Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Magyar szellemváros a lét peremén: a Hajmáskéri laktanya története

Vannak olyan különös helyek, melyeken járva az élet hangjai elcsendesülnek, és már csak a lépteink zaját verik vissza a falak. Ahol napjainkra már csak a kitörött ablaktáblák, a földön szétszórt emléktöredékek és hátrahagyott tárgyak mesélnek. Az elmúlás szinte tapintható, és libabőr fut végig az ember kezén, egészen a szívéig. Fürkészd ki velünk az elhagyatott Hajmáskéri laktanya titkait, mely a Monarchia büszkeségéből mára elfeledett szellemvárossá változott!


Veszprém és Várpalota között, a Séd-patak vonalát követve egy apró települést találunk, Hajmáskért, melynek katonai múltja az Osztrák–Magyar Monarchia idejére, a 20. század elejére vezethető vissza.

A forrongó Európa fegyverkezési lázát I. Ferenc József is meglovagolta, aki parancsba adta, hogy hozzanak létre a község területén egy önellátó katonai tábort. A hajdan dicső épület egykor Európa és az egész Monarchia büszkesége volt. Mára azonban nem kerülhette el az idő pusztítását. Ha pedig nem történik valami, végleges az enyészet martaléka lesz…

A tüzérlaktanya romjai HajmáskérenA tüzérlaktanya romjai Hajmáskéren

 

Dicső múlt, melynek Európában is híre ment

A Monarchia legnagyobb laktanyájának építését egy 5065 hektáros területen kezdték meg, és mire 1909-ben elkészült, Közép-Kelet-Európa legmodernebb laktanyája lett. A kivitelezésben Kondor Márton és Feledi József tervei teljesültek, akik historizáló stílusjegyekkel ruházták fel az épületet. A végeredmény pedig egészen különleges lett: az 50 méter magas parancsnoki főépületet nézve szinte azt hiheti az ember, hogy egy mesebeli kastélyba kíván belépni.

Az átadáskor már 60 épület magasodott a hatalmas területen, ahol fénykorában 260 tiszt, 2000 tüzér, több mint 1000 ló és 100 ágyú kapott helyet. Az monumentális építményegyüttest ráadásul úgy alakították ki, hogy minden egy helyen legyen benne, amire csak szükség lehet. Ennek megfelelően szinte mini városként funkcionált, ahol a katonai intézmények mellett kórház, színház, iskola, templom, kaszinó is működött. A hatalmas belső udvart mára egy kisebb erdő foglalta el, ahol valóban csak a madarak dala töri meg a csendet.

 

A Hajmáskéri laktanya kalandos története

Az első világháború kitörésével a hadifoglyok száma is megnőtt, akik egy része a Hajmáskéri laktanyába került. Ők a közeli építkezéseken dolgoztak, és saját fizetőeszközzel is rendelkeztek a táboron belül. Az ideiglenes időszak azonban nem tartott sokáig. A Monarchia 1918-ban elbukott, így hadifoglyok helyett a továbbiakban politikai elítélteket őriztek a komplexumban egészen 1920-ig, amikor is a hadi célok újra előtérbe kerültek.

A kiemelkedően hosszú lőtér lehetővé tette, hogy a világégések között főként tüzérségi fegyvereket teszteljenek itt. Érdekesség, hogy a mai napig is előfordulnak ilyen jellegű tevékenységek a Hajmáskéri laktanya területén, ahol előszeretettel tartanak hazai- és nemzetközi katonai gyakorlatozást is.

A tüzérlaktanya romjai HajmáskérenA tüzérlaktanya romjai Hajmáskéren

A tüzérlaktanya romjai HajmáskérenA tüzérlaktanya romjai Hajmáskéren

 

Az első lépések az enyészet felé…

A katonai megszállás idején, 1944-ben német kézbe került a Hajmáskéri laktanya, de nem maradt ott sokáig. Egy évvel később már az orosz erők birtokolták az épületegyüttest. A szovjet déli hadseregcsoport (DHDSCS) egységei módszeresen megkezdték a laktanya elsorvasztását. Az épületeknek más rendeltetést szántak, így költözött be a klubélet a templom falai közé, vagy töltötték fel az egykor szebb napokat látott tavat is, amit aztán betonnal fedtek el. Ekkor nőttek ki a földből a tisztek számára lakást biztosító, szemközti paneltömbök is.

Így ment ez a szovjet csapatok 1989-es kivonásáig, melyet állítólag egykor épp Hajmáskérről kezdtek meg. A folyamat végül csak egy évvel később záródott le, ami után az épületeket már csak a csend és a meddő próbálkozások töltötték meg. Bár több terv is született a Hajmáskéri laktanya benépesítésére, végül mindegyik hamvába holt.

A tüzérlaktanya romjai HajmáskérenA tüzérlaktanya romjai Hajmáskéren

 

Egy ízben felmerült, hogy a csernobili atombalesetben megsérült gyermekeket költöztetik be a falak közé. Ám, a szanatórium ötletét népszavazással torpedózta meg a helyi lakosság. Még ezután is sokáig élt a remény, hogy a lelakott komplexum felújításra kerül. Az elképzelések szerint a porból pompás szálloda született volna, de a terv megfelelő támogatások híján szintén nem valósulhatott meg.

A Hajmáskéri laktanya azonban egyre csak pusztul. Felújítása pedig már nem várhat sokáig. A kastélyra emlékeztető épületegyüttes azonban ma is elragadó látványt kínál, melyet feltétlen csodálj meg kívülről, ha egyszer Hajmáskéren át vezet az utad!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Szarvas az elmúlt időszakban egy új étteremmel lett gazdagabb. A Körös partján egy hightech modern épületben kapott helyett az Újváros Bisztró, melynek tulajdonosával, Szín Csabával arról beszélgettünk, milyen célok és lehetőségek állnak az étterem előtt.
Nehezen hangolódtok rá a karácsonyra vagy szinte alig várjátok, hogy elkezdődjön az adventi időszak? Bármelyik táborba is tartoztok, van a tarsolyunkban 7 olyan különleges hely, ahol biztosan átjár majd a karácsonyi varázslat! Tartsatok velünk, és kövessetek minket a Karácsonyház mesebirodalmába és a Lumina Christmas fénysorai közé!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 kirándulástipp a következő meseszép kiruccanásaidhoz
Egyedülálló sziklaformák, páratlan panorámás kilátók, csörgedező vízesések, eldugott erdei útvonalak, rejtélyes pincesorok, kápolnák, templom- és kastélyromok – csak hogy néhányat említsünk arról a legújabb listánkról, amin te is biztosan találsz kedvedre valót! Szemezgess, inspirálódj és vedd nyakadba az országot!
7 varázslatos kastély Magyarországon, amitől elámulsz
Részt vennél egy mesebeli kalandon? Akkor kövess minket, mert legfrissebb cikkünkben 7 varázslatos kastélyba látogatunk el! Ezek a különleges, történelmi építmények nemcsak Magyarország múltjába engednek bepillantást, hanem páratlan szépségükkel és bámulatos atmoszférájukkal minden kirándulót elbűvölnek. Sőt, még a megújult és nemrég nyitott Andrássy-kastélyba is bekukucskálhatsz! Kezdődjön a kastélytúra!
15 lenyűgöző római kori emlék és rom Magyarországon
Összegyűjtöttünk 15-öt a legfontosabb római kori emlékekből, hogy megkapjuk a választ a klasszikussá vált kérdésre: Mit adtak nekünk a rómaiak?