Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Parádés lakoma

Furia Restobar BudapestFuria Restobar Budapest a térképen

Kiváló 2025. októberben, barátokkal járt ittÉrtékelt: 2025. november 2.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A grúz konyhát már csak azért is nagyon szeretem, mert azon túl, hogy rendkívül változatos, rengeteg zöld koriandert használnak. Mikor hírét vettem, hogy megnyílt az Aragvi, a Vaime, a Tifliso és a Hachaputi után melyeket, persze végigjártam (kettő sajnos már megszűnt közülük) egy újabb, nem volt kétséges, hogy első adandó alkalommal meglátogatom. A beltér csillogó-villogó, elegáns, de nem feszélyező.
Az étlapon a grúz gasztronómia hagyományos és átköltött fogásai sorjáznak, kiegészítve néhány nemzetközi klasszikussal.
Az árak a hely színvonalának megfelelően magasabbak a megszokottnál.
Közel negyven, zömmel grúz bort tartanak, melyek többségét kimérik decire is. Igényes a tömény-szortiment, melyek között grúz különlegességek is helyet kapnak. Carlsberget és Kronenbourgot csapolnak, a sörre szántszándékkal nem fektetnek hangsúlyt, amint azt a bártender elmondta. Izgalmas a koktélválaszték, figyelemre méltók a signiture-koktélok.
A kiszolgálás kifogástalan. Az italtémáért felelős imént említett bártender foglalkozott velünk, aki segítőkész, udvarias, szívélyes felkészült szakember, élmény volt vele a gasztronómia s az italok témájában néhány gondolatot cserélni.
Első kóstolt fogásunk a hidegen felszolgált, mozzarellával besütött, bazsalikom-pestoval kísért, paradicsomszósszal ízesített grúz rakott padlizsán, az adzsapszandali volt, mely mind ízre, mind állagra megnyert bennünket.
Shila krokett következett, mely bazsalikomos joghurttal tálalt rizses bárány-krokettet fedett. A shila egyébként grúz nyelven nem bárányt jelent, hanem a krokett kerek formájára utaló kavicsot. Ez a fogás sem maradt el az előbbitől.
Nem hagyhattuk ki a nagy klasszikust, a jól sikerült khachapurit sem, a tojással és grúz sajttal töltött kenyérhajó töltelékét a vendég előtt keveri össze a felszolgáló a mellette tálalt vajdarabokkal. Útmutatása szerint a hajó szélét tépkedve mártottuk a kenyérfalatokat a jó ízű, sűrű töltelékbe. Mint megtudtuk, imeruli és sulguni sajtot használtak hozzá.
A marhapofa ízletes, omlós, ami nem meglepő, hiszen, mint az étlap írja, 12 órán át párolják grúz vörösborban, majd jól elkészített, szemre is megnyerő burgonya gratinnel, valamint karfiolpürével tálalják.
Az erdélyi s a török-görög konyhából ismert töltikét, a kacsahússal töltött tolmát fokhagymás joghurttal és petrezselyemolajjal társították, a harmónia kiváló volt.
Kétféle kinkhalit, azaz grúz tésztabatyut is kóstoltunk, gombásat, valamint húsosat, az elsőt selymes borsmártással, a másodikat aromagazdag, szarvasgombamártással szolgálták fel. A tésztaburok vékony, könnyed, a töltekék s a mártás jó ízű, ebben a fogásban sem lehetett hibát találni.
A báránybordát ügyesen hőkezelték, Marabu-faszén parázson, majd saját koncepciójú chimichourri mártással, marinált lilahagymával, roppanós mini-brokkolival, roston sült parázsburgonyával és kaliforniai paprikával tálalták.
Kóstolgattunk a kétszemélyes vegyes grill-tálról is, melyen faszénparázson sült, lilahagymakarikákkal és gránátalmaszemekkel megszórt sertésoldalas, csirkemell, bárány- és marha-sertés kebab, kaliforniai paprika, kétféle gomba és burgonya kapott helyet, továbbá fűszeres paradicsom- és kétféle tkemali, azaz grúz szilvamártás. A csirkemell szaftos maradt, de a pác itt-ott ráégett, eme apróságot leszámítva ez a tál is alkalmas a vendég lenyűgözésére, mind a húsok minőségével, mind azok bőségével.
Ebédünket pazarul tálalt pavlovával zártuk, a habcsók kortárs stílusban egymásnak támasztott, egyenetlenre tört lapok formájában került a tányérra, alatta citromos sziruppal átitatott piskóta és könnyed krém rejtőzött. A piskóta lehetett volna még szaftosabb, de az összélmény e fogás esetében is remek volt. Kóstoltunk egy fűszeres mangós signiture-koktélt is, mely nem a maradt el minőségben az ételektől.
Egy jóbarátom, aki külgazdasági attasé volt a georgiai magyar nagykövetségen, s akivel a borok és a gasztronómia iránti rajongásunk közös, rengeteget mesélt a parádés grúz vendéglátásról, ahol az ember hajlamos az előételekkel jóllakni, s csak azután jön a java. Valahogy ezt éreztük mi is a Fúriában, mely minden tekintetben marandadó élménynek bizonyult.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Ételek / Italok:Kiváló
Kiszolgálás:Kiváló
Hangulat:
Ár / érték arány:Átlagos
Tisztaság:Kiváló

Furia Restobar további értékelései

2025.10.12egyedül
A Furia étterem a Március 15. tér közelében található, 2024. novemberben nyitott meg ez az autentikus grúz étterem. Nem az első grúz vendéglátó hely ez már Budapesten, az első szerintem az Aragvi volt, aztán a Hachapuri, amely már helyszínt is váltott, valamint a Tifliso. Nekem kifejezetten...
Népszerű szállások a környéken
Sungarden Hotel Siófok - SunGarden Wellness Pihenés
Sungarden Hotel Siófok
85.200 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval
Hotel Eger Park - Kedvezményes ajánlat
Hotel Eger Park
84.960 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval
Dráva Hotel Harkány - Senior csomag 65 év felett
Dráva Hotel Harkány
Kérd ajánlatunkat!