Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kerengő dervis az emeletről integet

Türkiz Étterem BudapestTürkiz Étterem Budapest a térképen

Kiváló 2021. októberben, egyedül járt ittÉrtékelt: 2022. január 27.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Mostanában teljesen rákattantam a közel-keleti/ kisázsiai konyhára. Török, libanoni, szír, arab ételek és ezek kombinációi is jöhetnek! Örvendetes, hogy a török konyhát már nemcsak a kétes külsejű és tisztaságú döner kebab talponálló büfék képviselik, hanem megjelentek az igazi, elegáns, minőségi éttermek is.
A Türkiz a Kossuth Lajos téri metrómegállónál található. A tulajdonos, a séf és a szakácscsapat is törökökből áll, akik autentikus anatóliai ételeket készítenek.
A belső tér tágas, kifejezetten fényűző, mint Törökországban az elegáns szállodák vagy éttermek. A névre utaló türkizkék színvilág a belső térben is megjelenik több helyütt, a sok-sok arany és rézszín mellett. Már a földszinti rész is tágas, a Nádor utcára néző hatalmas ablakos fő helyiségből hátra befelé további tér nyílik, sőt az emeleten galériarész és itt további asztalok is találhatóak.
Mivel minél több ízt, különböző fogásokat szerettem volna megkóstolni, viszont nem vagyok éppen nagyétkű, az előételnek számító mezze válogatást kértem (4400 Ft) /Karisik Meze az étlapon.
Egy igazi bőségtál érkezett, nagy kerek tálcán sok kis finomság. A csinos tányérokon itt is visszaköszönt a kék szín, bár türkiz helyett ezúttal királykék árnyalatban, finom levélmintával.
Fűszeres sajttal töltött piros paprika, hummus tahinivel, enyhén csípős paradicsomos paprikakrém, padlizsánkrém gránátalmával, fűszeres fenyőmagos rizzsel töltött szőlőlevél, hideg lecsóhoz hasonlatos paradicsom-paprika-padlizsán ragu, savanyított uborka és paprika. Kenyér helyett ropogós magos rúd és apró kelt pogácsa érkezett. Egy frissen készült mentás és zöldcitromos házi limonádét kértem (Nane) 1150 Ft/ 5 dl.
A konyhában zajló sürgölődést, az ételek készülését üvegfalon keresztül lehet nyomon követni, szerencsére nekem éppen jó helyen volt az asztalom ehhez. A nagyon finom, hibátlan ételek után elismerősen be is integettem a konyhára, amit a séf és kollégai széles mosollyal nyugtáztak.
A tulajdonos úr is jött-ment, odaköszönt a vendégekhez, illetve akiket már ismert, azokhoz kicsit oda is ment beszélgetni.
Elég nagy kinti teraszuk is van, de én direkt benti asztalt választottam, kár lett volna kihagyni ezt az impozáns belső teret.
A szervizdíj 13%, ha jól számoltam.
Nem olcsó, de kitűnő étterem a Türkiz, jó szívvel ajánlom.
Szívesen kipróbálnám a főételeket is, a faszénen sült bárányhúst vagy a köftét. De nem egyedül, mert ahogy elnéztem a szomszédos asztalnál a főételeket, azok mennyiségével nem birkóznék meg egykönnyen. Főételek árai 3900-9700 Ft között alakulnak.
De sütnek töltött pitéket, lepényeket is. (2100-3200 Ft között, a tölteléktől függően)
Milyennek találod ezt az értékelést?
Ételek / Italok:Kiváló
Kiszolgálás:Kiváló
Hangulat:Kiváló
Ár / érték arány:
Tisztaság:Kiváló
Fényképek (35)
Türkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - EgyébTürkiz Étterem Budapest - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Hunguest Saliris Egerszalók - Napi ár
Napi ár
2024.12.24-ig
Hunguest Saliris Egerszalók
62.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Fried Kastély Hotel Simontornya - Akciós csomag
Akciós csomag
2024.10.22-ig
Fried Kastély Hotel Simontornya
73.904 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Helikon Keszthely - Ikonikus feltöltődés a Helikonban
Ikonikus feltöltődés a Helikonban
2024.07.01-ig
Hotel Helikon Keszthely
90.100 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval