Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Természetközeli élmények a virágok birodalmában: 10 tündérszép arborétum Magyarországon

Kirándulás egy varázslatos világban, ahol a természet öleli körül az utazókat? Adunk ehhez a kalandhoz 10 szuper úti tippet, amiket követve felfedezhetitek az elragadó magyarországi arborétumokat, botanikus kerteket.

 

Csácsbozsoki arborétum (Zalaegerszeg)

Ligetes fenyvesek, évszakokkal dacoló örökzöldek és gyönyörű növények kísérik a lépteiteket a Zalaegerszeg keleti határában fekvő Csácsbozsoki arborétumban. A csodálatos botanikus kertben náddal övezett tavak és frissítő forrás mellett haladtok el. Nézzétek meg a védett növényfajok közül a tavaszi tőzikét, a cikláment, valamint a turbánliliomot, és kalandozzatok az Öregbükkös tanösvényen!

Tipp: Térjetek be a szintén Zalaegerszegen található Azáleás-völgybe is, ahol mesés rododendronok virítanak!

10 tündérszép arborétum Magyarországon - Csácsbozsoki arborétum10 tündérszép arborétum Magyarországon - Csácsbozsoki arborétum

 

 

Pintér-kert Arborétum (Pécs)

A Mecsek oldalán kapaszkodó Pintér-kert Arborétum a számos növénycsoda mellett lenyűgöző panorámával is elkápráztat benneteket. Küzdjétek le a meredek lépcsősorokat, szippantsátok be a bánáti bazsarózsa illatát, gyönyörködjetek a számos orchideafajban, kutassátok fel az összes szobrot és mélázzatok el az aranyhalakat őrző medencénél!

10 tündérszép arborétum Magyarországon - Pintér-kert Arborétum/ Fotó: Komlós Attila, Duna-Dráva Nemzeti Park10 tündérszép arborétum Magyarországon - Pintér-kert Arborétum/ Fotó: Komlós Attila, Duna-Dráva Nemzeti Park

 

 

Sárvári Arborétum (Sárvár)

Ha már eleget fürdőztetek, akkor vágjatok neki a zöld kalandoknak a 9,2 hektáros Sárvári Arborétumban, melynek bejárása kb. 1 órát vesz igénybe!  A szépen karbantartott botanikus kert hazánk egyik legidősebb gyűjteményével büszkélkedik. Öleljétek meg a 3 méternél is nagyobb átmérőjű platánokat, készítsetek fotókat a romantikus fahidakon és telepedjetek le a tópartra vadkacsákat nézni! Igazi nyugis program lesz!

10 tündérszép arborétum Magyarországon - Sárvári Arborétum10 tündérszép arborétum Magyarországon - Sárvári Arborétum

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Történelmi emlékhelyek Magyarországon - csodaszarvas csillagösvény és őrködő turulmadár
Keltsétek életre a múltat és utazzatok velünk Magyarország varázslatos történelmi helyszíneire, melyek őseink tetteiről mesélnek! Több száz évvel forgatjuk vissza az idő kerekét és különleges kiállításokra, történelmi emlékhelyekre zarándokolunk el. Keressétek meg velünk a Vaskaput, tisztelegjetek a mohácsi csata hősi halottjai előtt és ámuljatok el a mészkősziklák szélén őrködő turulmadáron!

 

 

 

Debreceni Egyetem Botanikus Kertje (Debrecen)

A Magyarországi arborétumok közül nem maradhatott ki a Nagyerdő szomszédságában meghúzódó Debreceni Egyetem Botanikus Kertje sem. Nagy érdeklődésre tarthat számot a káprázatos kaktusz- és pozsgás gyűjtemény, de az üvegházak színes növényei is hamar elvarázsolják a nézelődőket. A trópusi utazás után az idős faegyedeket is nézzétek meg közelebbről!

10 tündérszép arborétum Magyarországon - Debreceni Egyetem Botanikus Kertje/ Fotó: Papp László10 tündérszép arborétum Magyarországon - Debreceni Egyetem Botanikus Kertje/ Fotó: Papp László

 

 

Avasi Arborétum (Miskolc)

A „legek” csatájában előkelő helyen végezne a Miskolchoz tartozó Avasi Arborétum, ami Magyarország leggazdagabb tűlevelű növénygyűjteményének ad otthont. A cédrusok, jegenyefenyők, borókák között bandukolva lépten-nyomon tücskök, bogarak, lepkék és szorgos méhek keresztezik az utatokat. A 14 hektáros területen egy hangarózsákkal díszített ligetet is kialakítottak, ami a kertbarátokat, a természetjárókat és a családokat is egyformán elbűvöli.

10 tündérszép arborétum Magyarországon - Avasi Arborétum/ Fotó: Adorján Eszter10 tündérszép arborétum Magyarországon - Avasi Arborétum/ Fotó: Adorján Eszter

 

 

Alcsúti arborétum (Alcsútdoboz)

Az angolkertek varázslatos bája lengi körül az Alcsúti arborétumot, mely 40 hektárnyi felfedeznivaló területet tartogat a túrázóknak. A gazdag növényvilágot több mint 200 fajtábla mutatja be. Barangoljátok be a nagyjából 2500 méter hosszú, közel 2 óra alatt teljesíthető útvonalat, és a hóvirág ünnep után ne szalasszátok el a júniusban esedékes Szentjánosbogár-rajzást se!

10 tündérszép arborétum Magyarországon - Alcsúti Arborétum10 tündérszép arborétum Magyarországon - Alcsúti Arborétum

10 tündérszép arborétum Magyarországon - Alcsúti Arborétum10 tündérszép arborétum Magyarországon - Alcsúti Arborétum

 

 

Püspökszentlászlói Arborétum (Hosszúhetény)

A Kelet-Mecsek vadregényes kirándulóhelyei csak úgy vonzzák a látogatókat. Közelítsétek meg a Zengő-hegy északi oldalánál elnyúló völgyet, mely a Püspökszentlászlói Arborétumnak is otthont ad! A Püspökszentlászlói kastélyt körülzáró parkon ma 84 fa- és cserjefajta osztozik. Az idilli hangulatot a szalagként tekergő ösvények, a fahíd és a békés tó szolgáltatja.

10 tündérszép arborétum Magyarországon - Püspökszentlászlói Arborétum/ Fotó: ittjartam.hu10 tündérszép arborétum Magyarországon - Püspökszentlászlói Arborétum/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

 

Tiszakürti Arborétum (Tiszakürt)

Hamisítatlan kincs lapul meg az Alföld egyik tájegységén, Tiszazugon. A természetjárók szívét hamar meghódítja a Bolza család jóvoltából létrejött Tiszakürti Arborétum, ahol jelenleg több mint 500 fa- és cserjeféle lakik. Kutassátok fel a 150 éves tiszafát, a több száz éves kocsányos tölgyet és a csigalépcsőt rejtő kilátót is!

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 fürdőváros egy pancsolós vakációhoz
Nyáron szinte mindenki a vízpartra vágyik, hiszen a nagy melegben nincs is jobb lehetőség a lehűlésre, mint egy kellemes fürdés. Szerencsére nem kell elhagyni az országhatárt ahhoz, hogy olyan helyeket találjunk, ahol nem csak a pancsolás, de a városnézés is hatalmas élmény lesz. Hoztunk nektek 10 olyan várost, ahol a hűsölés és az egyéb izgalmas programok kéz a kézben járnak!

 

 

 

Soproni Egyetem Élő Növénygyűjteménye (Sopron)

Elképesztő növénygyűjteményre lelhettek a Soproni Egyetem botanikus kertjében, mely napjainkra 17,2 hektárt ölel fel. A fenyők és örökzöldek megannyi madárnak jelentenek menedéket, de bányászati emlékeket is szép számmal találhattok a parkban. Miközben elmerültök a kert kincseinek felderítésében, őzekkel és Magyarország legnagyobb tengerparti mamutfenyőjével is találkozhattok.

