Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Fedezd fel a Balaton-felvidék kihagyhatatlan kincseit

A Balaton-felvidék az év minden szakaszában rengeteg látnivalót nyújt. Látogass el a Csobánc-hegy várromjaihoz, barangold be a szentbékkállai Kőtengert, vagy merülj el a balatoni panorámában a Millenniumi kilátó tetejéről - de a felfedeznivalók sorának itt még nincs vége! Tarts velünk, és látogasd végig a legimpozánsabb látnivalókat.

Fantasztikus szálláshelyek várnak a Balaton északi partján! >>>

 

Csobánc vára

376 méter magason terül el az egykor a 13. században épült Csobánc vára, amihez ellátogatva ma már csak romjait járhatjuk be. Ennek ellenére is érdemes felkeresni a gyulakeszin található építmény maradványait, ugyanis a Csobánc hegyről meseszép panoráma tárul a szemünk elé. A várról, mely több írót és költőt is megihletett az idők során, először 1270-ben került említésre, amely egészen a Rákóczi-szabadságharcig állt. Ekkor azonban a Habsburg seregek szinte a földdel tették egyenlővé. A romokban álló vár újjáépítéséért a helyiek minden évben megrendezik a Gyulaffy Napokat.

Szállásajánlatok Gyulakeszi környékén>>

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Csobánc váraA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Csobánc vára

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Csobánc váraA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Csobánc vára

 

 

Szentbékkállai Kőtenger

A Káli-medence szélén található meg a Balaton-felvidék egyik legszebb természeti látnivalója, az úgynevezett Kőtengerek. Azok közül is a legimpozánsabb a szentbékkállai, melynek létrejötte a vulkanikus utóműködésnek köszönhető, aminek hatására a Pannon-tengerben lerakódott fehér homokból képződtek. A ligetes erdőben fekvő hatalmas kőtömbökkel borított terület sétálni és a homokkő formációk megmászása igazán szuper program. Az egyik legnépszerűbb tevékenység ezen a területen a kőtenger közepén található, kisebb háznyi méretű gigantikus kőhöz, az úgynevezett Kelemen-kőhöz kapcsolódik, amire, ha elegen felálltok, képesek lesztek kibillenteni az egyensúlyából és billegtetni tudjátok majd.

Szálláshelyek Szentbékkálla környékén>>

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Szentbékkállai KőtengerA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Szentbékkállai Kőtenger

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Szentbékkállai KőtengerA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Szentbékkállai Kőtenger

 

 

Hegyestű

A Káli-medence kapujának őre a hazánkban egyedülálló természeti látványosság, a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt bányafal azonban felfedi az 5-6 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A hegytetőre felmászva páratlan panoráma tárul elénk és a látvány miatt önálló túraként is megéri ide látogatni. A helyszínen egy geológiai bemutatóhely is vár, a hegy lábánál pedig egy impozáns szabadtéri kőtár kapott helyet.

Szálláshelyek a környéken>>

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - HegyestűA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Hegyestű

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - HegyestűA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Hegyestű

 

 

Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó

Révfülöpre látogatva a Balaton egyik legizgalmasabb építményéhez juthattok el, az alig több, mint 270 méter magas Fülöp-hegyen található 22 méter magas Millenniumi kilátóhoz. A sajnálatos módon 2020. februárjában tűzkárt szenvedett kilátó azóta szerencsére újjáépült és újra régi fényében tündököl, ahonnan csodás körpanorámánk nyílik a környező tájra, beleértve a Balatont és a Balaton-felvidéket.

Szálláshelyek Révfülöpön és környékén>>

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Fülöp-hegyi Millenniumi kilátóA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Fülöp-hegyi Millenniumi kilátóA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Fülöp-hegyi Millenniumi kilátóA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó

 

 

Szigligeti vár

A Balaton-felvidék legkedveltebb látnivalói közé tartozik a Balaton váraként is emlegetett szigligeti vár. A 239 méter magas Várhegyen álló erődítményből páratlan kilátás nyílik a Balatonra, a Badacsonyra és a cikkünk elején bemutatott Csobánc várát is megcsodálhatjátok innen. Érdekessége, hogy a többi magyarországi várral ellentétben a szigligeti megőrizte függetlenségét 150 éven keresztül a török időkben, és sohasem hordozta tornyain az oszmán felségjelvényeket. Később a Habsburgok végül robbantásokkal elpuszíttották a vár nagy részét, azonban felújítása óta hazánk egyik leglátogatottabb vára.

