Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Fedezd fel a Balaton-felvidék kihagyhatatlan kincseit

A Balaton-felvidék az év minden szakaszában rengeteg látnivalót nyújt. Látogass el a Csobánc-hegy várromjaihoz, barangold be a szentbékkállai Kőtengert, vagy merülj el a balatoni panorámában a Millenniumi kilátó tetejéről - de a felfedeznivalók sorának itt még nincs vége! Tarts velünk, és látogasd végig a legimpozánsabb látnivalókat.

Fantasztikus szálláshelyek várnak a Balaton északi partján! >>>

 

Csobánc vára

376 méter magason terül el az egykor a 13. században épült Csobánc vára, amihez ellátogatva ma már csak romjait járhatjuk be. Ennek ellenére is érdemes felkeresni a gyulakeszin található építmény maradványait, ugyanis a Csobánc hegyről meseszép panoráma tárul a szemünk elé. A várról, mely több írót és költőt is megihletett az idők során, először 1270-ben került említésre, amely egészen a Rákóczi-szabadságharcig állt. Ekkor azonban a Habsburg seregek szinte a földdel tették egyenlővé. A romokban álló vár újjáépítéséért a helyiek minden évben megrendezik a Gyulaffy Napokat.

Szállásajánlatok Gyulakeszi környékén>>

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Csobánc váraA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Csobánc vára

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Csobánc váraA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Csobánc vára

 

 

Szentbékkállai Kőtenger

A Káli-medence szélén található meg a Balaton-felvidék egyik legszebb természeti látnivalója, az úgynevezett Kőtengerek. Azok közül is a legimpozánsabb a szentbékkállai, melynek létrejötte a vulkanikus utóműködésnek köszönhető, aminek hatására a Pannon-tengerben lerakódott fehér homokból képződtek. A ligetes erdőben fekvő hatalmas kőtömbökkel borított terület sétálni és a homokkő formációk megmászása igazán szuper program. Az egyik legnépszerűbb tevékenység ezen a területen a kőtenger közepén található, kisebb háznyi méretű gigantikus kőhöz, az úgynevezett Kelemen-kőhöz kapcsolódik, amire, ha elegen felálltok, képesek lesztek kibillenteni az egyensúlyából és billegtetni tudjátok majd.

Szálláshelyek Szentbékkálla környékén>>

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Szentbékkállai KőtengerA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Szentbékkállai Kőtenger

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Szentbékkállai KőtengerA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Szentbékkállai Kőtenger

 

 

Hegyestű

A Káli-medence kapujának őre a hazánkban egyedülálló természeti látványosság, a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt bányafal azonban felfedi az 5-6 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A hegytetőre felmászva páratlan panoráma tárul elénk és a látvány miatt önálló túraként is megéri ide látogatni. A helyszínen egy geológiai bemutatóhely is vár, a hegy lábánál pedig egy impozáns szabadtéri kőtár kapott helyet.

Szálláshelyek a környéken>>

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - HegyestűA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Hegyestű

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - HegyestűA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Hegyestű

 

 

Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó

Révfülöpre látogatva a Balaton egyik legizgalmasabb építményéhez juthattok el, az alig több, mint 270 méter magas Fülöp-hegyen található 22 méter magas Millenniumi kilátóhoz. A sajnálatos módon 2020. februárjában tűzkárt szenvedett kilátó azóta szerencsére újjáépült és újra régi fényében tündököl, ahonnan csodás körpanorámánk nyílik a környező tájra, beleértve a Balatont és a Balaton-felvidéket.

Szálláshelyek Révfülöpön és környékén>>

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Fülöp-hegyi Millenniumi kilátóA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Fülöp-hegyi Millenniumi kilátóA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Fülöp-hegyi Millenniumi kilátóA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó

 

 

Szigligeti vár

A Balaton-felvidék legkedveltebb látnivalói közé tartozik a Balaton váraként is emlegetett szigligeti vár. A 239 méter magas Várhegyen álló erődítményből páratlan kilátás nyílik a Balatonra, a Badacsonyra és a cikkünk elején bemutatott Csobánc várát is megcsodálhatjátok innen. Érdekessége, hogy a többi magyarországi várral ellentétben a szigligeti megőrizte függetlenségét 150 éven keresztül a török időkben, és sohasem hordozta tornyain az oszmán felségjelvényeket. Később a Habsburgok végül robbantásokkal elpuszíttották a vár nagy részét, azonban felújítása óta hazánk egyik leglátogatottabb vára.

Szálláshelyek Szigliget környékén>>

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - szigligeti várA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - szigligeti vár

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - szigligeti várA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - szigligeti vár

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 magával ragadó családbarát hotel a Balaton partján – szabadtéri gyermekpancsolóval
Szabaduljatok ki a négy fal közül és lepjétek meg magatokat egy családi nyaralással a listánkon szereplő 5 balatoni hotel bármelyikébe, ahol gyermek- és bababarát szolgáltatások széles tárházával segítenek felejthetetlenné tenni a vakációtokat! Szabadtéri gyermekpancsolók, játszóházak és felnőtteknek szánt szuper wellness lehetőségek is szerepelnek a kínálatunkban.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Télen sem kell lemondanotok a szabadtéri fürdőzés öröméről, mert a most következő TOP5 wellness hotelben a leghidegebb időben is nyakig merülhettek a kültéri medence kellemes meleg vízében – és persze a jobbnál jobb élményekben!
Kíváncsiak vagytok, hogy melyek voltak 2022-ben a legtöbbet és legjobbra értékelt szálláshelyek? Akkor vegyétek szemügyre frissen összeállított listánkat, amin fantasztikus wellness hotelek szerepelnek!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.