Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Leteszteltük: Mór 24 Balatonfüred – nemzetközi bisztró konyha, egy kis csavarral

2022.08.17 | 7 perc

Balatonfüreden járunk, a sétánytól 500 méterre felfelé a domboldalon. Rekkenő hőség van, még a teraszokon is alig lehet megmaradni a több mint negyven fokban, így óriási szerencse, hogy a Mór 24 egy félszuterén pincehelyiség, és még a légkondicionáló is remekül működik.

Szerző: M

Alapvetően nem igazán pártolom a natúr borokat, így egy kicsit félve ülünk be a helyre, hiszen náluk ez a természetközeliség koncepció, amivel egyet is értek, csak hát a borok terén még van hova fejlődniük a „naturalistáknak”.

A belső tér együtt mozog az otthonos, praktikus, letisztult vonalon. Minden natúr. Fa, fa, és még több fa, sok zöld növénnyel. Szeretjük.
Nagy szerencsénkre egy teljesen jó minőségű, iható Aligoté PetNatot választunk, ami szerintem tuti nem PetNat, hanem Methode Traditionelle pezsgő, de ez most mindegy is.

A MÓR24, mondjuk úgy divatosan, hogy „small plate”, azaz kistányéros. Inkább többféle ételt kóstoljon meg a társaság, mint egyvalamiből egye degeszre magát. Szívünkből szólnak.

Rendelünk is. Sült répa, pankó csirke, rántott disznósajt, pisztráng filé, vajbab saláta, savanyúság, úritök, malac császár, marha lábszár, jöhet minden!


Kínai 5 fűszeres sült répa, joghurt - eszméletlenül jó. Számomra az egyik legkiválóbb fogás. A répák ressek és puhák egyszerre, mégis jól átsültek. Többféle színű (lila, sárga, fehér), és ízű zöldséghalom. Jó kis textúra játék, hogy pirított török mogyorót szórnak rá. Frissítésnek ruccola kerül, és a joghurt remek savat, krémességet ad. Isteni!
Grillezett úritök, kecskesajt, zeller pesztó – szintén egy jól eltalált fogás. A tök nagyon zsenge, jól van meggrillezve. Morzsolt kecskesajt a tetején, és zsálya pesztó. Jóféle olajjal megöntözve. Ami még izgalmasabbá teszi, hogy pirított zsálya leveleket raknak rá egészben. Enyhén keserű, de jól áll neki.
Vajbab, mandula, romesco szósz – pont jól van megfőzve a vajbab. Szinte hihetetlen, hogy itt mindent megfelelő állagúra készítenek. A romesco szósz egy spanyol piros (kápia) paprika krém, a Katalánok pesztója. Annyira nem mozgat meg a fogás, mert túl tömény a szósz, és a vajbab íze teljesen homályba vész, de ez is játékos a rászórt mandulával, friss petrezselyemmel, és az olvadós, folyós tojással. Van, aki szereti.

Étterem teszt - Mór 24 BalatonfüredÉtterem teszt - Mór 24 Balatonfüred

 

Tapolcai lazacpisztráng escabeche, zöld füge, édeskömény – hála az égnek nem sok köze van ahhoz a Spanyol, Portugál, Filippínó, és Dél-Amerikai konyháról ismert főtt, sült halhoz, amit savanyúsággal készítenek. A köret az teljesen feledhető, egyáltalán nem illik a halhoz. A majonéz is értelmezhetetlen, de!... A pisztráng filé olyan tökéletesen van megsütve, hogy csak na! Barnult alj, rózsaszín belső, ropogós bőr. Tökéletes! Szétolvad a szájban. Újra kikérném, köret nélkül.

Savanyúság – Önmagában megér egy misét. Picit currys, picit édes, picit savanyú, megint csak tökéletes állagú karfiol rózsa, sárgarépa, karalábé. Nyáron bármikor tudnám enni. Zsenik!

Házi készítésű disznósajt rántva, Granny Smith almapüré, savanyított medvehagyma – tök jó. Jó a disznósajt, jól van kirántva. Feldobja az almapüré, és jó savakat ad hozzá a medvehagyma. Nem kell ezt túlbeszélni, egyszerűen csak megenni. Magyar paraszti étel, fine bisztró kivitelben.
Pankó csirke, cukkini saláta – Szintén remek elkészítés. Nem vagyok egy csirkés, ha eszem is, akkor comb, az a biztos, az a szaftos. Itt az apróra vágott melle husit is szaftosan tudták elkészíteni, ropogós panko bundában. A cukkini saláta köret szinten nálam viszi a prímet. Hajszálvékony szeletek, bébi római saláta szív darabok, és isteni tejfölös szósz. Különleges, titkos fűszerezéssel. Levettek a lábamról.

Étterem teszt - Mór 24 BalatonfüredÉtterem teszt - Mór 24 Balatonfüred

 

Ropogós császár, mogyoró szósz, lime – a mogyoró szósz nekem személy szerint túl tömény, a lime jót frissít rajta, de én tuti elhagynám mind a kettőt. Az asztaltársaság nem ért velem egyet, de kinek mi a becsípődése. Nem bírok betelni azzal, hogy egy ilyen egyszerű konyhán tényleg mindennek remek az állaga. A császár húsos része, haraphatóan húsos, de közben a zsíros része már szétolvad a szádban, és a bőre pedig koccan, roppan a fogad között. A savanyított retek, és a koriander már csak egy kis extra élvezet. Fergeteges.

Vörösboros csobánci szürkemarha lábszár – újra, újra. Nagyon jó állag. Kanalazni lehet a lábszár husit. Frissítő, és fűszeres egyszerre a vörösbor szósz. Könnyíti a zöld a paradicsom, a sárga és piros paprika. A petrezselyem teljesen feldobja. Nincsenek szavak, annyira jól van elkészítve.

