Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Természetközeli élmények a virágok birodalmában: 10 tündérszép arborétum Magyarországon

Kirándulás egy varázslatos világban, ahol a természet öleli körül az utazókat? Adunk ehhez a kalandhoz 10 szuper úti tippet, amiket követve felfedezhetitek az elragadó magyarországi arborétumokat, botanikus kerteket.

 

Csácsbozsoki arborétum (Zalaegerszeg)

Ligetes fenyvesek, évszakokkal dacoló örökzöldek és gyönyörű növények kísérik a lépteiteket a Zalaegerszeg keleti határában fekvő Csácsbozsoki arborétumban. A csodálatos botanikus kertben náddal övezett tavak és frissítő forrás mellett haladtok el. Nézzétek meg a védett növényfajok közül a tavaszi tőzikét, a cikláment, valamint a turbánliliomot, és kalandozzatok az Öregbükkös tanösvényen!

Tipp: Térjetek be a szintén Zalaegerszegen található Azáleás-völgybe is, ahol mesés rododendronok virítanak!

10 tündérszép arborétum Magyarországon - Csácsbozsoki arborétum10 tündérszép arborétum Magyarországon - Csácsbozsoki arborétum

 

 

Pintér-kert Arborétum (Pécs)

A Mecsek oldalán kapaszkodó Pintér-kert Arborétum a számos növénycsoda mellett lenyűgöző panorámával is elkápráztat benneteket. Küzdjétek le a meredek lépcsősorokat, szippantsátok be a bánáti bazsarózsa illatát, gyönyörködjetek a számos orchideafajban, kutassátok fel az összes szobrot és mélázzatok el az aranyhalakat őrző medencénél!

10 tündérszép arborétum Magyarországon - Pintér-kert Arborétum/ Fotó: Komlós Attila, Duna-Dráva Nemzeti Park10 tündérszép arborétum Magyarországon - Pintér-kert Arborétum/ Fotó: Komlós Attila, Duna-Dráva Nemzeti Park

 

 

Sárvári Arborétum (Sárvár)

Ha már eleget fürdőztetek, akkor vágjatok neki a zöld kalandoknak a 9,2 hektáros Sárvári Arborétumban, melynek bejárása kb. 1 órát vesz igénybe!  A szépen karbantartott botanikus kert hazánk egyik legidősebb gyűjteményével büszkélkedik. Öleljétek meg a 3 méternél is nagyobb átmérőjű platánokat, készítsetek fotókat a romantikus fahidakon és telepedjetek le a tópartra vadkacsákat nézni! Igazi nyugis program lesz!

10 tündérszép arborétum Magyarországon - Sárvári Arborétum10 tündérszép arborétum Magyarországon - Sárvári Arborétum

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Történelmi emlékhelyek Magyarországon - csodaszarvas csillagösvény és őrködő turulmadár
Keltsétek életre a múltat és utazzatok velünk Magyarország varázslatos történelmi helyszíneire, melyek őseink tetteiről mesélnek! Több száz évvel forgatjuk vissza az idő kerekét és különleges kiállításokra, történelmi emlékhelyekre zarándokolunk el. Keressétek meg velünk a Vaskaput, tisztelegjetek a mohácsi csata hősi halottjai előtt és ámuljatok el a mészkősziklák szélén őrködő turulmadáron!

 

 

 

Debreceni Egyetem Botanikus Kertje (Debrecen)

A Magyarországi arborétumok közül nem maradhatott ki a Nagyerdő szomszédságában meghúzódó Debreceni Egyetem Botanikus Kertje sem. Nagy érdeklődésre tarthat számot a káprázatos kaktusz- és pozsgás gyűjtemény, de az üvegházak színes növényei is hamar elvarázsolják a nézelődőket. A trópusi utazás után az idős faegyedeket is nézzétek meg közelebbről!

10 tündérszép arborétum Magyarországon - Debreceni Egyetem Botanikus Kertje/ Fotó: Papp László10 tündérszép arborétum Magyarországon - Debreceni Egyetem Botanikus Kertje/ Fotó: Papp László

 

 

Avasi Arborétum (Miskolc)

A „legek” csatájában előkelő helyen végezne a Miskolchoz tartozó Avasi Arborétum, ami Magyarország leggazdagabb tűlevelű növénygyűjteményének ad otthont. A cédrusok, jegenyefenyők, borókák között bandukolva lépten-nyomon tücskök, bogarak, lepkék és szorgos méhek keresztezik az utatokat. A 14 hektáros területen egy hangarózsákkal díszített ligetet is kialakítottak, ami a kertbarátokat, a természetjárókat és a családokat is egyformán elbűvöli.

10 tündérszép arborétum Magyarországon - Avasi Arborétum/ Fotó: Adorján Eszter10 tündérszép arborétum Magyarországon - Avasi Arborétum/ Fotó: Adorján Eszter

 

 

Alcsúti arborétum (Alcsútdoboz)

Az angolkertek varázslatos bája lengi körül az Alcsúti arborétumot, mely 40 hektárnyi felfedeznivaló területet tartogat a túrázóknak. A gazdag növényvilágot több mint 200 fajtábla mutatja be. Barangoljátok be a nagyjából 2500 méter hosszú, közel 2 óra alatt teljesíthető útvonalat, és a hóvirág ünnep után ne szalasszátok el a júniusban esedékes Szentjánosbogár-rajzást se!

10 tündérszép arborétum Magyarországon - Alcsúti Arborétum10 tündérszép arborétum Magyarországon - Alcsúti Arborétum

10 tündérszép arborétum Magyarországon - Alcsúti Arborétum10 tündérszép arborétum Magyarországon - Alcsúti Arborétum

 

 

Püspökszentlászlói Arborétum (Hosszúhetény)

A Kelet-Mecsek vadregényes kirándulóhelyei csak úgy vonzzák a látogatókat. Közelítsétek meg a Zengő-hegy északi oldalánál elnyúló völgyet, mely a Püspökszentlászlói Arborétumnak is otthont ad! A Püspökszentlászlói kastélyt körülzáró parkon ma 84 fa- és cserjefajta osztozik. Az idilli hangulatot a szalagként tekergő ösvények, a fahíd és a békés tó szolgáltatja.

10 tündérszép arborétum Magyarországon - Püspökszentlászlói Arborétum/ Fotó: ittjartam.hu10 tündérszép arborétum Magyarországon - Püspökszentlászlói Arborétum/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

 

Tiszakürti Arborétum (Tiszakürt)

Hamisítatlan kincs lapul meg az Alföld egyik tájegységén, Tiszazugon. A természetjárók szívét hamar meghódítja a Bolza család jóvoltából létrejött Tiszakürti Arborétum, ahol jelenleg több mint 500 fa- és cserjeféle lakik. Kutassátok fel a 150 éves tiszafát, a több száz éves kocsányos tölgyet és a csigalépcsőt rejtő kilátót is!

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 fürdőváros egy pancsolós vakációhoz
Nyáron szinte mindenki a vízpartra vágyik, hiszen a nagy melegben nincs is jobb lehetőség a lehűlésre, mint egy kellemes fürdés. Szerencsére nem kell elhagyni az országhatárt ahhoz, hogy olyan helyeket találjunk, ahol nem csak a pancsolás, de a városnézés is hatalmas élmény lesz. Hoztunk nektek 10 olyan várost, ahol a hűsölés és az egyéb izgalmas programok kéz a kézben járnak!

 

 

 

Soproni Egyetem Élő Növénygyűjteménye (Sopron)

Elképesztő növénygyűjteményre lelhettek a Soproni Egyetem botanikus kertjében, mely napjainkra 17,2 hektárt ölel fel. A fenyők és örökzöldek megannyi madárnak jelentenek menedéket, de bányászati emlékeket is szép számmal találhattok a parkban. Miközben elmerültök a kert kincseinek felderítésében, őzekkel és Magyarország legnagyobb tengerparti mamutfenyőjével is találkozhattok.

 

 

Szelestei Arborétum (Szeleste)

A Nyugat-Dunántúlon elhelyezkedő Szeleste körülbelül 20 percre fekszik Szombathelytől, és csodás arborétuma miatt megér egy kirándulást. Az ősfás sétányok, a gesztenye ligetek, a tiszafa-sor üde színfoltjai annak a parknak, ami körülfogja a ma már szállodaként üzemelő Festetich-kastélyt. A lélegzetelállító ezüsthársak közül innen indult hódító útjára a világhírű Tilia tomentosa Szeleste is.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Immár negyedik alkalommal, 2023. május 19-től elindul az Érezd Szombathelyt! programsorozat kulturális és turisztikai kavalkádja. Az idei évben több mint 25 helyszínen 100-nál is több program várja májustól szeptemberig szinte valamennyi hétvégén a kultúrakedvelő közönséget.
Mindenkinek mást jelent a pihenés; valaki a vízparton tudja elképzelni szabadnapjait, és van, aki inkább az aktív kikapcsolódást részesíti előnyben. Mostani cikkünkben inkább az utóbbi célcsoportnak kedvezünk, és 5 olyan helyet gyűjtöttünk össze, ahol számos látnivaló és izgalmas programlehetőség segít feltöltődni a hétköznapokat követően.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.