Szálláshelyek Szigliget környékén>>

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - szigligeti várA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - szigligeti vár

A Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - szigligeti várA Balaton-felvidék kihagyhatatlan látnivalói - szigligeti vár

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 magával ragadó családbarát hotel a Balaton partján – szabadtéri gyermekpancsolóval
Szabaduljatok ki a négy fal közül és lepjétek meg magatokat egy családi nyaralással a listánkon szereplő 5 balatoni hotel bármelyikébe, ahol gyermek- és bababarát szolgáltatások széles tárházával segítenek felejthetetlenné tenni a vakációtokat! Szabadtéri gyermekpancsolók, játszóházak és felnőtteknek szánt szuper wellness lehetőségek is szerepelnek a kínálatunkban.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Télen sem kell lemondanotok a szabadtéri fürdőzés öröméről, mert a most következő TOP5 wellness hotelben a leghidegebb időben is nyakig merülhettek a kültéri medence kellemes meleg vízében – és persze a jobbnál jobb élményekben!
Kíváncsiak vagytok, hogy melyek voltak 2022-ben a legtöbbet és legjobbra értékelt szálláshelyek? Akkor vegyétek szemügyre frissen összeállított listánkat, amin fantasztikus wellness hotelek szerepelnek!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz
A nyiladozó-illatozó krókuszok, tulipánok, nárciszok és jácintok egytől egyig hirdetik: beköszöntött a tavasz. Ilyen tájban egyre nagyobb vonzást érzünk a túracipőnkhöz, hogy megragadjuk, majd nyakunkba vegyük valamelyik feltöltődést ígérő útvonalat. A tanösvények tökéletes választások ilyenkor, hiszen bandukolás közben játszva tanulhatunk olyan dolgokról, amikről talán még sosem hallottunk.
A föld alatti világ titkai - bunkertúrák Magyarországon
A múlt nyomasztó titkait felfedezni nem mindennapi kaland, így aki egy bunkertúrára vállalkozik, azelőtt tapinthatóvá válik számos drámai helyzet, fájdalmas emlék. Ám ezek a túrák igazi időutazások is egyben, a történelem elevenedik meg a szemünk láttára, kiváló programlehetőségként kicsiknek és nagyoknak.
Tökéletes tavaszi program: fedezd fel hazánk arborétumait!
Már bontják szirmaikat a tavaszi virágok, néhány hét, és a bokrok, fák is zöld ruhába öltöznek. A szép idő a szabadba csalogat minket, és mi sem lehetne kellemesebb, mint egy kiadós sétát tenni a természetben. Hazánk számos botanikus kerttel, arborétummal rendelkezik, érdemes felkeresnünk valamelyiket.
TOP 5 úti cél tavaszi kiruccanáshoz, ha biztosra szeretnél menni!
Nem kell ahhoz átlépnünk az országhatárt, hogy különleges helyekre leljünk; az ország számos városa rejt olyan népszerű és kevésbé ismert látnivalókat, melyek egy egész hétvégére elegendő időtöltést biztosítanak. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan hazai várost, amivel nem tudunk mellélőni egy rövid tavaszi kiruccanás során!
Történelmi kirándulások a kunok nyomában
A kun törzsek valaha riválisaink, sokszor ellenségeink voltak a honfoglalás utáni évszázadokban, aztán a tatárjárás hirtelen megváltoztatott sok dolgot a hozzájuk fűződő viszonyainkban. Hozzánk menekültek keletről, IV. Béla király befogadta őket és remélte, hogy Kötöny kán azaz fejedelem vezetésével jó harcosokat kapott a felajánlott kedvezményekért.