Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A Folly Arborétum Magyarország egyetlen magánkézben lévő arborétuma

2023.06.21 | 9 perc

A Balaton lenyűgöző környezetében felszik egy olyan arborétum, mely egyedülálló módon egy családnak köszönheti létezését, és azt, hogy több mint száz éve a növényvilág csodáját tárja látogatói elé. A Folly Arborétum örökösével, Folly Rékával beszélgettünk.

Szerző: Kovács Nóra

 

Mit jelent Önnek az, hogy családi örökség az arborétum?

Óriási kincs ez, amire mindannyian nagy szeretettel gondolunk. Hihetetlen, de a szőlőbirtok 1878 óta létezik, az arborétum pedig 1905 óta megszakítás nélkül a család kezében van. Ez azért is olyan nagy szó, mert volt olyan idő, amikor Magyarországon a kommunizmus évei alatt bűn volt a magántulajdon. Minket sem került el ez az időszak, 1950-ben az arborétum egy része állami kézbe került, hivatalosan az Állami Gazdaság művelte a szőlőket és vitte a termést, a meredek lejtőn lévő fenyőket viszont szerencsékre békén hagyták, hiszen nem tudták traktorral megközelíteni a területet. Nagyapám az akkor még gyermek édesapámmal rendületlenül ültette tovább az örökzöldeket. Később a rendszerváltás után édesapám készpénzért és cserékkel visszaszerezte a birtokot. Nekem ez az örökség. Az ő kitartásuk adja ma is a mindennapi munkámhoz a lendületet. Nem kétséges, hogy én is továbbadom majd.

Fotók: Folly ArborétumFotók: Folly Arborétum

 

 

A család tagjai hogyan veszik ki a részüket az arborétummal kapcsolatos munkákban?

2010 óta kapcsolódtunk be szervesen az arborétum munkáiba, a családból a férjemmel mi foglalkozunk a birtokkal, miénk a cég, ami üzemelteti. A bátyám és a húgom tulajdonosok a területekben, a napi feladatokban azonban nem vesznek részt.

 

Milyen fejlesztések történtek az elmúlt években?

A férjemmel közösen már a kezdetektől arra összpontosítottunk, hogy a kert üzemeltetése, és ezen keresztül a látogatói élmények minden várakozást felül múljanak. Mindent beleadva törekszünk arra, hogy a kert egész évben a legszebb arcát mutathassa, és az, aki ide érkezik, ne csak egy arborétumot találjon itt, de olyan minőségi időtöltést, ami az egész családnak örömöt okoz. Szerencsére az évek során sok lehetőség adódott, többször is sikeresen pályáztunk, ennek köszönhetően meg tudtuk valósítani a kitűzött célokat. Rengeteg munka van abban, hogy ma már széles programkínálatot nyújt a kert, és természetesen a látható dolgok mellett – infrastruktúra, növény telepítés – számos munka zajlik a háttérben is. Mindennek köszönhető, hogy az év minden hónapjában 60 főnek adhatunk munkát, és az is, hogy olyan fejlesztések kerültek tető alá, mint az új sétautak, a kerti építmények, az új fogadóépület. Szebb lett a kert, megújult a kilátó, a kerten belül új táblarendszer segíti a tájékozódást. De ezek mellett egy komplex turisztikai látogatóközpont is kialakításra került.

 

Mitől lesz a Folly Arborétum több vagy más, mint más kertek?

Számunkra sokat jelent az, hogy ez egy magánkézben maradt arborétum, ebben a formában egyedüli hazánkban. Nem csak az örökség részeként fontos, hanem abban a tekintetben is, hogy minden energiánkat ebbe fektetjük, mert a sikert látjuk abban, hogy vendégeinknek tetszik a hely, hogy szívesen jönnek, sokan rendszeresen visszatérnek ide. Nem elhanyagolható az sem, hogy a Kisörsi-hegy déli oldalában fekszik, teraszos elhelyezkedésének köszönhetően a meredek domboldal kevésbé beépíthető jellegével együtt egyedülálló balatoni panorámával ajándékozza meg a látogatót. Ha a növényvilágot nézzük, akkor egyszerre láthatunk itt lombhullató fákat, telepített egzótákat (örökzöldeket és növénykülönlegességeket), de még szőlő ültetvényt is.

Fotók: Folly ArborétumFotók: Folly Arborétum

 

 

Mire számítson az, aki első alkalommal érkezik az arborétumba?

Buja zöld kertet talál itt, melynek mediterrán hangulata már az első perctől elvarázsolja az embert. A gondosan ápolt környezetben kis területen számos növényfaj él meg egy helyen, és az egykori szőlőművelés miatt Szemiramisz függőkertjéhez hasonlóan teraszos kialakítású a kert, amely a Balatonnal a háttérben egészen szokatlan látványt nyújt. Az arborétum teljes valójában a kert szolgáltatásaival kiegészülve nyújt komplex kertélményt, ebbe beletartoznak a kerti programok, a vezetett séták, vagy az olyan csodálatos látványosságok, mint az esti fényfestés, de a különböző interaktív programokat sem érdemes kihagyni.

 

Komplexitásában kimagaslik az arborétum, hiszen itt találhatunk játszóteret, éttermet, de még kézműves termékeket is vásárolhatunk. Mesélne erről a sokszínűségről?

Az arborétum az elmúlt 10-13 évben óriási változáson ment keresztül: egy gyűjteményes – korábban inkább a dendrológia számára érdekes, szakmai körökben jegyzett - kertből egy komplex szolgáltatást nyújtó ökoturisztikai attrakció lett, amelyben fontos szerepet játszanak az olyan szolgáltatások, mint a szörpfőző műhely, ahol kiváló minőségű saját termékek készülnek és vásárolhatóak meg. A gyerekek számára biztonságos és tágas gyerekjátszóteret alakítottunk ki, a növények szerelmeseinek lehetőséget adunk arra, hogy bővíthessék kertjüket egy-egy szép egyeddel.

A gasztronómiai kínálatban ki kell, hogy emeljem a borászatunkat, amely számos díjnyertes borral büszkélkedhet. Saját cukrászműhelyt üzemeltetünk, hangulatos éttermünkben és grill teraszunkon a bisztró jellegű kínálat mellett a helyben készült süteményeket is meg lehet kóstolni.

Fotók: Folly ArborétumFotók: Folly Arborétum

 

 

Milyen programokkal készülnek a nyárra?

A hét minden napján nyitva vagyunk, és készülünk néhány különleges programmal is, mint például a közkedvelt szabadulószobával, de tavasz óta különböző interaktív programok is várják a vendégeket. Ezek az egyórás események többek között lehetőséget adnak arra, hogy jobban megismerjük a gyógynövényeket, vagy elmerüljünk a szőlő termesztés és a borkészítés szépségében,  ez utóbbi programba pincelátogatás és borkóstolás is beletartozik.
Gyerekek számára érdekes időtöltés lehet a Kertészkedjünk! – kreatív workshop és Follyroll maglabdacs készítés programunk, ami az állat- és növényvilág rejtelmeibe enged betekintést. FollyArt néven képzőművészeti kiállításokkal, programokkal készülünk. Célunk, hogy a család minden tagja számára lehetőséget nyújtsunk arra, hogy a Folly Arborétumban a kikapcsolódás, az élmény és a pihenés egyszerre valósuljon meg, mindez az egyedülálló a természet ölelésében.

 

Szerző: Kovács Nóra

Fotók: Folly Arborétum

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Tökmagolaj, dödölle, vargányaleves, forró kövön sült perec – nehéz nem a felemelő gasztropillanatokra gondolni, amikor az Őrség megszámlálhatatlan kincséből szemezgetünk. Éttermek, látványműhelyek, porták, termelői piacok, lakáséttermek, fesztiválok: minden ujjunkra jut valamilyen ízekkel teli program, ha az ország nyugati csücske felé vesszük az irányt.
Felújításon esett át Pécs egyik világörökségi helyszíne, a Cella Septichora Látogatóközpont, amely június 22-től látogatható ismét. Újranyitását egy Magyarországon eddig még soha nem látott táncperformansz kíséri.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.