 

 

Szelestei Arborétum (Szeleste)

A Nyugat-Dunántúlon elhelyezkedő Szeleste körülbelül 20 percre fekszik Szombathelytől, és csodás arborétuma miatt megér egy kirándulást. Az ősfás sétányok, a gesztenye ligetek, a tiszafa-sor üde színfoltjai annak a parknak, ami körülfogja a ma már szállodaként üzemelő Festetich-kastélyt. A lélegzetelállító ezüsthársak közül innen indult hódító útjára a világhírű Tilia tomentosa Szeleste is.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Immár negyedik alkalommal, 2023. május 19-től elindul az Érezd Szombathelyt! programsorozat kulturális és turisztikai kavalkádja. Az idei évben több mint 25 helyszínen 100-nál is több program várja májustól szeptemberig szinte valamennyi hétvégén a kultúrakedvelő közönséget.
„Sör, bor, pálinka, s ne gondoljunk a másnapra” – énekli a Delta zenekar a jól ismert sorokat. A csokorba gyűjtött, május második felére eső programkavalkádnak is éppen ez a három ital a kulcskaraktere, de találunk köztük pezsgős és gines dinomdánomot is. Soprontól Velencéig, Balatonfüredtől Gyuláig – számos helyszínen élvezheted a nyárelő pohárban mért hangulatát.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz
A nyiladozó-illatozó krókuszok, tulipánok, nárciszok és jácintok egytől egyig hirdetik: beköszöntött a tavasz. Ilyen tájban egyre nagyobb vonzást érzünk a túracipőnkhöz, hogy megragadjuk, majd nyakunkba vegyük valamelyik feltöltődést ígérő útvonalat. A tanösvények tökéletes választások ilyenkor, hiszen bandukolás közben játszva tanulhatunk olyan dolgokról, amikről talán még sosem hallottunk.
Tökéletes tavaszi program: fedezd fel hazánk arborétumait!
Már bontják szirmaikat a tavaszi virágok, néhány hét, és a bokrok, fák is zöld ruhába öltöznek. A szép idő a szabadba csalogat minket, és mi sem lehetne kellemesebb, mint egy kiadós sétát tenni a természetben. Hazánk számos botanikus kerttel, arborétummal rendelkezik, érdemes felkeresnünk valamelyiket.
TOP 5 úti cél tavaszi kiruccanáshoz, ha biztosra szeretnél menni!
Nem kell ahhoz átlépnünk az országhatárt, hogy különleges helyekre leljünk; az ország számos városa rejt olyan népszerű és kevésbé ismert látnivalókat, melyek egy egész hétvégére elegendő időtöltést biztosítanak. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan hazai várost, amivel nem tudunk mellélőni egy rövid tavaszi kiruccanás során!
Rejtőzködő kirándulóhelyek, amiket kevesen ismernek ‒ barlangok, hegytetők és csendes kolostorromok
Szebbnél szebb kirándulóhelyek vesznek körbe minket Magyarországon, melyek felkereséséért szerencsére egyetlen huncut forintot sem kell fizetnünk. Csupán az erőnkre, kitartásunkra, lelkesedésünkre kell támaszkodni és máris feltárulnak előttünk a Bükk-vidék, a Bakony vagy akár a Vértes lenyűgöző úti céljai a természetben. A listánkon szereplő látnivalóknál ráadásul szinte biztosan nem ütköztök majd turistaáradatba sem.
Összegyűjtöttük Kecskemét legizgalmasabb látnivalóit!
Magyarország hetedik legnagyobb településeként Kecskemét bővelkedik a nevezetességekben. Budapest és Szeged között félúton található, így akár a fővárosból, akár az ország délibb régióiból közelítjük meg, nem kell sokat utaznunk, hogy valami izgalmas programot találjunk. Cikkünkben összegyűjtöttük a város legfigyelemreméltóbb látnivalóit, úgyhogy irány Kecskemét!