Bármikor szívesen vissza fogunk jönni. Természetesen nem natúr borokat inni, de még lehet, hogy legközelebb arra is elcsábulunk.

Nézzétek meg!
Utána meg ugorjatok át egy macaronra, és egy gin tonicra a szomszádos Chez Dodoba. ;-)

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Üvegfalú tetőtéri medence, élménydús szórakoztatóközpontok, felfrissített hotelszobák, zseniális szaunaattrakciók, kibővített, gyermekbarát szolgáltatások? Többek között ezekkel az újdonságokkal tért vissza az alábbi 5+1 káprázatos, belföldi szálloda.
Magyar Hollywood, Budapest szőlőskertje, menő gasztrofalu. Ezek a becenevek mind jól illenek az élményekben és látnivalókban gazdag Etyekre. Kísérjetek el minket erre a csodálatos belföldi utazásra, ahol filmbe illő kalandok, szemet gyönyörködtető látnivalók, pompás pincesorok, nívós éttermek és pörgős fesztiválok vesznek körül titeket!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Napsütötte Toszkána a hazai dűlőkön ‒ Kirándulj borozgatás közben!
2023.10.12 | 8 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Takaros rendben ültetett szőlősorok hullámzanak a szemed előtt Magyarország legszebb borvidékein, amit por fedte ösvények szeletelnek fel. Ezek a kiváló helyek időnként megnyitják kapuikat az utazók előtt, így betekintést nyerhetsz hazánk ragyogó pincesétáiba és dűlőtúráiba, méghozzá felejthetetlen módon! Cikkünkben ráadásul hasznos tippeket is adunk, amiket jobb elkerülni egy borkóstoló alkalmával…
Borkóstolás festői környezetben: 8 szálláshely izgalmas borvidéken
2023.05.16 | 7 perc | Szállások | Gasztronómia
„Bor, mámor, Provence” – pontosabban Eger, Tokaj vagy Villány vár, ha ellátogatunk az ország valamelyik neves borvidékére. Felsorolni is nehéz, hány szálláshely áll a bor kedvelőinek rendelkezésre, így most a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk nyolcat, ahol felhőtlenül élvezhetjük a kóstolással egybekötött pihenést.
Ahol a bor és a panoráma találkozik – 10 izgalmas borbár a Balatonon
2025.06.13 | 9 perc | Gasztronómia
Finom italok, kilátás a Balatonra, jó társaság – mi kell még? Ha te is szívesen kortyolsz bele egy pohár hűs rizlingbe naplementekor, vagy szereted felfedezni a helyi különlegességeket egy hangulatos borteraszon, akkor ez a válogatás neked szól. Összegyűjtöttük a Balaton-felvidék legmenőbb borbázisait – van köztük romantikus vinotéka, panorámás borkóstolóhely, sőt BBQ-s borozó is.
Nyári gasztroélmények: prémium bisztró éttermek a Balaton partján
2024.08.09 | 7 perc | Gasztronómia
Minőségi konyha, kulináris élmények, hangulatos terasz és pazar panoráma: cikkünkben hoztunk nektek 6 olyan prémium bisztró éttermet a Balatonról, ahol biztosan felejthetetlen gasztroélményben lesz részetek.
Itt hűtsd le magad a kánikulában - természetes strandok a Balatonon túl
Rejtett tavak, homokos Duna-partok és vadregényes vízpartok - ezek a strandok a nyár igazi kincsei! Magyarország a Balatonon túl is bővelkedik gyönyörű, természetes fürdőhelyekben, ahol nyugalom, tiszta víz és csodás környezet vár! Ebben a cikkben bemutatunk néhányat a legszebb természetes strandok közül, ahol garantáltan felfrissülhetsz idén nyáron is.
Gyakran ismételt kérdések - mit tudhatsz meg ebből a cikkből?
Milyen a MÓR24 koncepciója és hogyan érdemes megközelíteni az étlapot?
A hely small plate jellegű, fine-bistro stílusú étterem, ahol érdemes többféle ételt kóstolni a tányérról. A belső tér letisztult, otthonos: fa elemek és sok zöld növény található benne.
Milyen jellegzetes ételek találhatók a kínálatban, és melyek kiemelkedő fogások?
A kínálat változatos: például kínai 5 fűszeres sült répa joghurttal; grillezett úritök kecskesajttal és zeller pesztóval; vajbab romesco szósszal és pirított mogyoróval; Tapolcai lazacpisztráng escabeche zöld fügével; disznósajt rántva Granny Smith almaszósszal; pankó csirke cukkini salátával; ropogós császár mogyoró szósszal és lime-al.
Hogyan készülnek az ételek, és miben rejlik a textúra- és ízvilág?
Az ételek kifejezetten a textúrák játékára törekszenek: a répa roppanó és puha, a tök zsenge és grillezett, a vajbab jó állagú, a morzsás összetevők és a pirított mogyoró izgalmas kiegészítők.
Milyen a környezet és a komfort a nyári hőségben?
A hely egy félszuterén pincehelyiség, ahol a klimatizáció jól működik, így a hőség ellenére is kellemesen lehet étkezni. Balatonfüred domboldalán található, 500 méterre a sétánytól.
Van-e kifejezetten ajánlott záróélmény vagy kiegészítő program az étkezéshez?
A befejezéshez érdemes egy macaron és egy gin tonic a szomszédos Chez Dodoba.
Legnépszerűbb cikkek
Érdekes cikkeink
Nyerj wellness hétvégét!
Wellness Hotel Szindbád
A nyeremény értéke:
87600 Ft