper borbisztrók a láthatáron – páratlan balatoni kilátással fűszerezve
Élvezd hátradőlve a lenyűgöző balatoni látképet, miközben hazánk legfinomabb borait kortyolgatod! Kapaszkodj, most eláruljuk, hol rejtőznek a legklasszabb borászatok és borbisztrók, melyek panorámás terasszal várnak.
Nincs Balaton lángos nélkül - íme a legjobb lángosozók
2020.07.08 | 2 perc | Hová utazzak? | Ha szereted a hasad..
A Balatonon nyaralsz, esetleg oda készülsz, vagy épp csak egy napra ugrasz el a magyar tengerhez? Bárhogy is, ha strand, akkor lángos. Íme a legjobb lángosozók a magyar tengernél.