Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kezdetben volt az Ige...

Szeplőtelen fogantatás kápolna BudaörsSzeplőtelen fogantatás kápolna Budaörs a térképen

Kihagyhatatlan 2023. áprilisban járt ittÉrtékelt: 2023. április 4.
Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Nagyon vártam, hogy végre tavaszodjon, és ki lehessen mozdulni a természetbe, kirándulni, túrázni, vagy egyszerűen csak a szabadban lenni, friss levegőt szívni, a panorámában gyönyörködni. Időhiány okán ez csak Budapest környékére tud korlátozódni mostanában nálam, de még itt a közelben, pár km-es körzetben is számtalan látnivaló, érdekesség található.
Ezúttal autóval voltam, és az elsődleges szempont nem egy hosszabb túrázás volt, hanem csak egy kis levegőzés. A budaörsi Kő-hegy tetején álló kis kápolna jól ismert és népszerű kirándulóhely, amelyet 1855-ben szenteltek fel. Több irányból meg lehet közelíteni, és viszonylag közel lehet leparkolni, bár kijelölt parkolóhely kevés akad, de a felfelé vezető környező utcákban az út szélén meg lehet állni. Igaz, sok az építkezés és elég szűkek, kanyargósak ezek a kis utcák, és nem is valami jó minőségűek. Én gyalogosan a Víztorony utca, majd a Felsősor utca felől jöttem fel, de a másik oldalról délről a város felől a Kőfejtő utcától a lépcsősoron is fel lehet jutni.
A kápolna építése Wendler Ferenc földműveshez kötődik, aki 1847. június 29-én, 32. születésnapja éjszakáján azt álmodta, hogy a kőhegyi csipkebokor előtt áll, amelynek virágain megjelent Szűz Mária mosolygós arca. Ezután azt olvasta a rózsa levelein: Én vagyok a szeplőtelen fogantatás (bár ő ezt a fogalmat nem ismerte, nem értette pontosan). Hét évvel később, a 39. születésnapján is megjelent álmában Mária, ezt követően a helyi plébános támogatása mellett a pápa felé fordultak a kérvénnyel, amely pozitív válaszra talált. Engedélyt kaptak a kápolna felépítésére, és IX. Pius pápa még egy Mária szobrot is küldött számukra. Valószínűleg a világban ezt a kápolnát szentelték fel elsőként a Szeplőtlen fogantatás tiszteletére, ugyanis a világhírű franciaországi Lourdes-i látomás csak 3 évvel később történt.
Budaörs sváb település volt, így nem meglepő, hogy a bejárat felett német nyelvű felirat olvasható, egy idézet a Bibliából, János Evangéliumából: Am Anfange war das Wort, und das Wort war bei Gott, und Gott war das Wort. Dieses war am Anfange bei Gott. " Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és Isten volt maga az Ige. Ez kezdetben az Istennél volt.
A budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat 20 évvel ezelőtt újíttatta fel a kápolnát. Sajnos nem volt nyitva ottjártamkor, bekukucskálni sem lehetett az ablakon vagy az ajtón. A templom mellett Szentháromság szobor és kereszt látható. Mögötte a Kopárok sziklái, ami a gyerekek kedvelt mászóhelye.
Milyennek találod ezt az értékelést?

Szeplőtelen fogantatás kápolna további értékelései

2022.07.22a párjával
Kihagyhatatlan
Budapesttől tényleg könnyen megközelíthető autóval és tömegközlekedéssel is. Mi az előbbit választottuk, és egy szűkebb mellékutcában tettük le az autót, a kápolnához felvezető lépcső aljánál. Kialakított parkoló nincs, vagy legalábbis mi nem tudtunk róla, ezért érdemes azzal kalkulálni, hogy az...
2022.03.31a párjával
Érdekes
Számtalanszor elmentem alatta, sokszor át is futott rajtam, hogy ej, ide miért nem megyek végre már fel, de ami késik, nem múlik... szóval, szombaton megnéztük. De ez ráadásul egy kegyhely, én meg felkent kegyhely-járó vagyok, már csak ezért is kötelező. A kis történek dióhéjban: egy földműves az...
Népszerű szállások a környéken
Garden Home Törökbálint - Legjobb ár
Legjobb ár
2025.01.01-ig
Garden Home Törökbálint
44.000 Ft / 2 fő / 2 éj-től ellátás nélkül
Portobello Hotel Esztergom - Wellness pihenés félpanzióval
Wellness pihenés félpanzióval
2025.01.02-ig
Portobello Hotel Esztergom
54.800 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Hotel Bellevue Esztergom - Tavaszi előfoglalási akció
Tavaszi előfoglalási akció
2024.06.16-ig
Hotel Bellevue Esztergom
70.467 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval